16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoartea n-ar trebui sa bata la usile artistilor

Moartea n-ar trebui sa bata la usile artistilor

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub, ofera melomanilor craioveni un concert cu lucrari pretioase din istoria muzicii universale, vineri, 10 martie, incepând cu ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Astfel, programul contine: Uvertura operei „Oberon“ de Carl Maria von Weber, Concertul nr. 1 in Mi bemol major pentru pian, G. 124, de Franz Liszt si Simfonia a V-a in Do minor, op. 67 (Simfonia destinului), de Ludwig van Beethoven. La pian, solista Ioana Maria Lupascu. Simfonia destinului este tulburatoare, naucitoare, pentru orice om cu simtire. Aproape intreaga lume a planetei stie primele acorduri, pe care, adesea le fredoneaza. Adica, moartea bate la usa. Ar fi nedrept ca ea sa bata tocmai la usa muzicii. Tergiversarea reconstructiei salii de concerte a filarmonicii craiovene nu are nici un fel de justificare.


Cine este Weber?


Despre Beethoven si Liszt, cititorii nostri, unii chiar mai putin avizati, au aflat ceea ce era esential, referitor la viata, creatia si personalitatea acestora. Pe compozitorul german Weber il vom prezenta succint. Acesta s-a nascut pe 18 noiembrie 1786 la Eutin (Germania) si este considerat de criticii muzicali ca fiind creatorul operei germane. Prima educatie muzicala a primit-o de la Michael Haydn, in Salzburg. Apoi, Weber si-a perfectionat cunostintele prin contactul cu viata muzicala din diverse orase. De-a lungul carierei artistice, a ocupat diverse functii, precum: Kapellmeister in Breslau, director muzical al operei din Praga si director al operei din Dresda. De asemenea, Weber a fost pianist si dirijor remarcabil, totodata, afirmându-se in domeniul teatrului muzical. Pentru spatiul de cultura germana, acesta este considerat ca fiind cel mai important compozitor de opere, inainte de Richard Wagner. Cele mai cunoscute dintre cele opt opere ale sale, sunt: „Freischütz“ (1821), „Euryanthe“ (1823) si „Oberon“ (1826), care au influentat creatia succesorilor sai. Fireste, in acelasi gen. Coloritul feeric, conturarea precisa a caracterelor, constructia de ansamblu si sugestivitatea tratarii orchestrale confera operelor sale un farmec cu totul aparte. Carl Maria von Weber a mai compus simfonii, uverturi, concerte pentru diverse instrumente si orchestra, sonate si piese pentru pian. A murit pe 5 iunie 1826, la Londra, cu aproape sase luni inainte de a implini 40 de ani.


Alexandru Iosub, un dirijor talentat pentru orice orchestra


Dirijorul Alexandru Iosub s-a nascut la Piatra Neamt, are 52 de ani si a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, in 1977. In arta dirijorala a orchestrei, acesta s-a perfectionat cu maestrul Constantin Bugeanu. Dupa absolvirea Academiei, trei ani a fost violonist al orchestrei Filarmonicii din Bacau, dupa care, incepând cu anul 1981, s-a dedicat spatiului oltenesc. Astfel, in perioada 1981-1989, Alexandru Iosub a fost dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, iar din anul 1989 este dirijor al orchestrei Filarmonicii „Oltenia“. Maestrul Iosub are un palmares destul de bogat. A dirijat orchestre la sute de spectacole de opera si opereta, a dirijat o multime de concerte in Craiova, in tara si in strainatate. Fara a exagera, poate fi asimilat personalitatilor artistice de prima linie, evolutiile sale fiind intr-un crescendo constant, datorita seriozitatii si talentului sau.


Ioana Maria Lupascu, pianista cu un imens potential artistic


Ioana Maria Lupascu, la cei 29 de ani, asa cum apreciaza criticii muzicali, este „o pianista cu un imens potential artistic“. A inceput sa studieze pianul inca din copilarie, la vârsta de numai sase ani sustinând primul sau recital. A absolvit Conservatorul din Bucuresti, dupa care si-a perfectionat pregatirea muzicala de specialitate la Conservatorul din Lausanne (Elvetia), parcurgând cursurile de masterat ale reputatului profesor J. F. Antonioli. In ianuarie 2001 a devenit studenta maestrului Lazar Berman la Accademia Europea di Musica (Italia) si a beneficiat de indrumarea acestuia pâna in februarie 2005. Personalitati de marca ale lumii muzicale, precum Ian Hobson, Fausta, Vlad Dimulescu, Luis de Moura Castro, Dag Ashatz, au contribuit substantial la conturarea carierei sale artistice.


Ioana Maria Lupascu a participat la numeroase concursuri nationale si internationale de pian in România, Spania, Grecia, Turcia. De asemenea, a participat la o serie de turnee, sustinând o multime de recitaluri nu doar pe scenele marilor orase culturale din tara, ci si din Croatia, Italia, Elvetia, Spania, Grecia, Lituania, Belgia, Germania, Insulele Maldive (Asia) etc.


In 2005, aceasta a finalizat seria de concerte prezentate sub egida „L’Integrale delle Sonate per piano-forte di Ludwig van Beethoven suonate dai allievi di Maestro Lazar Berman“, bucurându-se de un real succes, gratie interpretarii Sonatelor op. 10 nr. 1, op. 22 si op. 53 (Waldstein). In acelasi an, Associazione Rumeni (Italia) i-a decernat Titlul de „Membru de Onoare“. Specialisti in domeniu ii prevad o cariera artistica prodigioasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS