Acasă Local Capturi de lux pe patru roti

Capturi de lux pe patru roti

Daimler deține marca Mercedes

Politistii din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj incearca sa tina pasul cu noile tehnici folosite de traficantii de automobile furate.


Noile gaselnite ale hotilor de masini in ceea ce priveste „cosmetizarea“ automobilelor, dar si tendinta acestora de a se asocia in grupuri internationale organizate sunt atuurile cu care vin infractorii. De partea cealalta, politistii de frontiera doljeni si cei din cadrul IJP incearca sa combata fenomenul furturilor de autoturisme. „Traficul ilegal cu autoturisme furate a devenit, in ultima perioada de timp, o activitate extrem de profitabila, in special pentru cetatenii tarilor foste socialiste, luând caracterul de fenomen infractional internationalizat. Pe parcursul anului 2005, in urma analizei factorilor de risc, la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj au fost executate 83 de actiuni pe linia combaterii traficului ilicit cu autoturisme furate. In urma actiunilor desfasurate, au fost constatate 66 de infractiuni comise de 35 de persoane, fiind intocmite 39 de dosare penale“, a declarat subinspector Danut Rudareanu, purtator de cuvânt al IJPF Dolj.


Frauda la asigurari


Danut Rudareanu spune ca politistii de frontiera doljeni au descoperit in 2005 multe autoturisme straine inmatriculate in România intre 1998 si 1999, achizitionate si aduse in mod legal in tara, care, ulterior „indigenizarii“ suferite, au fost declarate furate in tarile de provenienta. In fapt, frauda de asigurare consta in faptul ca furtul masinii este „aranjat“ de comun acord cu proprietarul care, dupa „consumarea“ furtului, reclama disparitia automobilului. Dupa aceea sunt intocmite formalitatile pentru incasarea primei de asigurare. In unele cazuri, masina nici nu este furata, ci pur si simplu vânduta de proprietar unui comerciant de fier vechi.


Pentru acest gen de frauda a fost retinut pe 13 septembrie 2005, la frontiera Bechet, bacauanul Adrian Costel Ardeleanu, care incerca sa iasa din tara cu un autoturism Alfa Romeo, de culoare argintie. In urma verificarilor organelor de control, s-a constatat ca masina a fost furata prin frauda de asigurare din strainatate si a fost confiscata, iar soferul a fost retinut in vederea cercetarilor.


Infractorii se reorganizeaza


Purtatorul de cuvânt al IJPF Dolj a precizat ca in cazul vânzarii autovehiculului in intregime este necesara schimbarea identitatii acestuia prin tehnici sofisticate. Masinile vechi sunt furate, de regula, pentru piese de schimb sau pentru a fi vândute ca fier vechi. In ceea ce priveste marcile cele mai cautate de automobile se pot enumera: Mercedes, Volkswagen, BMW, Grand Cherokee, Audi, Volvo, iar, de regula, aceste masini au ani recenti de fabricatie. Masinile sunt furate din tarile vestice si transportate pentru vânzare in Federatia Rusa, Ucraina, Polonia, Rusia, Bulgaria.


Tot ca urmare a ultimelor activitati intreprinse de politistii de frontiera doljeni, Rudareanu sustine ca infractorii se reorganizeaza. „In ultimul timp, s-a remarcat tendinta infractorilor de a se constitui in grupuri cu o specializare bine determinata, plecând de la identificarea autoturismului, sustragerea lui, falsificarea ori contrafacerea documentelor, procurarea de placute cu numere de inmatriculare, transportarea, dezmembrarea sau valorificarea“, a mentionat Rudareanu.


Ultimele capturi


Cetateanul italian Pietro V., de 53 de ani, a intrat in tara cu un tir inmatricult in Italia prin Punctul de trecere a Frontierei Bechet. Dupa verificari, oamenii legii au stabilit ca tirul a fost furat din Italia pe 12 decembrie 2005, iar soferul italian este un cunoscut infractor. De asemenea, s-a mai stabilit ca italianul a vândut inca un tir furat in Bulgaria, pe 3 ianuarie 2006. Dosarul penal intocmit pe numele italianului a fost inaintat Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Dolj.


O masina furata a fost descoperita pe raza municipiului Craiova. Este vorba despre autoturismul Audi A6 al lui Dumitru Catalin Ghinea, care, pe 30 ianuarie s-a oprit cu masina intr-un stâlp de pe Calea Bucuresti. Automobilul condus de Ghinea era sustras de pe raza judetului Vâlcea si vândut in Gorj, iar numarul de inmatriculare GJ-01-ZSY apartinea unei Dacii din Gorj.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version