6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSeful pescarilor baga undita fara autorizatie

Seful pescarilor baga undita fara autorizatie

Sute de pescari din Dolj s-au transformat fara voia lor in braconieri, deoarece presedintele Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj, Theodor Nuta, emite permise de pescuit fara ca asociatia sa aiba autorizatie.


Confuzie pe malurile baltilor doljene, unde pasionatii de pescuit cu permis nu mai pricep daca documentul, dobândit in 2006 pe bani grei de la Asociatia Judeteana a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi, pe care-l poarta alaturi de momeli, cârlige si bete este valabil. Potrivit legilor in vigoare, singura autoritate competenta sa emita autorizatia de pescuit recreativ/sportiv, act in baza caruia asociatiile de profil pot elibera permisele, este Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), in calitate de administrator al resurselor acvatice vii, la propunerea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), gestionar al bunurilor administrate de ANPA.


In Dolj, multi amatori de dat la peste si-au cumparat avize de la AJVPS, inca de la inceputul anului, contra sumei de 820.000 lei vechi, fara sa stie ca unitatea nu are temei legal pentru emiterea tipizatelor, nedetinând autorizatie, dupa cum reiese din adresa nr.1.812, din 7 martie 2006, a CNAFP. Presedintele AJVPS Dolj, Theodor Nuta, sustine insa ca nu are nevoie de acea autorizatie. „Si daca mi-ar da, nu m-as duce s-o iau, ca n-am nevoie. Unde dau eu permise nu sunt ape naturale, dar ei (reprezentantii autoritatilor, probabil – n.r.) nu inteleg!“. Presedintele se agata de o notiune, cea de bazine amenajate, adica altele decât cele naturale, care nu are de-a face cu pescuitul sportiv/recreativ.


In textul legii, bazinele amenajate sunt bunuri prealuate de CNAFP de la Agentia Domeniilor Statului si care intra in patrimoniul unor unitati privatizate unde nu se practica pescuitul sportiv. Cu toate acestea, Nuta a semnat permise de pescuit in ape naturale, asa cum rezulta dintr-o chitanta emisa in urma cu câteva zile pentru eliberarea unui permis de pescuit recreativ sportiv.


Nuta, rebel cu „contract“


Desi legea prevede ca dreptul de pescuit in bazinele piscicole naturale poate fi atribuit exclusiv in baza autorizatiei de pescuit si ca aceasta prerogativa apartine, tot exclusiv, ANPA (Legea nr. 192/2001, modificata prin OUG nr. 69/2004), AJVPS Dolj a emis in a doua jumatate a anului 2005 mii de permise pe urma unei autorizatii CNAFP, nr. 18 din 31 mai 2005, nestampilate de catre emitent si neavizate de ANPA. Presedintele AJVPS Dolj, Theodor Nuta, spune ca isi va continua activitatea in acelasi mod si ca nu va mai da nici un ban (din eliberarea permiselor – n.r.), nimanui (taxele incasate din eliberarea permiselor sunt depuse la CNAFP). „Am contract pâna in 2007 cu CNAFP, asa ca, pâna când Ministerul Agriculturii nu va specifica o data pentru totdeuna cine ce balti controleaza, voi elibera permise de pescuit sportiv ca si pâna acum“, a decis Nuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS