Acasă Local Externat de mirosul din salon

Externat de mirosul din salon

Craioveanul ars in urma exploziei din cartierul Lapus a parasit spitalul pe propria raspundere, pentru ca nu mai suporta mirosul din salon. Medicii l-au avertizat ca nu este vindecat, dar el a insistat sa mearga acasa.


Marin Lupu, barbatul ars in urma exploziei din 26 ianuarie, in cartierul craiovean Lapus, spune ca a plecat din spital la cerere si nu ca s-ar fi vindecat. Craioveanul sustine ca, in urma cu o saptamâna, a cerut medicilor de la Clinica de chirurgie plastica sa-i faca externarea, desi nu era complet vindecat, pentru ca nu mai suporta mirosul din salon. „Cu o seara inainte am plâns, nu mai suportam mirosul si conditiile din spital. Salonul avea cinci paturi, iar noi eram ticsiti si câte doi in pat. Am cerut sa plec pe propria raspundere, chiar daca ar fi trebuit sa mai ramân in spital. In ultima perioada primeam numai vitamine. Nu mai era necesar sa fiu pansat sau sa primesc o anumita medicamentatie“, a afirmat Marin Lupu. Barbatul spune ca nu a fost tratat „regeste“, asa cum au spus persoanele rautacioase. „Am fost tratat ca oricare alt bolnav de acolo. Medicul venea normal dimineata in vizita si dupa-amiaza. Am fost pansat si tratat ca si ceilalti. Nu ca as fi avut vreo pretentie, dar ar fi putut sa ne mute in alte saloane. Uneori erau adusi oameni noaptea si pentru ca nu mai erau paturi erau tinuti pe targa in salon. Si când a venit primul-ministru, in doua paturi erau câte doi oameni. Ce te omora era mirosul, noaptea deschideam fereastra, chiar daca erau -15 grade, ca sa putem respira“, a adaugat Lupu. Acesta spune ca ii este mai bine in sânul familiei, unde este mai bine ingrijit. Singurele probleme le mai are cu piciorul stâng pe care il va avea in ghips pâna pe 13 martie. De când a parasit spitalul, a mers la control la un cabinet particular, dar va trebui sa mearga si la spital.


Ajutor de mântuiala


Marin Lupu mai are o nemultumire: modul in care autoritatile „l-au ajutat“ sa-si refaca locuinta dupa dezastrul provocat de explozie. „Nu ne-au ajutat cu mai nimic, s-a spus ca toti cei din zona afectata ne-am amenajat locuintele dupa revista. Nu stiu cum este la vecinii mei, dar la mine mare lucru nu au facut. Geamurile la ferestre ni le-am pus singuri si dupa asta au venit si ne-au reprosat ca de ce le-am pus. Am luat facturi, dar nu ne-a intrebat nimeni pâna acum. Zidul de la baie care abia se mai tinea nici n-au vrut, la inceput, sa-l repare. Puneau caramida peste caramida, fara sa le zideasca, ne-am dus pe la primar si abia atunci au facut cum trebuie. Ne-au adus gresia si faianta si m-a ajutat un coleg sa le pun. Altceva, nimic“, a adaugat Lupu. Gândul barbatului se intoarce tot catre Distrigaz Sud, care ar trebui sa plateasca toate pagubele si suferintele si pe care cei din Lapus se gândesc s-o actioneze in instanta.


Ingrijiri speciale


Medicii de la Clinica de chirurgie plastica a Spitalului de Urgenta Craiova spun ca Marin Lupu nu este indreptatit sa faca asemenea afirmatii deoarece i s-a acordat toata atentia. Mai mult, când a cerut sa plece din spital, medicii l-au avertizat ca nu este complet vindecat si ca mai are probleme cu piciorul stâng, la care, in urma suflului exploziei, suferise o fisura in zona genunchiului. „I-am acordat toate ingrijirile cuvenite unui bolnav, chiar s-a bucurat de un regim preferential. In privinta salonului, acesta este cel in care sunt internati arsii in stare grava, dupa care sunt mutati in alte saloane. Lui Marin Lupu i-am propus, dupa ce starea sa se ameliorase, sa-l mutam intr-o rezerva. A refuzat categoric si a cerut sa plece acasa. I-am spus ca dupa doua zile sa vina la control, a trecut o saptamâna si nu a mai dat pe la spital. Ca mirosul este greu asa este, vine de la bolnavi oricât s-ar aerisi, cu orice s-ar da este un miros specific. Cadrele medicale il suporta in fiecare zi si nu se plâng. Noi trebuie sa pansam ranile, sa toaletam zonele arse si nu strâmbam din nas. Stiam ca toate privirile sunt atintite asupra evenimentului din Lapus, stiam ca permanent sunt persoane care se intereseaza de soarta celor care au avut de suferit, iar noi, ca medici, nu ne-am fi ingrijit de starea de sanatate a bolnavului?!“, a declarat seful Clinicii de chirurgie plastica, doctor Horia Pârvanescu.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version