13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de familii din Petrila au ramas fara apa potabila

Sute de familii din Petrila au ramas fara apa potabila

O buna parte a locuitorilor din cartierul 8 Martie din Petrila au ramas fara apa potabila, dupa ce Regia Autonoma a Apei Valea Jiului a decis sistarea furnizarii acesteia in blocul 26, din cauza datoriilor acumulate de locatari. Oamenii indura aceasta situatie de câteva saptamâni si, mai mult, spun ca atunci când se duc sa ia apa de afara li se cere chitanta. In acest mod traiesc, dupa cum sustin locatarii, peste 100 de copii, dintre care multi au sub cinci ani.


„Nu se poate sa fim lasati fara apa, atât noi, cei care platim, cât si oamenii acestia care sunt saraci si au multi copii mici. Ii vad zilnic cum merg cu galetile sa ia apa de unde gasesc, iar uneori li se spune sa aduca chitante pentru a primi apa“, a spus unul dintre locatari. „Ce ar fi sa nu-mi platesc factura la telefonul mobil si nici un abonat sa nu mai aiba semnal din cauza mea? Nu este posibil, atâta timp cât nici macar nu locuiesc mereu acolo, dar imi platesc facturile, sa ramân fara apa la robinet. De câte ori vin acasa, trebuie sa aduc apa in canistre si asta in timp ce de pe magistrala, in zona Livezeni din Petrosani, oamenii pot sa-si spele chiar si masinile cu apa din retea. Pentru acest consum, cine plateste?“, a spus Daniel Voinea, alt locatar.


Ilie Paducel, primarul orasului Petrila, cunoaste situatia, dar spune ca tot ceea ce poate sa faca este sa-i ajute ca, din bani publici, sa fie reparate instalatiile de bloc, astfel incât sa nu mai existe pierderi si apoi fiecare va avea de platit numai consumul indicat de apometru. „Noi am achitat la zi fondurile pentru Ordonanta nr. 41, pentru toata lumea, asa incât datoriile sunt acum ale locatarilor, dar vom face reparatii pe banii primariei in blocurile care apartin de fondul locativ de stat, pentru a-i ajuta pe oameni“, a precizat Ilie Paducel.


Peste 200 de miliarde de lei vechi – datorii la apa


Abonatii casnici au de platit in prezent Regiei de Apa din Petrosani peste 222 de miliarde de lei vechi, motiv pentru care, potrivit conducerii societatii, au fost intensificate demersurile pentru recuperarea banilor, insa rezultatele nu au fost multumitoare. Asa s-a ajuns ca acum in fiecare oras din Valea Jiului sa existe zeci de blocuri fara apa potabila, masura fiind luata inca din luna februarie, dupa ce in decembrie locatarii au fost rebransati pentru a avea apa de sarbatori.


„Pentru a veni in sprijinul celor ce locuiesc in blocuri unde sunt multi datornici, Regia de Apa din Petrosani a demarat o actiune de bransare separata a celor care sunt la zi cu platile. Pentru aceasta, cei in cauza trebuie sa solicite in scris reprezentantilor RAAVJ faptul ca vor bransamente individuale, contravaloarea lucrarilor urmând sa fie stabilita in functie de conditiile fiecaruia, iar materialele necesare va trebui sa fie achizitionate de fiecare“, a sustinut Gabriela Gomoi, purtator de cuvânt al RAAVJ Petrosani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS