3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisarii europeni, interesati de modificarile ordonantei DNA

Comisarii europeni, interesati de modificarile ordonantei DNA

Respingerea ordonantei privind functionarea Departamentului National Anticoruptie a ridicat semne de intrebare la Bruxelles, comisarii europeni pentru justitie interesându-se daca modificarile recente ale acesteia, prin care departamentul a devenit Directie a Ministerului Public, sunt acceptabile.


Cu toate acestea, comisarii s-au aratat multumiti de „pasii realizati in directia dinamizarii implementarii masurilor de reforma“, prezentati la intâlnirea cu ministrul justitiei, Monica Macovei, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Gâlca.


Potrivit unui comunicat remis ieri de CSM, vicepresedintele Comisiei Europene pe Justitie, Franco Frattini, si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, au transmis judecatorilor si procurorilor indemnul „sa devina constienti de rolul pe care il au in constructia statului de drept“, „sa implementeze legile reformei Justitiei“ si „sa aplice regulamentele si programele adoptate de CSM“.


Aratând ca rapoartele misiunilor de monitorizare sunt vitale pentru Raportul din luna mai a acestui an, cei doi comisari europeni s-au aratat „extrem de interesati“ de modificarile privind DNA. Astfel, potrivit declaratiilor facute de Macovei pentru Mediafax, acestora le-au fost prezentate cele trei modificari propuse, fiind asigurati ca ele „sunt acceptabile“, atât pentru DNA, cât si pentru seful acestei institutii si ministrul justitiei.


„Atât Franco Frattini, cât si Olli Rehn au apreciat progresele in reforma Justitiei si i-au transmis presedintelui CSM ca nu e suficient doar angajamentul ministrului justitiei, ci si ceilalti factori implicati sa contribuie la implementarea masurilor de reforma. Cei doi comisari s-au bucurat de actuala colaborare intre ministrul justitiei si CSM si au incurajat-o“, a afirmat Macovei.


Macovei respinge schimbarile privind numirea sefului Directiei


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a respins orice schimbare privind modalitatea de numire a procurorului-sef al DNA, spunând ca aceasta nu face parte din ordonanta de urgenta care a fost acum retrimisa la Parlament de presedintele Traian Basescu, transmite BBC.


Potrivit sursei citate, respingerea ordonantei la Senat a ridicat semne de intrebare la Bruxelles, dar Macovei le-a spus acestora ca ordonanta a fost retrimisa la parlament. „Practic, DNA va continua sa cerceteze toate faptele de mare coruptie, inclusiv pe cele comise de membri ai parlamentului, sa-si pastreze o anumita autonomie financiara“, a declarat Macovei.


Potrivit BBC, un punct bun pentru România l-a constituit si faptul ca, alaturi de Monica Macovei, la intâlniri a participat si Iulian Gâlca, noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.


Misiunile Comisiei Europene in România vor continua, astfel ca dupa evaluarea din ianuarie privind crima organizata si cea din februarie privind coruptia va urma, din 6 martie, o noua monitorizare privind spalarea de bani, alaturi de misiuni paralele privind activitatea Politiei.


Concluziile acestor misiuni de monitorizare vor fi trimise atât Parlamentului European, cât si statelor membre, fiind in acelasi timp vitale – dupa cum a spus ministrul justitiei – pentru raportul Comisiei Europene din mai, care va recomanda daca România poate adera in 2007 sau un an mai târziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS