Acasă Local Dolj Un doljean a platit de doua ori executarea silita

Un doljean a platit de doua ori executarea silita

Instantele craiovene in tandem cu executorul judecatoresc Mircea Iacob sunt acuzate ca au transformat, dupa bunul plac, un teren extravilan in teren intravilan.


Terenul este situat in localitatea doljeana Goiesti si apartine familiei Trânca. Oamenii spun ca din cauza greselilor judecatorilor si a executorului au umblat pe drumul judecatii 13 ani, au fost pagubiti si lipsiti de propriul pamânt. Din cauza gafelor instantelor si ale executorului judecatoresc au ajuns sa plateasca cheltuielile de executare de doua ori, bani pe care acum nu pot sa-i mai recupereze, desi intr-un sfârsit s-a stabilit ca aveau dreptate si ca pamântul este al lor. „In urma hotarârilor judecatoresti, in 2003 am fost obligati sa platim 5.912.260 de lei pentru lipsa de folosinta a terenului si 2.335.000 de lei cheltuieli de judecata. Am mers la CEC si am depus toti banii acolo. Dupa care m-am dus cu chitantele la grefierul-sef de la judecatorie si le-am inscris in Registrul de valori. Ei, Adam si mostenitorii lui Adamescu – acesta decedând intre timp -, au mers si au ridicat o parte din bani. Peste câteva luni, barbatul meu s-a trezit cu poprire pe pensie, facuta prin biroul executorului Mircea Iacob. De aceasta data am fost obligati sa platim peste 12 milioane de lei, bani opriti in fiecare luna din pensie“, a spus Ana Trânca, femeia fiind imputernicita de sotul Stefan si de mama acestuia sa-i reprezinte. Femeia vrea sa-si recupereze banii si nu stie ce sa mai faca, pentru ca executorul a scos-o pe usa afara, fara sa-i dea o explicatie.


Se rezolva cu procura


La rândul sau, executorul judecatoresc Mircea Iacob nu ii da dreptate Anei Trânca, spunând ca aceasta se tine mai mult de reclamatii decât sa umble sa-si recupereze banii. „A venit la mine si i-am spus ca titular este sotul sau, Stefan Trânca. El figureaza ca a platit chitantele la CEC. Lui i s-a facut poprire pe pensie, el trebuie sa ridice banii. Daca sotia vrea sa faca acest lucru, sa obtina prin notariat o procura si are posibilitatea sa recupereze banii. Cererea se face la biroul executorului, iar banii ii ridica de la CEC. Mai are posibilitatea sa ceara intoarcerea executarii in justitie. Pentru reclamatiile pe care mi le-a facut eu am sa o dau in judecata“, a declarat Mircea Iacob, executor judecatoresc.


Instanta a schimbat extravilanul in intravilan


Totul a inceput o data cu eliberarea titlurilor de proprietate de catre Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Initial, Constantina si Stefan Trânca – mama si fiu – si-au primit pamântul atât extravilan, cât si intravilan, corect. Numai ca problemele le-au facut vecinii, Tudor Adam si Mihai Adamescu. Cei doi frati au mostenit impreuna 4.300 mp de pamânt. In 1993 si-au luat titlul de proprietate in care figureaza intreaga suprafata ca fiind in intravilanul localitatii, in imediata vecinatate a extravilanului, unde fusese pusa in posesie familia Trânca pe 9.379 mp, teren extravilan. Adam si Adamescu s-au trezit ca le lipsesc 721 mp din gradina si l-au dat in judecata pe Trânca, pe motiv ca pamântul care le lipseste a intrat in proprietatea acestuia. Au urmat ani de procese pe la toate instantele de judecata, nenumarate expertize tehnice si hotarâri judecatoresti in urma carora cei doi frati, Adam si Adamescu, au avut câstig de cauza. Ultima hotarâre definitiva si irevocabila le dadea dreptul lui Tudor Adam si mostenitorilor lui Adamescu sa completeze cei 721 mp de intravilan din extravilanul familiei Trânca.


A executat ca… primarul


Cu hotarârea in mâna, Tudor Adam a trecut la executare. Venit la fata locului, executorul Mircea Iacob nu a tinut seama nici de explicatiile primarului, nici de faptul ca familia Trânca nu are in acel loc teren intravilan, ci numai extravilan. A masurat cei 721 mp si i-a lasat pe cei doi proprietari si mai nedumeriti. Nu au avut de ales si au luat-o de la capat cu procesele. Ana Trânca a fost imputernicita de sot si soacra sa ceara anularea titlului de proprietate al lui Tudor Adam, in instanta. Dupa proces s-a constatat ca, de fapt, titlul de proprietate care generase vechiul litigiu era gresit. Primaria a anulat respectivul titlu, iar tot ceea ce a decurs din acest act a fost declarat, de asemenea, nul.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version