17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn autoturism, spaga la examen

Un autoturism, spaga la examen

Spaga este un fenomen intâlnit in majoritatea ramurilor sociale si de ce ar face exceptie tocmai sistemul educational universitar. Cu toate ca se presupune ca in scoli si in mediul academic se formeaza generatii de elevi sau studenti „care ar trebui educati in spirit civic si etic“, acest lucru este ocolit cu multa maiestrie, iar spaga ramâne un „accesoriu“ de baza al studentului.


Intr-o societate plina de nepotism, rar mai gasesti câte un cadru didactic care nu se lasa „cumparat“. Este, se pare, si cazul prof. univ. dr. Teodor Sâmbrian de la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, care spune ca are vocatie pentru a fi profesor: „Nu cred ca as putea sa fac altceva, desi acum câtiva ani, din impulsul de a fi mai bine platit si de a avea un salariu mai mare, am intrat in magistratura. Dar dupa doua luni mi-am dat demisia pentru ca simteam ca menirea mea nu este aceea. Ca sa faci doua lucruri bine nu se poate“.


Venitul lunar al profesorului de drept roman Teodor Sâmbrian se ridica la 40 de milioane de lei. „Nu latura materiala m-a facut sa ma intorc la catedra, pentru ca l-as mânia pe Dumnezeu. Aici, ca profesor, pot sa dau randamentul maxim si 24 de ore din 24 tot nu-mi ajung. Sunt multumit cu salariul pe care il primesc. Am 40 de milioane de lei, iar daca mai iau si ore la cumul pot ajunge chiar si la 60 de milioane de lei“, a precizat Sâmbrian.


„Hotia si mita nu le admit“


Profesorul Teodor Sâmbrian spune ca le cere studentilor ceea ce le ofera el, exigenta si seriozitate. „Din 1990, de când ocup aceasta functie, am intâlnit fel de fel de oameni. Unii mai instariti decât altii, care au incercat sa-si cumpere examenele si, de ce nu, si pozitia in societate. Mi s-a oferit chiar si contravaloarea unei masini, dar le-am spus ca e mai ieftin sa invete decât sa-si goleasca buzunarele. Au incercat sa ajunga la mine, chiar si prin sotia mea, cu diverse obiecte:de la aparatura electronica, aer conditionat, laptop si alte obiecte pâna la sume colosale de bani. Nu mi-a fost teama, pentru ca am fost corect. Am picat copiii colegilor, copii de generali, motiv pentru care mi-am facut multi dusmani. Mi-am sfatuit chiar si rudele sa nu vina la Facultatea de Drept din Craiova, pentru ca, daca nu invata, pe pile nu-i trec. Hotia si mita nu le admit“, a mentionat Sâmbrian, care si-a amintit ca de examenul cu el nu a trecut nici deputatul doljean Radu Berceanu.


„Cei care nu trec examenul cu mine practica o noua metoda – via Târgu Jiu. Iau nota doi la mine si se transfera pentru un an la Facultatea din Târgu Jiu, pentru a scapa, apoi revin“, a mai spus prof. univ. dr. Teodor Sâmbrian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII