Acasă Local Gorj UREX, cumparata cu bani imprumutati

UREX, cumparata cu bani imprumutati

Afaceristul craiovean Constantin Popeci si actionarii Uzinei Mecanice Rovinari (UMR) s-au imprumutat in banca pentru a achita UREX Rovinari, societate pe care UMR a achizitionat-o prin licitatie.


SC UMR Rovinari, noul patron al UREX, a reusit sa obtina un credit bancar pentru a achita cele 12,5 milioane RON cu care a achizitionat uzina de reparatii. Mariana Somnea, reprezentanta lichidatorului judiciar SC SIOMAX, a declarat ca directorii UMR au gajat mai multe bunuri pe care le detineau, pentru a face imprumutul, alte bunuri gajate apartinând si actionarului semnificativ al UMR, respectiv omului de afaceri craiovean Constantin Popeci. Sefa SIOMAX a mai spus ca, incepând de luni, UMR va incepe preluarea activelor uzinei si se va trece la intocmirea documentelor care sunt necesare unei astfel de proceduri.


Peste 100 de procese pe rol


Mariana Somnea a precizat ca suma obtinuta prin scoaterea la licitatie a UREX este mult prea mica pentru a fi acoperite datoriile de peste 1.000 de miliarde de lei vechi. In afacerea UREX, in urma unei tranzactii dubioase pe care a incheiat-o cu omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan junior, statul este marele perdant. Crisan a falimentat societatea pe care a cumparat-o de la stat, incasând profitul si neachitându-si datoriile catre furnizori si chiar muncitori. „UMR a reusit sa faca acest imprumut si sa isi achite obligatiile financiare in urma licitatiei. Dânsii au gajat mai multe bunuri si au contractat acest imprumut. Banii ne-au fost deja virati. Pe noi nu ne intereseaza cum au procedat, important este ca au facut rost de bani. Falimentul UREX nu se va incheia insa aici. Este o procedura greoaie care ar putea dura intre trei si cinci ani. Exista peste 100 de procese ale creditorilor pe rol si nu putem sa terminam aceasta procedura, pâna nu avem hotarâri definitive. Cele 12,5 milioane RON vor fi destinate cheltuielilor de procedura, salarii si apoi pentru creditori. De obicei, fiecare primeste 10% din suma pe care o are de recuperat“, a afirmat Mariana Somnea.


Pe primul loc in topul creditorilor UREX se afla Directia Generala a Finantelor Publice Gorj, cu 900 de miliarde de lei vechi, urmata de Primaria Rovinari, Inspectoratul pentru Protectia Mediului si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version