11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAverile primarilor dospesc in sertare

Averile primarilor dospesc in sertare

Cu toate ca legea stipuleaza obligativitatea publicarii pe internet a declaratiilor de avere apartinând primarilor, nici la aproape doi ani dupa scrutinul din 2004 cetatenii nu se pot informa despre averea celui pe care
l-au votat.


Pentru doljeanul de rând care nu se incumeta sa paseasca pragul primariilor pentru a consulta declaratia de avere a gospodarului-sef din comuna, continutul formularului de câteva pagini va ramâne un mister. Cu toate ca legea specifica faptul ca la 30 de zile de la depunerea declaratiei de avere la secretarul primariei, acesta este obligat sa o publice pe internet, alegatorul nu poate vizualiza agoniseala edililor decât in cazul câtorva dintre ei.


Dintre cele 111 unitati administrativ-teritoriale din Dolj, doar 14 au pagini de internet pe care primarii pot publica aceste informatii. Dintre acestea, doar sapte au publicat pe site-uri averea alesilor. Declaratiile de avere ale primarilor din Craiova, Filiasi, Galicea Mare, Leu, Malu Mare, Murgasi si Terpezita, precum si cele ale consilierilor locali din aceste localitati pot fi accesate pe paginile de internet ale primariilor. Jumatate dintre primarii care au binevoit sa realizeze o pagina de internet pentru comunitate nu si-au publicat insa declaratia de avere pe site.


Este si cazul lui Valentin Mitrica, primarul din Giurgita, care a declarat ca a neglijat acest aspect, dar declaratiile au fost afisate pentru o vreme la avizierul primariei. „Stiam ca trebuie sa publicam declaratiile pe pagina de internet, pentru ca am vazut ca toate institutiile le au, dar am omis, a fost o scapare. Oricum, saptamâna viitoare intentionam sa facem aceste schimbari. Cred totusi ca institutiile abilitate, Consiliul Judetean sau Prefectura Dolj, trebuia sa ne trimita o informare“, a spus primarul Mitrica. Restul edililor, ale caror declaratii de avere zac in sertarele secretarilor, nu s-au obosit sa faca nici pagina de internet, nici sa-si publice averea pe ea.


„Legea e neclara“


Obligatia de a publica declaratia de avere, desi stipulata clar in Legea nr. 161/2003, nu prevede sanctiuni pentru secretarii care „uita“ sa aplice actul normativ si nici nu specifica, in mod explicit, institutia pe site-ul careia ar trebui publicate. Cel putin aceasta este opinia specialistilor din Prefectura Dolj si din consiliul judetean, care arunca responsabilitatea de la o institutie la alta.


„Declaratiile de avere ale alesilor ar trebui publicate pe site-ul de internet al respectivei unitati administrativ-teritoriale, iar in cazul in care primariile din judet nu au asa, cred ca ar trebui publicate pe site-ul consiliului judetean. Din câte stiu, exista chiar si o hotarâre a comitetului consultativ in acest sens. Oricum, legea este neclara si, mai mult, nu prevede nici un fel de sanctiune in cazul in care nu se respecta litera ei“, a spus Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din prefectura. Acesta a adaugat ca pachetul de legi privind reforma in administratia publica care va fi promulgat cel mai probabil in luna aprilie va reglementa ambiguitatile din legea actuala, mentionând si sanctiuni pentru nerespectarea legii.


Nici CJ Dolj nu e responsabil


In timp ce specialistii din Palatul Administrativ considera ca vecinii din consiliul judetean ar fi trebuit sa aiba grija ca secretarii sa vina cu declaratiile de avere pentru a fi publicate, colegii din consiliu se disculpa, spunând ca primariile doljene nu sunt subordonate institutiei. Ba mai mult, cei din prefectura ar fi trebuit sa ia atitudine prin informarea secretarilor din comune, care dau socoteala numai institutiei prefectului. Gheorghe Barbarasa, secretarul general al judetului, a declarat ca institutia nu are cum sa se amestece in treburile interne ale unitatilor administrativ-teritoriale din judet.


„E vorba de unitati administrativ-teritoriale de sine statatoare, noi nu avem nici un drept sa ne amestecam in treburile lor. Localitatile nu sunt subordonate consiliului judetean si, prin urmare, nu avem drept de control asupra lor“, a spus Gheorghe Barbarasa. In conditiile in care reprezentantii institutiilor „arunca pisica“ unul in curtea celuilalt, responsabilitatea publicarii averilor dispare undeva pe holul care uneste (sau desparte) administratia judeteana, lasând averile primarilor doljeni sa se „umfle“ in voie.


Ce spune Legea nr. 161/2003


„Art. 4. – (1) Declaratia de avere se depune dupa cum urmeaza:


f) consilierii judeteni si locali, precum si primarii si viceprimarii depun declaratia de avere la secretarii unitatilor administrativ-teritoriale;


(2) Declaratia de avere se publica pe paginile de internet ale parlamentului, guvernului, ministerelor, celorlalte autoritati ori institutii publice centrale, prefecturilor sau consiliilor judetene, dupa caz, ori in Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, in termen de 30 de zile de la data depunerii. Cheltuielile de publicare se suporta de catre persoanele juridice din care fac parte persoanele prevazute la art. 2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII