Acasă Local Hotarârile judecatoresti, conservate la subsol

Hotarârile judecatoresti, conservate la subsol

Daca s-ar pune dosar lânga dosar, arhiva de conservare a Judecatoriei Craiova s-ar intinde pe o distanta de un kilometru si jumatate. Aici se gasesc dosare penale si civile din perioada anilor ’50, dar si mai recente.


Subsolurile instantelor de judecata din Craiova sunt intesate cu zeci de mii de dosare insirate pe zeci de rafturi. Aici este locul in care se pastreaza toate dosarele solutionate. Hârtii ingalbenite de peste 50 de ani, altele mai noi, doar de câteva luni, sunt dosarele care au ajuns in arhiva de conservare. Ele vor fi pastrate aici pentru totdeauna sau numai pentru câtiva ani. Actele sunt asezate pe categorii, penal, civil, pe numar de dosar si pe ani. Dupa o anumita perioada sunt topite, in arhiva de conservare ramânând numai hotarârea judecatoreasca. De exemplu, la judecatorie, hotarârile date in dosare pe Legea nr. 18 sau pentru revendicari imobiliare vor fi pastrate in aceasta arhiva permanent. In schimb, un dosar de divort ramâne aici numai cinci ani, dupa care este dat la topit. O plângere contraventionala are o viata si mai scurta, de trei ani. Si dupa ce sunt date la topit, din dosare tot mai ramâne ceva – sentinta. Hotarârea data de judecatori este pastrata intr-un registru special si poate fi gasita si dupa zeci de ani in arhiva instantei de judecata sau la Arhivele statului. „Am avut probleme cu un român stabilit in Statele Unite, care voia sa-si ia inapoi aurul pe care comunistii i-l confiscasera bunicului lui. A solicitat sa-i eliberam o copie dupa o sentinta din perioada anilor ’50, dar tinea neaparat sa-i dam si procesul-verbal. Acesta nu se mai gasea la noi. Cetateanul s-a suparat si a inceput sa ne reclame. A ajuns pâna la parlament si la presedinte. De o luna vad ca a incetat“, a declarat Viorel Ciciulete, grefier-sef la arhiva de conservare a Judecatoriei Craiova.


Si soriceii respecta hotarârile judecatoresti


Arhivele instantelor craiovene au fost ferite pâna acum de incidente neplacute, cum ar fi incendii, inundatii si, din spusele angajatilor de aici, nici soriceii nu-si prea baga nasul prin hotarârile judecatoresti. Nu ca nu le-ar placea gustul, dar se duce permanent o lupta de exterminare a acestora, pentru a nu avea surpriza neplacuta ca un dosar sa fie transformat in hrana pentru rozatoare. Arhiva Curtii de Apel Craiova sta foarte bine, aici se judeca mai putine dosare pe fond si, in concluzie, sunt si cele mai putine conservate. „La Curtea de Apel Craiova sunt foarte putine dosare care se judeca in prima instanta. De exemplu, aici se judeca pe fond plângerile facute impotriva ordonantelor Parchetului, iar pe civil dosarele de cercetare a averilor. In total, numarul acestora nu depaseste intr-un an 130, deci nu ne putem plânge de lipsa de spatiu“, a precizat Aurel Ilie, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Craiova.


Arhiva duce lipsa de spatiu


In schimb, Tribunalul Dolj si Judecatoria Craiova nu stau prea bine la capitolul spatiu, numarul dosarelor pastrate aici fiind de ordinul milioanelor. Alte probleme dau batai de cap celor de la Judecatoria Craiova, cum ar fi iluminatul. „Becurile sunt asezate in spatele rafturilor si lumina este foarte slaba. Am cerut sa schimbam becurile cu lampi asezate in plafon si vom face aceasta transformare in curând“, a afirmat grefierul-sef. La Tribunalul Dolj caldura este marea problema, dar si lipsa de spatiu. Subsolul nu este incalzit, deoarece aici nu exista nici o sursa de caldura.


Singura instanta de pe raza Curtii de Apel Craiova care a avut probleme cu arhiva de conservare este cea de la Judecatoria Craiova. O teava de la canalizarea orasului s-a spart si toate reziduurile au ajuns in arhiva instantei. Au intervenit pompierii ca sa decolmateze subsolul.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version