5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum sa-l sfatuiti pe adolescent in alegerea carierei

Cum sa-l sfatuiti pe adolescent in alegerea carierei

Una dintre cele mai importante decizii pe care orice tânar trebuie sa o ia este aceea a alegerii profesiei. Ca mama, va este poate greu sa acceptati ca micutul de ieri este astazi adolescent, dar daca va implicati si il ajutati sa se decida, veti fi pe deplin recompensata.


Urmariti-va copilul cu atentie si incercati sa descoperiti care sunt activitatile care-i plac si in care se regaseste cel mai bine. Fiti in permanenta pregatita sa-i oferiti optiuni si alternative. Ati observat ca are inclinatii artistice, dar nu-i place sa deseneze? Incurajati-l sa citeasca si sa-si dezvolte talentul in scris. Acesta a fost numai un exemplu, pe care insa il puteti adapta in context. Adolescenta este definita ca fiind prin excelenta o perioada dominata de fantezii, modelele având o influenta considerabila. Prin urmare, nu este deloc exclus sa-l auziti pe adolescent spunând, cât se poate de serios, ca vrea sa devina un star de muzica rock. Veti fi probabil siderata de aceasta idee, dar fiti deschisa – in fond, sunt atâtia tineri care au invadat piata de profil si poate copilul dumneavoastra chiar este talentat. In afara de asta, nu veti obtine nici un rezultat daca veti da dovada de inflexibilitate, interzicându-i sa mai aduca subiectul in discutie si impunându-i sa se concentreze asupra studiului.


Facultate, serviciu sau o perioada de inactivitate?


Acestea sunt cele mai frecvente optiuni ale adolescentilor, care iau decizia in functie de preferinte, disponibilitate pentru studiu sau munca ori, dimpotriva, din nevoia de a se relaxa si de a nu mai avea responsabilitati, cel putin pentru o perioada. Pe vremea când dumneavoastra erati adolescenta va puteati alege specialitatea in ultimul an de liceu. Astazi insa, adolescentul trebuie sa se decida mult mai devreme, deoarece examenele de admitere in invatamântul superior sunt mult mai exigente si candidatii devin tot mai competitivi. Prin urmare, este recomandabil ca tânarul sa se orienteze cât mai devreme si sa inceapa pregatirea inca din primul an de liceu.


Primul pas in alegerea facultatii consta in stabilirea preferintelor si aptitudinilor. Nu este nici pe departe atât de simplu si este un demers care trebuie abordat cu toata seriozitatea. Asadar, adolescentul trebuie sa constientizeze care sunt atuurile si realizarile sale, dar si punctele slabe. Incurajati-l sa intocmeasca o lista in care sa le includa pe toate acestea, dar si activitatile extrascolare la care s-a remarcat si care i-au facut placere. Ulterior, ajutati-l sa „filtreze“ lista, bifând doar activitatile pe care le va regasi la facultate.


De asemenea, tineti cont de dorinta lui in privinta locatiei facultatii: vrea sa mearga in alt oras, recunoscut ca un centru universitar, sa stea acasa sau sa urmeze cursuri la distanta?


Urmatoarea etapa se refera strict la documentare. Informati-va impreuna din cât mai multe surse despre facultatea aleasa: brosuri, internet, consilieri de specialitate, prieteni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU