11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistul nu cere, dar i se ofera

Politistul nu cere, dar i se ofera

In judetul Dolj nu exista politisti corupti. Sau, cel putin, nu au fost dovedite astfel de cazuri, dupa cum sustine comisarul Georgel Enescu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj


Vorbind despre coruptia din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, conducerea acestei institutii sustine ca politistii judetului sunt oameni cinstiti. „Noi ducem o campanie impotriva coruptiei. Doar in acest an, in mai putin de doua luni, au fost trei cazuri in care politistii au refuzat oferta unora de a lua spaga. Tocmai de aceea afirm: «Coruptia este provocata si de cei care dau». Se duc si ofera: «Ia, dom’ne, banul». Il gasesc pe unul flamând si ala ia banii. De aceea, cei din afara politiei ar trebui sa realizeze si sa nu mai ofere spaga“, a sustinut comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.


„Nu cere politistul. I se ofera, dar el nu cere. Avem exemple ca politistii au refuzat. In schimb, nu avem semnale ca acestia sunt corupti. Nu avem sesizari de la cetateni cu privire la savârsirea faptelor de coruptie de catre politistii de la IPJ Dolj si, personal, chiar nu imi aduc aminte de vreun politist doljean acuzat oficial de coruptie“, a completat comisarul Ion Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj.


Trei cazuri de mita refuzata


Anul acesta au existat trei situatii in care politistii i-au denuntat pe cei care au incercat sa-i mituiasca.


Pe 20 ianuarie, agentul Marian Pavel, de la Biroul Politiei Rutiere Craiova, a refuzat o sticla de coniac si un pachet de cafea, in valoare totala de 190.000 de lei, pe care un sofer depistat baut la volan a incercat sa i le dea pentru a face pierdut dosarul. Pe 6 februarie, agentul Marinel Taca, de la Sectia 5 Politie Craiova, a refuzat 50 de euro de la un individ cercetat penal pentru conducere fara permis. Ultima intâmplare de acest gen a fost pe 19 februarie, când doi traficanti de alcool contrafacut au incercat sa-i mituiasca pe agentii Octavian Stefanescu si Octavian Brebenel, de la Serviciul Politiei Rutiere. La inceput, le-au oferit politistilor 5.000.000 de lei. Fiind refuzati, traficantii de alcool au plusat la 10.000.000 de lei, insa politistii le-au respins si aceasta oferta.


Salarii mici, tentatii mari


Alta cauza a coruptiei in politie, in viziunea conducerii IPJ Dolj, o constituie si salariile, care nu sunt prea consistente. Nu vorbim despre cadrele de conducere, care duc lunar acasa 30-40 de milioane, cât mai ales de politistii aflati la inceput de drum: agenti cu 10-12 milioane net ori ofiteri cu 13-15 milioane. „Ideal ar fi sa fie salariile mai mari. Coruptia este generata si de salariile mici, dar asta este situatia. Mai ales politistul trebuie sa inteleaga ca este platit de cetateni, trebuie sa-si faca datoria in slujba cetateanului, sa traiasca din acest salariu. Ca este el mic, ca este satisfacator, ca este mare, sa fie bucuros ca are un loc de munca si la batrânete are drept la pensie. Vrem sa fie oamenii seriosi, sa traiasca din salariul pe care il au si sa terminam cu aceste plocoane si cadouri care, din nefericire, s-au incetatenit“, a spus comisarul Georgel Enescu.


Seful IPJ Dolj nu neaga ca riscurile acestei meserii sunt mult mai mari, comparativ cu salariile: „Bineinteles ca este riscanta meseria de politist. Nu este o meserie usoara, te supui la niste riscuri, dar când ai venit sa te faci politist, ai fost constient ca te supui la riscuri si trebuie sa-ti indeplinesti indatoririle, chiar daca-ti faci dusmani. Dar daca ar lucra in fabrica si i-ar da patronul opt milioane si ar munci de dimineata pâna noaptea, sau ca o vânzatoare care sta in picioare 10-12 ore si primeste cinci milioane?“.


Testari secrete privind rezistenta la spaga


Daca politistii nu iau spaga, se intâmpla fie pentru ca sunt cinstiti, fie pentru ca le e… frica. Iar aceasta frica le este intretinuta si de testarile la care ii supun periodic in secret colegii lor de la Directia Anticoruptie sau Serviciul de Informatii si Protectie Interna. „La sfârsitul anului trecut am avut o testare timp de trei zile din partea celor de la Bucuresti. Abia la sfârsitul celei de-a treia zi au venit la noi la inspectorat sa ne spuna ce au facut, pentru ca noi nici n-am stiut ca sunt in judet. Pâna atunci au batut toata Craiova, judetul, n-au scos nimic. Imbracati in blugi, in trening, cu masina de alt judet, au incercat toate variantele. Au momit in special agentii de circulatie. I-au urmarit ce fac in post, pe cine au oprit, cum au oprit, daca au dat amenzi, s-au dus si au incercat sa dea pachete de tigari sau bani, dar tot n-au reusit sa-i momeasca“, a precizat comisarul Enescu.


Anticoruptia vegheaza


Coruptia din politie reprezinta principalul domeniu aflat in vizorul nou-infiintatei Directii Generale Anticoruptie (DGA), aflata in subordinea directa a ministrului administratiei si internelor. In Dolj, reprezentantii DGA stiu precis care sunt sectoarele pretabile la fapte de coruptie. „Ca zone fierbinti, pretabile la coruptie, pot fi amintite Politia de Frontiera, in punctele de trecere a frontierei, Politia Rutiera, Examinarile auto, Politia Economica, precum si mica (dar de amploare) coruptie de la posturile de politie comunale. Toate acestea se afla in mod deosebit in atentia noastra. Pot spune ca a scazut frecventa actelor de coruptie la Pasapoarte si Buletine, in principal datorita faptului ca acum se obtine mult mai usor pe caile legale un pasaport sau o carte de identitate“, a declarat scms. Ionel Gone, seful Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova.


Politistii de la Serviciul Teritorial Anticoruptie vizeaza nu doar actele de coruptie din politie, ci si pe cele de la Politia de Frontiera, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmerie, Oficiul de Cadastru, Arhivele Nationale ori cele savârsite de angajatii prefecturilor.


Telefon gratuit pentru sesizari


Faptele de coruptie savârsite de personalul din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor pot fi sesizate la numarul de telefon gratuit 0800.806.806, apartinând Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI. „Cei care pot da detalii despre fapte de coruptie ni se pot adresa si direct, venind la sediul Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova situat in cladirea Politiei Municipiului Craiova de pe strada Amaradiei“, a mentionat scms. Stefan Trita, ofiter in cadrul Serviciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS