12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCardiacii se trateaza la SMURD

Cardiacii se trateaza la SMURD

Spitalul de Urgenta Craiova nu are cabinet de cardiologie in policlinica, motiv pentru care toti pacientii cu afectiuni cardiace cronice sunt tratati la SMURD.


Desi este cel mai mare spital monobloc din tara si deserveste intreaga zona a Olteniei, Spitalul de Urgenta Craiova nu are un cabinet de cardiologie. Din aceasta cauza s-a ajuns intr-o situatie destul de ciudata. Bolnavii cu afectiuni cardiace cronice care ar fi trebuit sa fie tratati in policlinica ajung la SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare), spre disperarea medicilor de aici care ar trebui sa se ocupe de cazurile de maxima urgenta (victime ale unor boli acute, dezastre, accidente). „Urgenta este reprezentata de o boala acuta sau o boala cronica acutizata. In SMURD trebuie sa se prezinte numai urgentele de gradele 0 si I, asa-numitele urgente majore. Din pacate, suntem sufocati de pacienti care nu reprezenita urgente cum ar fi cei cu boli cronice care sunt indrumati de medicul de familie pentru un consult de specialitate in policlinica si pacienti care intrerup tratamentul sau recurg la automedicatie. Cei mai multi sunt insa bolnavi cunoscuti cu hipertensiune arteriala care vin la noi pentru a-si controla tensiunea arteriala“, a sustinut dr. Cristian Geormaneanu, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD.


Trei sferturi dintre bolnavii de la SMURD sunt cardiaci


Medicii de la SMURD sustin ca din totalul celor care se prezinta in serviciul de urgenta, aproximativ 75% sunt pacienti cu afectiuni cardiace cronice care ar trebui sa fie tratati in policlinica si pentru care spitalul cheltuieste sume foarte mari. „Pentru acesti pacienti se consuma medicamente si materiale sanitare, desi ei ar fi trebuit sa urmeze un tratament in ambulatoriu“, a precizat dr. Geormaneanu.


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova recunoaste ca este aberanta situatia semnalata de cadrele medicale de la SMURD. „Spitalul a ramas fara cabinet de cardiologie in 2000, o data cu preluarea de catre Centrul de Cardiologie (infiintat pe vechea structura a sectiei de cardiologie a spitalului) si a cabinetului de specialitate din policlinica. In mod normal, Centrul de Cardiologie ar trebui sa se ocupe de urgente sau de cazurile care necesita o specializare avansata, iar un compartiment de cardiologie din cadrul spitalului ar trebui sa se ocupe de cazurile cronice“, a sustinut dr. Cristina Calangiu, directoarea generala a Spitalului de Urgenta Craiova.


Dupa pierderea cabinetului de cardiologie s-a incercat infiintarea altui cabinet de specialitate in policlinica. Postul a fost scos la concurs la sfârsitul anului trecut, insa nu s-a prezentat nici un candidat, iar acum s-a organizat din nou concurs.


Policlinica lucreaza in pierdere


Lipsa unui cabinet de cardiologie nu este singura problema a policlinicii Spitalului de Urgenta Craiova. Dr. Calangiu sustine ca majoritatea cabinetelor sunt nerentabile, fiind necesare masuri organizatorice. „Policlinica are de mai multi ani deficit, intre 700 de milioane si un miliard de lei. Sunt specializari care au realizari foarte bune, insa avem si cabinete, cum ar fi cele de ginecologie si medicina interna, care nu reusesc nici sa acopere salariile“, a precizat dr. Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS