16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovencele au visat la alte meleaguri

Craiovencele au visat la alte meleaguri

Ce-si doresc femeile de ziua lor? Mamicile vor doar binele copiilor lor, iar pentru ele, sanatate. Tinerele isi doresc sa plece peste hotare, unde spera sa se realizeze profesional.


8 Martie 2006. In ciuda datei calendaristice, zapada a pus stapânire pe Craiova. Pe strada, doamne si domnisoare trec grabite, dar fiecare tinând in mâna macar un buchetel de ghiocei. Ce-si dorec de ziua lor, pe cine au drept model, ce aspiratii si ce planuri si-au facut?


„Nu vad prea bine viitorul, cel putin pentru tineri. Nu stiu ce ne poate oferi Craiova. Chiar daca termini o facultate, nu exista o firma mare care sa te ridice de pe bancile scolii. Sa nu credeti ca sunt pesimista, sunt doar realista gândindu-ma la ce ne asteapta“, a spus Mihaela, eleva in clasa a X-a la un liceu craiovean. Pentru doamnele trecute de prima tinerete lucrurile sunt ceva mai simple. „Imi doresc foarte mult sa calatoresc, sa vad cât mai multe. Avem o tara asa de frumoasa, dar, din pacate, pensia nu-mi prea permite sa fac astfel de calatorii“, a spus Maria Prioteasa, pensionara.


Strainatatea, o alternativa


Multe tinere vor sa paraseasca România pentru a incerca sa se realizeze in alte tari. „Vreau sa plec in strainatate. Imi doresc foarte mult o bursa care sa-mi permita plecarea. Sper ca in strainatate sa am viitorul asigurat, fata de aici… In ceea ce priveste un model, parintii mei au fost cei pe care i-am urmat“, a spus Larisa Vulpescu, eleva in clasa a XI-a. Prietena si colega acesteia, Georgiana Stefan, este de aceeasi parere. „Sper sa reusesc sa plec in Italia. Poate voi avea o viata mai buna, sper sa ma pot realiza profesional. Modelul meu a fost si va ramâne mereu mama“, a spus Georgiana.


Chiar si pe termen lung, si alte tinere isi doresc acelasi lucru, sa plece din tara. „Deocamdata, imi doresc sa termin facultatea. Sunt in anul doi la Litere. Mai târziu ma gândesc sa plec in Canada. Cele mai bune prietene ale mele, care au fost mereu un model pentru mine, sunt plecate de ceva vreme si spun ca e o tara frumoasa. Pentru asta va trebui sa mai fac un curs de traducator pe limba engleza“, a spus Alina.


Familia, pe primul plan


Pentru multe femei, grijile de zi cu zi nu prea mai lasa timp si pentru alte planuri. „Oricât as munci, banii nu sunt niciodata de ajuns. O admir foarte mult pe Condoleezza Rice. Mi-ar fi placut sa am atâta dor de a invata, dar poate ca nici n-am apucat. Ea este o femeie puternica, mi-ar fi placut sa fiu ca ea, dar as fi vrut sa am si familia. Poate tocmai pentru ca am pus familia pe primul plan nu am reusit sa fac mai mult“, a spus Denisa Merisanu. Cu toate ca au fost intrebate ce anume si-ar dori pentru ele, femeile au pus pe primul plan tot copiii si familia. „Imi doresc sanatate si sa realizez cu baiatul ce ne-am propus, pentru ca ne asteapta un bacalaureat si admiterea la facultate. Pâna la urma, pentru copii muncim. Apoi, vreau ca in vara asta sa ajungem la mare, dar trebuie sa si zugravim si sa ne schimbam usa de la intrare“, a spus Maria Buzatu.


Mai multa bunatate si sanatate


„Eu mi-as dori mai multa bunatate din partea oamenilor, dar asta nu depinde de mine. Ar conta mult pentru fiul meu. Imi plac persoanele verticale, chiar daca lumea in care traim este relativa“, a spus Ionela Coanda. Sanatatea este pe primul loc pentru majoritatea persoanelor cu care am stat de vorba. „Imi doresc cât mai multa sanatate, impliniri profesionale, pentru ca inca nu am predat stafeta. Iar daca ma intrebati de un model, pot spune ca am doua, mama si sotul meu“, a afirmat Mihaela Popa, profesoara de limba engleza la Liceul Teoretic „Henri Coanda“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU