Acasă Local Spitalul de Urgenta Craiova- casa pentru oamenii nimanui

Spitalul de Urgenta Craiova- casa pentru oamenii nimanui

Au fost adusi de pe strada. Stau de mai multe luni in spital, sunt oameni fara familie, fara casa si nu au un venit care sa le asigure traiul de zi cu zi. Casa lor este strada, acoperis deasupra capului, cerul. Au ajuns la spital inghetati bocna, la un pas de a-si pierde viata, si aici au ramas si pâna azi.


Au trecut mai multe luni si acesti oameni ai nimanui zac si acum pe un pat de spital, pentru ca nu au unde sa se duca. Cadrele medicale se intereseaza sa le gaseasca familia sau un adapost permanent. Asa ar putea si ei sa duca o viata mai linistita, intr-un camin de batrâni sau impreuna cu cei dragi si care in asemenea momente nu mai vor sa stie de ei. Poate din motive intemeiate, poate dintr-o ambitie. In aceasta situatie sunt doi batrâni pe care echipajul ambulantei i-a gasit in strada, degerati din cauza frigului. Au trecut luni bune si singurul lor adapost este un salon de spital.


Fara identitate


Marcel Croitoru a fost adus la Spitalul de Urgenta Craiova pe 20 noiembrie 2005. Noaptea, cineva a anuntat ambulanta ca in zona garii un barbat zace pe caldarâm. Cadrele medicale sosite la fata locului au constatat ca acesta era in stare de hipotermie, având mâinile si picioarele degerate. Din acea zi, Croitoru a ramas in spital. Au trecut aproape patru luni. Povestea lui este incerta, daca este intrebat ce vârsta are, spune ca s-a nascut in anul 1939. Sustine ca a lucrat ca sofer la CFR si ar avea o pensie frumusica de 4.000.000 de lei. Despre familie, povesteste medicilor ca ar avea patru copii si ca nevasta lui ar fi murit, mai mult nu isi aminteste. „Batrânul este la noi din toamna anului trecut. Povestea pe care ne-a spus-o despre familie si casa este destul de deslânata. Nu are un act de identitate si nici nu stim daca numele si vârsta sunt cele sustinute de el. De când este la noi nu a venit nimeni sa-l viziteze. Pentru a verifica tot ce sustinute batrânul am apelat la politie. Am aflat ca ar avea doi baieti si o fata. Unul dintre baieti este plecat din tara, cel de-al doilea, un mare consumator de bauturi alcoolice. Fiica si sotia s-ar afla undeva, prin Caras-Severin, fiecare cu viata ei. De la Casa de Pensii nu ni s-a confirmat ca ar avea vreo pensie. Pentru ca nu are un act de identitate si un venit permanent ne este foarte greu sa facem ancheta sociala si sa-l trimitem la camin. Singura speranta ramâne familia, care nu prea este interesata de existenta lui“, a declarat Constantina Catalina, asistenta-sefa de la Urgenta.


Dupa o viata de munca a pierdut tot


Constantin Grecu, de 78 de ani, din Craiova, a ajuns pe drumuri dupa ce a pierdut tot. El a ajuns la spital la sfârsitul lunii ianuarie. Din cauza frigului si lipsei de hrana a lesinat pe strada. A ramas aici pentru ca nu are unde sa se duca. Batrânul spune ca a muncit 37 de ani ca bibliotecar, dar acum nu mai are o casa, o familie, nimic… „Dupa ce mi-a murit sotia, in vara, am ramas si fara casa. Aveam un apartament in Valea Rosie, unde locuiam cu chirie, dar am fost nevoit sa plec de aici. Am locuit o perioada la o sora a mea in Bucuresti, dar nu prea ne intelegeam si am plecat. M-am intors in Craiova, orasul unde am trait o viata“. Grecu povesteste ca a trecut prin mai multe peripetii pâna sa ajunga aici. A plecat de la sora lui, a ajuns in Gara de Nord, iar un taximetrist i-a luat toti banii pe care-i mai avea. A ajuns cu greu in Craiova, unde a stat ceva timp prin gara pâna când s-a hotarât sa se intoarca la casa parinteasca din Filiasi. Dar a ramas tot pe drumuri. A revenit in Craiova si a mers la biblioteca, era singurul loc pe care il cunostea cel mai bine, de o viata intreaga. „Este la noi de la inceputul anului, in acest caz ne-a fost mai usor pentru ca persoana in cauza are acte de identitate, o pensie si am putut sa efectuam cu usurinta o ancheta sociala si sa-i intocmim dosarul. In curând va merge la un camin pentru batrâni, lucru pe care si el si-l doreste“, a spus Constantina Catalina.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version