Acasă Local Rezervoare golite de ceferisti

Rezervoare golite de ceferisti

Mai multi angajati ai CFR din Vâlcea au fost prinsi in timp ce incercau sa fure motorina din locomotive. Mecanicii, care si-au facut un obicei din golirea rezervoarelor, dau atacul in plin câmp, unde nu pot fi vazuti, dupa care vând „marfa“ la negru. Autorii au ramas acum fara serviciu si, in schimb, s-au ales cu dosare penale.


Furturile care poarta amprenta angajatilor CFR nu sunt o noutate in Vâlcea, intrucât astfel de evenimente au inceput sa se produca tot mai des. In urma cu câteva zile, agentii de la Politia Transporturi Vâlcea au surprins doi mecanici care incercau sa „usureze“ rezervorul unei locomotive. „In urma unei actiuni organizate impreuna cu organele CFR au fost depistati in statia CFR Alunu doi indivizi care furasera zece litri de motorina in bidoane. Mecanicul de locomotiva, Constantin C., de 43 de ani, si ajutorul acestuia, Gheorghe G., de 52 de ani, urma sa vânda combustibilul“, a declarat subcomisarul Vasile Florica, seful Politiei Transporturi Vâlcea.


Anul acesta, oamenii legii au mai intocmit trei dosare penale pentru aceleasi fapte altor lucratori ai CFR. De obicei, mecanicii scapa repede de combustibilul sustras, pentru ca il dau mai ieftin. Daca in prezent pe piata litrul de motorina se comercializeaza cu aproximativ 32.000 de lei, ceferistii vând la negru motorina cu 20.000 de lei. Acest lucru se intâmpla in cazul in care „prada“ nu este oprita in interes propriu. Politistii spun ca acesti lucratori nu au ore fixe la care dau atacul. Ei fura si ziua, si noaptea, iar uneori din mers. Pentru a nu fi descoperiti, lucratorii sustrag combustibilul din rezervoare intre statii, pe câmp, profitând de faptul ca linia ferata este foarte lunga. Cei mai multi au fost prinsi in zonele Lotrusor, Râureni, Babeni, Govora si Alunu. In urma cu doua saptamâni, alti doi mecanici au fost surprinsi cu motorina in doua bidoane a câte 20 de litri. Politistii povestesc ca uneori ceferistii incearca sa fuga de patrule, iar alteori devin violenti, in ciuda faptelor pe care le comit. „Ei mai profita si de faptul ca in rezervor se afla aproximativ 5.000 de litri de combustibil. Daca fura 20-30 de litri, este greu de observat lipsa acestei cantitati. Anul trecut am inceput urmarirea penala fata de câtiva angajati care au fost prinsi furând 300 de litri de motorina“, a afirmat subcomisarul Florica.


Pedepse mai dure


Surse neoficiale afirma ca mecanicii de locomotiva nu o duc chiar foarte rau. Unii au salarii de peste opt milioane de lei, sporuri, facilitati si nu lucreaza mai mult de opt ore. In cazul in care presteaza ore suplimentare, acestea le sunt platite. Cert este ca angajatii prinsi la furat au fost sanctionati de conducerea CFR cu desfacerea contractelor de munca. Pe de alta parte, acestia sunt cercetati penal pentru delapidare. De curând a fost aprobata Legea nr. 289/2005 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul transporturilor feroviare. Un dezavantaj pentru mecanicii care intentioneaza sa jefuiasca propria ograda, pentru ca articolul 7 din lege mentioneaza clar ca, daca furtul este savârsit de un angajat al Cailor Ferate, acesta va suporta un spor de pâna la doi ani adaugat la maximul pedepsei.

Exit mobile version