16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii craioveni pregatesc aderarea

Studentii craioveni pregatesc aderarea

Tinerii români au aceleasi preocupari ca si cei din Uniunea Europeana. De curând, Bogdan Baleanu s-a intors de la un training desfasurat in Germania, unde, alaturi de tineri din alte 14 tari europene, a intocmit o scrisoare adresata Consiliului European.


Recent intors dupa o excursie de sase zile in Germania, la Bonn, Bogdan Baleanu a acceptat sa impartaseasca experienta sa unei echipe GdS. Tânarul nu a mers intr-o excursie de refacere dupa o sesiune istovitoare, ci pentru a participa la un curs international de pregatire pentru conducatorii si voluntarii implicati in probleme de tineret. „In perioada 5-11 martie am participat la proiectul „Difference meets tolerance“ (Diferenta intâlneste toleranta) ca reprezentant al Asociatiei „Tineret si dezvoltare regionala din Târgu Jiu“ (ADTR), a mentionat Bogdan. Alaturi de acesta, la proiect au mai luat parte alti 24 de tineri, ca reprezentanti a 15 tari europene. Din România au participat doua persoane: Bogdan Baleanu si Felicia Vlad, studenta la o facultate din Capitala. Tânarul, student in ultimul an la Facultatea de Automatica din Craiova, vicepresedinte al Conventiei Organizatiilor Studentesti, a afirmat ca nu a depus eforturi speciale pentru a fi acceptat in proiectul de la Bonn.


„Presedintele asociatiei ADTR mi-a spus despre proiect, m-am inscris si apoi am avut surpriza sa fiu anuntat ca am fost acceptat“, a spus acesta.


Au cerut mai multi bani de la CE


Pe parcursul celor sase zile, participantii la proiect au avut un program bine stabilit. „«Diferenta intâlneste toleranta» este un studiu intercultural ca un concept educational pentru schimbul de tineret, programe de voluntariat si masuri de sprijin in cadrul programului «Youth». Temele abordate au fost educatia non-formala, identitatea culturala si abilitati pentru studiul intercultural“, a precizat studentul. In ultima zi, cei 25 de tineri au formulat o scrisoare adresata Consiliului Europei (CE) in care cereau ca, incepând din 2007, sa se mareasca bugetul acordat programelor pentru tineret.


Proiectul a fost organizat de Asociatia IKAB (Institute for Applied Communication Research in Non-formal Education) si finantat de Agentia pentru Tineret din Germania. Proiecte similare cu cel la care a participat Bogdan se vor mai desfasura, iar pentru a putea participa la ele nu trebuie decât sa fiti inscrisi intr-o organizatie pentru tineret si sa cunoasteti limba engleza, pentru ca pe tot parcursul proiectului participantii au comunicat folosind limba lui Shakespeare. Aceasta nu este prima data când Bogdan pleaca in afara tarii.


Anul trecut, chiar in perioada in care se sarbatoreau Pastele a petrecut zece zile in Polonia in cadrul unui program ce presupunea schimbul de experienta intre persoanele implicate intr-un program de tineret. Si, cu siguranta, pe lânga faptul ca si-a câstigat multi prieteni, Bogdan Baleanu a reusit sa-si creeze un CV interesant.


Despre ce discuta europenii…


Iata câteva dintre temele abordate de participantii la programul „Diferenta intâlneste toleranta“ : „Timpul inseamna bani“, „Trecutul este mai important decât prezentul“, „Viitorul este mai important decât prezentul“, „Familia este celula de baza a societatii“, „Oamenii se tem de schimbari pentru ca nu vor sa piarda ceea ce au dobândit deja“, „Doar oamenii in functii inalte detin adevarata putere“. Tinerii se imparteau in doua grupe (una era pro si alta contra) si-si sustineau cu argumente ideile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS