10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutoritatile cauta 200 de miliarde de lei pentru profesori

Autoritatile cauta 200 de miliarde de lei pentru profesori

Drepturile salariale câstigate in instanta de profesorii doljeni in 2005 au pus pe jar autoritatile judetene. Dascalii au câstigat anul trecut peste 3.000 de procese legate de diferentele salariale aferente perioadei octombrie 2001-noiembrie 2004, pe care acestia nu le-au primit. Suma totala necesara platii restantelor salariale se ridica in judetul Dolj la aproximativ 200 de miliarde de lei, bani din care vor fi platiti si profesorii care nu au actionat in instanta Consiliul Judetean Dolj, dar care au dreptul la recuperarea retroactiva a cresterilor salariale. Desi, conform legii, punerea in aplicare a hotarârilor judecatoresti se face in 15 zile, iar termenul a fost depasit de mult, nici un leu nu a fost virat pâna acum catre profesori. Lipsa banilor pentru plata diferentelor salariale nu e singura problema cu care se confrunta autoritatile doljene, care trebuie sa gaseasca bani si pentru plata profesorilor. Suma totala necesara invatamântului, conform unei note trimise de administratie Ministerului de Finante, este de aproape 337 de miliarde de lei, bani care acopera plata diferentelor salariale si completarea bugetului destinat invatamântului preuniversitar in 2006.


Suplimentarea de la buget, singura solutie


In timp ce ministerul se scotoceste prin buzunare pentru a face rost de banii câstigati de dascali in instante, CJ Dolj a gasit doua solutii pentru plata profesorilor, ambele necesitând suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat. Una dintre acestea presupune acordul Ministerului de Finante pentru realocarea sumelor aferente platii profesorilor in trimestrul patru catre trimestrul intâi sau doi si aprobarea distributiei in sedinta de consiliu.


Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca aceasta posibila rezolvare a problemei este privita cu rezerve pentru ca bugetul destinat invatamântului preuniversitar pe trimestrul patru ar ramâne astfel descoperit. „Daca vom adopta aceasta solutie, nu stiu ce vom face in trimestrul patru, pentru ca vom ramâne descoperiti. Oricum, va fi necesara o rectificare de buget“, a spus Ion Prioteasa. A doua solutie gasita se refera la suplimentarea fondurilor destinate invatamântului preuniversitar. Ministerul de Finante a facut deja mai multe adrese catre celelalte ministere pentru a identifica posibile surse de suplimentare a fondurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS