Acasă Local Socialistii europeni se intereseaza de dosarul Rompetrol

Socialistii europeni se intereseaza de dosarul Rompetrol

Europarlamentarii socialisti vor cere Comisiei Europene sa analizeze in ce masura lupta anticoruptie din România este politizata. Anuntul a fost facut de vicepresedintii grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma si Hannes Swoboda. Acestia s-au intâlnit ieri, la Bucuresti, cu conducerea PSD. Cei doi si-au exprimat sprijinul pentru deciziile referitoare la retragerea sprijinului politic pentru Adrian Nastase, desi au elogiat activitatea guvernului pe care acesta l-a condus. Ei au cerut tuturor partidelor sa recurga la gesturi similare in situatiile in care lideri proeminenti ai acestora sunt cercetati in justitie.


Cazul Rompetrol ajunge la PE


In schimb, europarlamentarii socialisti nu si-au ascuns temerile ca problema reala a coruptiei este folosita in scopuri partizane. „Am impresia ca lupta impotriva coruptiei a fost politizata si mediatizata intr-o masura foarte mare“, a declarat Wiersma, care a mai spus ca aceasta va fi evaluata si de Parlamentul European din punct de vedere al justetei, echitatii si echilibrului. Oficialul olandez sustine ca mediatizarea excesiva a combaterii coruptiei a dus la caderea in plan secund a chestiunilor fundamentale pentru social-democratie: combaterea saraciei, asistenta medicala si impozitare corecta. Wiersma a afirmat ca tema coruptiei a fost importanta in toate tarile care au aderat recent la Uniunea Europeana, „dar ce vedem in România depaseste ce s-a intâmplat anterior si vom cere Comisiei Europene sa cerceteze daca nu este prea mult“.


Wiersma a dezvaluit ca a fost contactat de avocatii Rompetrol, care i s-au plâns ca cercetarea penala in cazul Patriciu dureaza de doi ani, fara ca dosarul sa fie trimis instantei pâna acum. „Nu spun ca Rompetrol are dreptate sau nu, dar ei pun intrebari la care ar trebui sa se raspunda“, a declarat Wiersma, care a retrimis sesizarea in atentia juristilor de la Comisia Europeana. Olandezul a spus ca in anii anteriori a primit plângeri similare din partea unor companii din Slovacia si Ucraina. Hannes Swoboda a cerut si el ca cercetarea cazurilor de coruptie sa se faca impartial si sa vizeze toate partidele politice invitate, de asemenea, sa recurga la acelasi gest pe care PSD l-a facut cu Adrian Nastase. „Nu folositi gresit aceasta lupta impotriva coruptiei pentru scopuri politice“, a mai spus Swoboda.

Exit mobile version