20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnsprezece suflete in doua camere

Unsprezece suflete in doua camere

Unsprezece suflete locuiesc in doua camere si grija zilei de mâine le insoteste la fiecare pas. Pensiile celor doi batrâni si alocatiile copiilor sunt singurele surse de venit. Impreuna, membrii familiei Burlan duc mereu o lupta cu viata…


Familia Burlan este din satul Ceauru, comuna gorjeana Balesti. In doua camere locuiesc unsprezece persoane, dintre care sapte copii. Ecaterina Burlan are 63 de ani si a muncit peste 30 de ani la filiala Loteriei Nationale din Târgu Jiu. Dupa atâtia ani de munca, a primit de la stat o pensie de mizerie: doar 180 de lei. Sotul ei, Constantin, are o pensie cu 20 de lei mai mare. Cei doi batrâni au in ingrijire cinci nepoti, care au ramas orfani de mama in urma cu doi ani, dar si doi stranepoti. „Acesti copii au stiut ce e nenorocirea de mici, când fata cea mare avea sase ani, iar cel mic doar câteva luni. Fiul meu a murit de inima. Plecase cu mama copiilor la o nunta la Craiova. Au plecat chiotind si Angelica s-a intors bocindu-si barbatul“, a povestit Ecaterina. In urma cu doi ani, mama copiilor, fiind bolnava de cancer, a decedat. De atunci, bunica a devenit mama pentru nepoteii ei, pentru care si-ar da si viata. Nepoata cea mare, Felicia, s-a casatorit si are doi copii. Impreuna cu sotul ei locuiesc in casa bunicilor.


„Sunt batrâna si bolnava, doar ei sunt bucuria mea“


Saracia si boala fac, de multe ori, casa buna impreuna. Ecaterina Burlan sufera de reumatism, de câtiva ani se trateaza de ulcer si mai are si probleme cu inima. „Pensia e mica si nu am bani de medicamente, iar acum retete gratuite nu se mai dau. Stau prin farmacii ore-n sir si plec tot cu mâna goala. Batrânetea isi spune cuvântul. Când e vremea rea, nu mai pot de durere, vin si ma ung cu gaz“, a spus batrâna. Andreea, nepoata preferata a Ecaterinei, are 16 ani si este eleva la un liceu din Târgu Jiu. Potrivit bunicii, Andreea este cea mai „nazdravana“ dintre nepoti. „Am sase nepoti si nepoate, doar ei sunt bucuria mea. Andreea este mai zapacita ca baietii, are un suflet de milioane. Nu m-ar lasa sa ridic un lemn, are mereu grija si de mine, si de batrân. Mai am si doi stranepoti, copiii Feliciei, sunt bogata“, a povestit Ecaterina Burlan. In afara de pensia bunicilor si de alocatia a trei dintre frati, in casa familiei Burlan nu intra, decât foarte rar, alti bani.


Un nou membru in familie


De câteva zile, Felicia, cea mai mare dintre nepoatele batrânei, a nascut un baietel. Felicia si sotul ei, Dumitru, se considera cei mai fericiti parinti, pentru ca au o fetita de un an si jumatate si acum un baietel. Tânarul tata a pregatit deja patutul in care va dormi bebelusul. „Nu am avut bani sa iau unul nou, asa ca-l vom folosi pe cel al fetei. Pentru ca nu avem loc prea mult, micutul o sa doarma cu noi si cu Andreea in camera. O sa fim un pic inghesuiti, dar nu avem alta solutie“, a afirmat Dumitru Petri.


Barbatul nu si-a gasit de lucru si munceste cu ziua pe la vecini: pune termopane si zugraveste. Nu strânge foarte multi bani, iar iarna ii este foarte greu. In decembrie, Dumitru a cumparat o masina de deseuri de la un gater din sat, care a costat doua milioane de lei. Erau toti banii pe care tânarul ii strânsese in doua luni. „Resturile acelea de lemne ne-au ajuns pâna acum, dar nu am bani sa iau altele. Mai bagam si cartoane, dar nu stiu ce voi face când va veni sotia cu cel mic“, a spus Dumitru.


„Asa-i traiul pe pamânt, când e soare, când e vânt“


Cei unsprezece membri ai familiei Burlan se lupta in fiecare zi cu lipsurile, dar tot timpul se roaga la Dumnezeu sa le dea sanatate. Batrâna isi aminteste cu nostalgie de vremea când fiul ei traia si era padurar in comuna. Atunci le era bine, aveau de toate, nu traiau in saracie. „Nu si-a vazut copiii mari, ar fi mândru de ei. Dar viata nu e dreapta intotdeauna“, a spus Ecaterina, cu lacrimi in ochi. Fiul acesteia a inceput sa lucreze la casa cu peste 15 ani in urma si, dupa ce el a murit, batrânii si nora lor nu au avut posibilitatea sa o termine. De aceea, cei unsprezece membri locuiesc acum in doua camere. „Camerele de sus nu au geamuri si nici casa nu e toata tencuita. Mai e mult de lucru la ea“, a povestit Dumitru, care viseaza sa faca rost de bani pentru a finisa casa inceputa de socrul sau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS