5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul de papusi, chirias

Teatrul de papusi, chirias

Actorii Teatrului de Copii si Tineret „Colibri“, institutie cu o traditie de peste 50 de ani, au fost alungati din cladirea unde isi desfasoara activitatea si lasati la voia intâmplarii. Si-au gasit „adapost“ in cladirea fostului IPJ.


Cladirea in care functiona de peste 50 de ani Teatrul de Papusi „Colibri“, din Craiova, a fost revendicata de vechiul proprietar. Inainte de revendicare, imobilului i s-a efectuat un studiu de expertiza tehnica, in urma caruia a reiesit ca este expus pericolului de prabusire. In numai câteva luni, actorii impreuna cu tot personalul au carat cu bratele toate papusile din recuzita teatrului si s-au mutat in noua locatie…


Teatrul „Colibri“ plateste anual chirii de peste 700 de milioane de lei


„Am informat primaria despre cererea de revendicare primita, din partea unei românce stabilite in Argentina, si am inchiriat imediat parterul si etajul patru al cladirii PROIECT (fostul IPJ). Atelierele si administratia le-am asezat la parter, iar la etajul patru se desfasoara activitatile curente. Platim pentru aceste spatii inchiriate, in functie de sezon, aproximativ 600 de milioane de lei pe an. Decorurile le-am depozitat intr-un fost garaj al aceleiasi institutii, pe care l-am reamenajat. Spectacolele le sustinem la Teatrul Liric «Elena Teodorini», cu care avem un contract incheiat. Platim chirie cam 100 de milioane pentru zece luni, insa cu conditia ca spectacolele sa le sustinem doar sâmbata si duminica dimineata, in fiecare saptamâna. Astfel ne caram cu papusile si recuzita in brate de la IPJ la Teatrul Liric. Suntem de tot râsul“, a mentionat Patrel Berceanu, directorul Teatrului pentru Copii si Tineret „Colibri“. Reprezentantul institutiei a mentionat ca munca actorilor este „practic in regim de deplasare, indiferent ca se intâmpla la minus 20 sau 35 de grade Celsius“. Patrel Berceanu este insa disperat, deoarece in fosta locatie a teatrului a ramas montata o centrala termica, de doar câtiva ani, care valoreaza câteva miliarde, si scaunele, pe care ii este imposibil sa le ia, neavând unde sa le depoziteze.


10.000 de copii vin anual la Teatrul de papusi


Reprezentantii Teatrului „Colibri“ au mentionat ca, din punct de vedere artistic, actorii traiesc o adevarata drama. Repetitiile pentru reprezentatiile saptamânale se desfasoara intr-o incapere de doar câtiva metri patrati, unde „se repeta improvizat, ca intr-un spatiu de birou, mai mult reusind sa vizioneze casete“. „Daca nu se va rezolva intr-un fel situatia noastra, sa primim un spatiu corespunzator, aceasta institutie unica in regiunea de sud-vest a tarii va intra intr-o lunga perioada de improvizatie, periculoasa pentru viitor… Anual, 10.000 de copii vin la spectacolele noastre, la ei ar trebui sa se gândeasca cineva“, a spus Patrel Berceanu. Teatrul de papusi din Craiova are numeroase parteneriate cu teatre de prestigiu din Europa, dar conducerea institutiei este jenata de o eventuala vizita a acestora, neputând explica intr-un fel lipsa unei sali de spectacole proprii.


„Doar Dumnezeu ne-a ajutat sa nu se intâmple vreo nenorocire!“


Cei 12 angajati ai teatrului sunt insa dedicati profesiei. „Doar Dumnezeu ne-a ajutat sa nu se intâmple vreo nenorocire, bucati din tavan cadeau permanent, iar pe scena pur si simplu ploua. Actorii nostri sustineau spectacole printre butoaiele asezate sa ploua in ele… Doar de câtiva ani am cumparat centrala, pâna atunci lucrau si jucau la temperaturi scazute. Am avut odata, inainte cu doua ore de spectacol, un eveniment neplacut, când a lesinat un actor. Din respect si dragoste pentru cei mici, in numai o ora am inlocuit spectacolul, chemând de acasa actori. Acesti oameni si-au dedicat viata profesiei“, a adaugat directorul institutiei.


Teatrul de papusi, la cinematograful Modern


Ca solutie la gasirea unui spatiu in care sa-si desfasoare activitatea, reprezentanti Teatrului „Colibri“ au sugerat Primariei Craiova preluarea de la Ministerul Culturii si Cultelor a cinematografului Modern, care sa treaca din proprietatea statului in cea a comunitatii locale: „L-am auzit zilele trecute pe Ion Onisei, secretarul de stat in Ministerul Culturii, declarând ca deja a analizat si aprobat transferarea cinematografelor pentru unitatile de cultura si arta din Brasov, Timisoara, Cluj, dar nu am auzit mentionându-se nimic de Craiova“.


Reprezentantii Primariei Craiova au mentionat insa ca la inceputul lunii ianuarie 2006 au inaintat Ministerului Culturii si Cultelor o nota prin care solicitau preluarea cinematografului amintit. „Mai mult, primaria a solicitat atât cinematograful Modern, cât si pe cel din Craiovita, in aceste locatii urmând sa isi desfasoare activitatea Teatrul de Copii si Tineret „Colibri“ si Ansamblul Folcloric «Maria Tanase». Acum asteptam raspunsul din partea ministerului, pentru ca in scurt timp aceste institutii sa intre in posesia imobilelor necesare“, a precizat Carmen Licu, purtator de cuvânt al Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII