21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSexualitatea românilor - o problema de cuplu

Sexualitatea românilor – o problema de cuplu

Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din România (AMSR), AB Research si compania farmaceutica Pfizer au dat publicitatii cel mai complet studiu privind sexualitatea populatiei active din România din ultimii ani, realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national.


Unul din trei barbati români au probleme de erectie si discuta acest subiect, alaturi de alte teme privind sexualitatea, cu partenera si prietenii. De altfel, majoritatea partenerilor abordeaza acest subiect intre ei, in timp ce un sfert dintre români se adreseaza prietenilor, desi un procentaj ridicat, mai ales femei (21%), afirma ca nu discuta acest subiect cu nimeni, potrivit studiului realizat de AB Research. Majoritatea barbatilor isi incep viata sexuala la 15-18 ani, fata de femei, unde majoritatea indica intervalul de vârsta de 19-25 ani.


Diferente intre activitatea sexuala la barbati si femei apar si in ceea ce priveste numarul de contacte realizate lunar. Româncele afirma ca au mai putine contacte sexuale decât partenerii lor: majoritatea barbatilor se incadreaza la peste 11 contacte lunar, in timp ce femeile aproximativ cinci in aceeasi perioada de timp.


In ceea ce priveste contraceptia, principalele metode sunt prezervativele (29% dintre femei si 36% dintre barbati) si pilulele (29% femei si 24% barbati), in timp ce un procentaj ridicat afirma ca nu folosesc nici un fel de metoda contraceptiva (18% femei si 22% barbati).


Disfunctia erectila este o problema recunoscuta de 35% dintre barbati.


Dintre cei care isi recunosc problemele, numai 34% afirma ca s-au consultat, fie cu partenera (57%), fie cu un medic (43%). Majoritatea celorlalti (57%) refuza in continuare sa deschida acest subiect in viitor.


Românii afirma ca principalele cauze externe ale disfunctiei erectile sunt stresul si oboseala (43%), urmate de fumat (18%) si alcool (10%). Unul din patru barbati pune problemele de erectie pe seama vârstei, iar 14% dau vina pe partenera.


Femeile considera ca viata sexuala este afectata grav, atât de imposibilitatea obtinerii erectiei (27%), cât si de imposibilitatea mentinerii ei (17%).


In ceea ce priveste tratamentele disfunctiei erectile, românii indica Viagra drept cea mai cunoscuta solutie: un procentaj de 90% dintre barbati si 87% dintre femei.


Cu toate acestea, jumatate dintre romani nu sunt dispusi sa apeleze la un tratament medicamentos pentru disfunctia erectila si doar 3% afirma ca vor cu certitudine sa faca acest pas.


„Aceasta noua analiza a fenomenului sexualiattii in România este mai ampla si mai profunda decât toate celelalte de pâna acum. Rezultatele arata clar necesitatea continuarii activitatii de informare si educare in domeniul medicinei sexualitatii dusa de AMSR atât la nivelul medicilor, cât si la nivelul populatiei“, a spus dr. Nicolae Calomfirescu, presedinte AMSR


„Sexualitatea, in sfera umanului, este psihosexualitate, aceasta implicând atât complexul psiho-soma individual cât si, mai ales, o problema de cuplu. Sexualitatea se defineste ca o activitate umana in interiorul unui cuplu, motiv pentru care se constituie ca vector social.


Implicatiile disfunctionalitatilor sexuale la nivelul individului, cuplului, sunt implicatii la nivel social.


Echilibrul sexual este definitoriu pentru echilibrul social/relational al individului. Pentru integrarea acestui concept, oportunitatea unui studiu de cercetare asupra populatiei fertile din România, cel realizat de AB Research, este de importanta majora.


Studiul ofera o informare reala si actuala a situatiei sexualitatii in România, deschizând totodata si oportunitatile de interventie medicala si psihologice“, a declarat psihologul Augustin Cambosie, co-presedinte al Societatii Române de Psihoterapie.


Studiul social privind „Sexualitatea persoanelor active din România“ este cel mai important demers stiintific desfasurat pâna acum, la noi, pe aceasta tematica.


Metodologia de cercetare aplicata asigura un nivel ridicat de consistenta a datelor si permite utilizarea acestui studiu ca baza a oricarei campanii de comunicare si educare pe teme sexuale, la nivel national.


Mai mult, el scoate in evidenta utilitatea sociala a acestor demersuri.


Informatii furnizate de AB Research

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS