5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeputatii PSD Dolj vor averi secrete

Deputatii PSD Dolj vor averi secrete

Deputatii PSD de Dolj, Valeriu Zgonea si Ion Calin, au semnat alaturi de patru colegi de partid o initiativa legislativa prin care peste declaratiile de avere ale demnitarilor se tragea perdeaua. Dupa ce a trecut de Senat fara a fi discutata in comisii, initiativa a „transpirat“ in presa.


Sase deputati PSD, dintre care doi de Dolj, au depus la Senat un proiect de lege prin care doreau schimbarea formularului de declaratie a averilor demnitarilor cu unul din care sa nu mai poata fi citite amanunte legate de traseul dobândirii averii. Proiectul a fost depus in primavara anului trecut si a stat la Senat pâna la sfârsitul anului 2005, când, prin modificarea regulamentului Senatului, orice proiect care nu a fost supus dezbaterii timp de 45 de zile a obtinut aprobarea tacita, urmând sa treaca in dezbaterea Camerei Deputatilor, in acest caz, camera decizionala. Dupa ce initiativa celor sase parlamentari a ajuns in atentia presei, initiatorii s-au grabit sa dea inapoi de frica electoratului, care-i putea banui ca vor sa-si ascunda averile.


Dupa ce s-a aprobat, proiectul se retrage


Mircea Geoana, presedintele zbuciumatului PSD, fara prea multe comentarii a promis ca retrage legea inainte de a putea fi dezbatuta in Camera Deputatilor: „Am verificat la Senat si nu s-a confirmat pâna azi (27 februarie 2006 – n.r.) ca legea a trecut prin aprobare tacita. PSD a hotarât sa retraga proiectul legii care a stârnit atâtea valuri pentru ca nu este oportun. Proiectul a fost depus la Senat in martie 2005“. Ion Calin, presedintele PSD Dolj si unul dintre initiatorii proiectului, are o varianta proprie cu privire la retragere. „Nu retrag initiativa ca nu am de ce. Noi am vrut sa aratam oamenilor ca exista si alte modele de declaratii de avere. Cel pe care l-am sustinut eu este de origine britanica si a fost adus la noi de cei doi europarlamentari, Zgonea si Dumitrescu. Modelul actual are destule neclaritati, iar initiativa noastra se baza pe bifarea unor rubrici, dar erau si destule intrebari care detaliau problemele. Acum proiectul este in camera decizionala, la deputati, unde va fi dezbatut“, a spus Ion Calin.


De departe cel mai bine informat despre continutul initiativei legislative prin care se dorea modificarea formularelor de declaratii de avere este deputatul Valeriu Zgonea. „Initiativa noastra a fost depusa la Senat imediat dupa ce ministrul justitiei, Monica Macovei, a depus proiectul sau. Asta s-a intâmplat in mai 2005. Partidul a stabilit ca ar fi bine sa venim cu o noutate, si anume cu registrul de interese, care era urmat de legea lobby-ului si a declaratiilor de avere. Dupa ce a fost dezbatut si aprobat proiectul ministrului Macovei, proiectul nostru nu a mai fost dezbatut. Când s-a modificat regulamentul celor doua camere si s-a stabilit ca un proiect depus la Senat si nedezbatut capata aprobare tacita si când s-au numarat proiectele care au obtinut asa ceva, s-a constatat ca si proiectul nostru a trecut de Senat in acest mod. El este caduc si-l vom retrage de la camera decizionala tot prin initiativa celor care l-au propus“, a precizat Valeriu Zgonea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII