Acasă Local Justitia ia partea politistilor demisi

Justitia ia partea politistilor demisi

Curtea de Apel Craiova s-a pus rau cu politia doljeana, dupa ce a dispus reincadrarea unui agent dat afara pentru ca a fost surprins beat la volan.


Judecatoarea Teodora Banescu, de la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Craiova, a dispus joi reincadrarea in politie a agentului Constantin Dinu, de 34 de ani, dat afara din Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj pentru ca a fost depistat beat la volan. Sentinta instantei a deranjat teribil conducerea IPJ Dolj, care ar fi nevoita sa-l reangajeze pe agentul mentionat, ba sa-i si plateasca salariile pe cele sase luni de la demitere.


Alcoolemie de 1 la mie in aerul expirat


Conform celor stabilite de conducerea politiei doljene, pe 15 iulie 2005, agentul-sef adjunct Constantin Dinu din cadrul Biroului de Ordine Publica al Politiei orasului Filiasi, aflat in prima zi de concediu de odihna, a plecat catre Târgu Jiu la volanul unei masini imprumutate. La Rovinari, un echipaj al Politiei Rutiere a observat ca respectivul autoturism era condus cu 76 km/h in localitate si fara respectarea indicatoarelor si semnelor de circulatie (depasire in zona de actiune a indicatorului „Depasirea interzisa“). Politistii gorjeni au tras masina pe dreapta, i-au cerut soferului actele, apoi l-au rugat sa sufle in fiola etilotestului electronic. Când au vazut ca aparatul indica o alcoolemie de 1 la mie in aerul expirat, ceea ce ar corespunde unei alcoolemii reale de circa 2 – 2,2 la mie in sânge, politistii din Rovinari au ramas stupefiati. L-au rugat pe conducatorul auto sa-i insoteasca la spital pentru a i se recolta sânge in vederea stabilirii cu precizie a alcoolemiei, insa politistul din Filiasi… a fugit in lanul de porumb. In masina a ramas un prieten al lui Dinu, care dormea „trunchi“ pe bancheta din spate.


„Nu am baut, ci am tinut tampoane cu alcool la masea“


Politistii din Rovinari au raportat imediat evenimentul. Nu acelasi lucru l-a facut agentul Dinu, care s-a prezentat la politie abia seara, in jurul orei 21.00. Evenimentul cu pricina a ajuns la urechile conducerii politiei doljene, care a adus cazul in atentia Consiliului de Disciplina al IPJ Dolj, unde agentul Dinu a dat niste declaratii de-a dreptul hilare. „Este adevarat ca etilotestul a indicat 1 mg/l in aerul expirat, dar nu este adevarat ca am baut, ci m-a durut o masea si am tinut in gura la acea masea niste tampoane imbibate cu alcool. Este adevarat ca, dupa discutia cu politistul de la circulatie, am plecat in porumb, dar nu este adevarat ca am fugit, ci m-am dus in porumb sa-mi fac nevoile. Numai ca acolo m-am udat pe pantaloni, asa ca am ramas in porumb pâna mi s-au uscat pantalonii, iar când am iesit de acolo, politia plecase“, ar fi declarat Constantin Dinu in fata Consiliului de Disciplina, potrivit comisarului Georgel Enescu.


„Consiliul de Disciplina a propus incetarea raporturilor de serviciu cu agentul Dinu Constantin, iar eu am aprobat. Domnul Dinu a contestat decizia la Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR), care a fost de acord cu demiterea, stabilind ca masura este intemeiata“, a precizat comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.


„Sa-l angajeze in magistratura“


Nemultumit, agentul Dinu a contestat deciziile IPJ Dolj si IGPR la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Craiova. Prin sentinta nr. 81, din 2 martie, pronuntata in dosarul 1276/A/2005, instanta a dispus anularea deciziilor IPJ Dolj si IGPR, precum si reincadrarea agentului Constantin Dinu, cu obligarea politiei doljene la plata tuturor drepturilor salariale fata de cel demis pentru ultimele sase luni. Instanta n-a stabilit nevinovatia fostului politist de la Filiasi, ci a apreciat ca sanctiunea dispusa este prea aspra, judecatoarea Teodora Banescu stabilind chiar ea o pedeapsa mai „potrivita“: amânarea pe o perioada de trei ani de la avansarea in grad.


Solutia data de Curtea de Apel Craiova a nemultumit profund conducerea IPJ Dolj. „Noi vom face recurs in acest caz, pentru ca demiterea a fost cea mai potrivita solutie in acest caz. Cât despre agentul Dinu, sper sa gasim la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatori care sa inteleaga ca un politist care a condus beat nu are ce cauta printre noi. Eventual, daca vor sa-i gaseasca un loc de munca, sa-l angajeze in magistratura…“, a declarat comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.


Judecatorul Aurel Ilie, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Craiova, nu a putut sa comenteze solutia data de judecatoarea Teodora Banescu, dar a mentionat: „Sentinta nu este definitiva, IPJ Dolj putând sa formuleze recurs, care va fi solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie“.


Alt politist, aceeasi clementa


Tot joi, un alt politist demis a fost scos basma curata de Curtea de Apel Craiova. Instanta a dispus reincadrarea in politie si in cazul lui Gabriel Neagu, fost agent in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Olt, dat afara din politie pentru ca luase spaga niste salata de la un pietar, flagrant filmat cu camera ascunsa de redactorii Prima TV si Evenimentul Zilei.

Exit mobile version