20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpecializari cu burta la soare

Specializari cu burta la soare

Functionarii publici din administratia doljeana au lasat deoparte stresul si aglomeratia din institutii si au plecat anul trecut la mare si la munte pe banii statului. Totul datorita unui articol de lege care impune oricarui functionar sapte zile de cursuri de perfectionare anual platite din bani publici.


Gratie unei prevederi convenabile din Statutul functionarului public, functionarii publici din administratie sunt obligati sa efectueze cursuri de perfectionare de minimum sapte zile pe an pe banii institutiei in cadrul careia isi desfasoara activitatea. Conducerea Consiliului Judetean Dolj, in dorinta permanenta de a imbunatati calitatea activitatii angajatilor sai, s-a gândit sa profite din plin de prevederea impusa de lege si si-a trimis la perfectionare 115 dintre cei 167 de salariati. Prevederea legala ar fi putut deveni o adevarata corvoada pentru angajati daca in ajutorul acestora nu ar fi venit Institutul National de Administratie de la Bucuresti, care s-a gândit la „stresul“ zilnic al functionarasului de rând si a organizat cursurile de perfectionare in locatii mai blânde din acest punct de vedere si numai in sezonul primavara-vara. Cursurile la care functionarii au invatat despre strategia guvernului privind reforma in administratie si programele de finantare ale Uniunii Europene s-au desfasurat in statiunile de pe litoral si de la munte, precum Jupiter, Neptun sau Sinaia si Predeal, unde angajatii coplesiti de munca s-au putut relaxa, evident, dupa orele de curs. In total, in 2005, pentru cei 115 salariati trimisi la perfectionare CJ Dolj a cheltuit 602 milioane de lei reprezentând numai contravaloarea cursurilor.


1,5 miliarde pentru stiinta angajatilor din CJ Dolj


Angajatii „perfectionati“ prin statiunile de la mare si de la munte nu au beneficiat insa numai de plata cursurilor de catre institutia unde isi desfasoara activitatea. In plus, fata de zecile de milioane de lei pe care Consiliul Judetean Dolj le-a dat pentru studii, functionarii au mai primit si bani pentru plata transportului catre statiune. Anul trecut, institutia a alocat de la buget 122 de milioane numai pentru a le facilita angajatilor sai accesul catre statiunile de odihna din tara. Mai mult, nici pentru acoperisul de deasupra capului de care au beneficiat in perioada cursurilor, salariatii CJ Dolj nu au dat bani din buzunar. Institutia a umplut in 2005 buzunarele hotelierilor de la mare si de la munte cu 728 de milioane de lei pentru cazarea angajatilor perfectionati. Si pentru ca tratamentul sa fie complet, CJ Dolj a avut grija ca salariatii sa nu ramâna fara bani de mâncare si distractii si le-a alocat si bani de diurna, 101 milioane de lei cu care functionarii s-au delectat in statiunile patriei. Un calcul simplu arata ca institutia doljeana a platit in total peste 1,5 miliarde numai pentru a imbunatati rezultatele muncii salariatilor din sistem.


In Spania sau Craiova?


Perfectionarea in administratia publica la munte si la mare nu a fost insa de ajuns pentru câtiva dintre angajatii consiliului. Pentru ca acestia sa fie mai aproape de strategiile Uniunii Europene si politicile de finantare, CJ Dolj i-a trimis pe patru dintre salariati chiar intr-una din tarile membre, Spania. Pe sejurul de sapte zile in Peninsula Iberica institutia doljeana a cheltuit peste 200 de milioane de lei, reprezentând cazare, transport si diurna. La polul opus, au existat si angajati mai napastuiti care nu au beneficiat decât de plata unor cursuri de calculator in Craiova. Numarul angajatilor care nu au fost la fel de norocosi precum colegii se ridica la 33.


Prefectura a cheltuit 36 de milioane pentru perfectionari


In timp ce mai mult de jumatate din angajatii Consiliului Judetean Dolj se pot lauda in 2006 cu diplomele obtinute in urma cursurilor de perfectionare de pe litoral, functionarii prefecturii sunt mult mai oropsiti din acest punct de vedere. In 2005, numai patru functionari din institutie au beneficiat de plata cursurilor de administratie publica si numai unul dintre acestia a plecat la cursuri in Bucuresti, ceilalti „formându-se“ in administratia din Dolj, la Centrul Regional de Formare Continua in Administratia Publica Locala din Craiova. Printre cei care au urmat cursuri de formare destinate functionarilor publici de conducere pe durata unui an sunt Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor, si Olimpia Baloi, directoarea Directiei de Integrare din cadrul Prefecturii Dolj. Singurul care a plecat la Bucuresti pentru a efectua cursurile este actualul subprefect Ionel Ciobotea, care a urmat cursuri de formare destinate inaltilor functionari publici la Institutul National de Administratie din Bucuresti. Prefectura a cheltuit pentru cei patru 36 de milioane de lei, reprezentând doar cursurile urmate de angajati.


Noua functionari au studiat prin fonduri PHARE


Pe lânga cei patru functionari ale caror studii au fost platite cu bani publici, alti noua functionari publici din institutie, majoritatea angajati ai Serviciului de Integrare, au efectuat cursuri de perfectionare in 2005 privind accesarea fondurilor structurale. Cursurile au avut loc la centrele din Craiova si Bucuresti, au fost organizate de Institutul National de Administratie si Ministerul Integrarii Europene si au fost platite prin programul PHARE. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca motivul pentru care foarte putini angajati ai institutiei pe care o conduce au urmat cursurile de perfectionare este faptul ca Prefectura Dolj nu are un buget propriu. „Institutia nu beneficiaza de un buget propriu, noi primim bani de guvern si de aceea am alocat bani numai pentru functionarii de conducere. Ceilalti au efectuat cursuri platite din fonduri PHARE“, a spus prefectul Giugea. In timp ce institutiile doljene au alocat sute de milioane de lei pentru perfectionarea angajatilor, imbunatatirea activitatii functionarilor din administratie ca urmare a absolvirii acestor cursuri nu va putea fi niciodata evaluata in mod obiectiv. Intre timp, alte zeci de angajati vor pleca anul acesta pe banii statului la mare si la munte sau chiar in strainatate pentru cursuri de perfectionare al caror scop principal va fi relaxarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS