Acasă Local Statiunea Baile Olanesti, revendicata de Casa Nationala de Pensii

Statiunea Baile Olanesti, revendicata de Casa Nationala de Pensii

Conducerea Primariei Baile Olanesti a primit o cerere de revendicare mai putin obisnuita din partea conducerii Casei Nationale de Pensii, care a solicitat intreaga statiune cu toate obiectivele turistice si de tratament. In replica, administratia locala nici nu vrea sa auda de asa ceva, drept pentru care a respins cererea.


Potrivit unei adrese inaintate de Casa Nationala de Pensii (CNP) conducerii Casei Judetene de Pensii (CJP) Vâlcea si Primariei Baile Olanesti, intreaga statiune din oras, impreuna cu zeci de bunuri mobile si imobile i-ar reveni de drept CNP. Adresa inaintata de aceasta institutie are la baza revendicarii articolul 174, litera b, din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.


Potrivit acestei instiintari, sarcina efectuarii demersurilor necesare revendicarii ii revine conducerii CJP Vâlcea. „CNPAS se considera urmasul de drept al Casei Centrale a Asigurarilor Sociale, imobilele care au apartinut asigurarilor sociale aflate in proprietatea statului vor fi transmise in proprietatea sau administrarea CNPAS prin hotarâre a guvernului. Actiunile de revendicare, precum si reintregirea patrimoniului se pot face atât de CNPAS, cât si de casele teritoriale de pensii, in a caror raza se afla bunurile si elementele patrimoniale ce urmeaza sa fie revendicate, toate demersurile facute pâna in prezent (notificari, somatii) de catre CNPAS si casele teritoriale de pensii se considera legal si corect intocmite si sunt valabile in fata instantelor judecatoresti competente potrivit legii sa solutioneze respectivele cauze“, reiese din adresa inaintata conducerii CJP Vâlcea.


Revendicare in baza unui act de vânzare-cumparare incheiat in 1945


Potrivit declaratiei lui Gabriel Andreescu, directorul CJP Vâlcea, revendicarea bunurilor s-a facut in baza unui act de vânzare-cumparare descoperit la Arhivele Statului, incheiat in 1945 intre Societatea Anonima Olanesti cu sediul in Bucuresti si Casa Centrala de Asigurari Sociale, actualmente CNP. „In actul de vânzare-cumparare sunt mentionate parcul statiunii, 30 de parcele de teren libere, stabilimentul bailor si al instalatiilor de la izvoarele minerale, Hotelul Bailor, Cazinoul, fostul Hotel Olanescu, terenul pe care a existat brutaria, doua ghetarii, izvoarele minerale, instalatia de alimentare cu apa potabila etc. Acestea sunt doar câteva din bunurile revendicate. Unele dintre aceste bunuri nici nu mai exista, iar terenurile au fost ocupate de diverse constructii“, a declarat Gabriel Andreescu.


Cererea a fost respinsa


Potrivit conducerii administratiei locale, solicitarea de revendicare a fost respinsa ca fiind inadmisibila. „Cei de la Casa de Pensii au revendicat aproape toata statiunea, incluzând izvoarele minerale, strazi, parcuri etc., in baza Legii nr. 247/2005. Din acest motiv s-a intrunit o comisie tehnica in cadrul primariei si s-a respins cererea de revendicare. Mi se pare strigator la cer ce au solicitat domniile lor“, a precizat Viorel Cioteanu, edilul-sef al orasului Baile Olanesti.


Pe de alta parte, conducerea CJP Vâlcea, insarcinata sa faca notificari pentru revendicarea bunurilor, a precizat ca nu crede ca demersurile sale nu vor avea sorti de izbânda. Chiar si asa, conducerea CJP a precizat ca la ora actuala asteapta noi ordine din partea CNPAS. In opinia directorului Andreescu, daca lucrurile vor continua in acest ritm, problema va ajunge intr-un final pe masa instantelor de judecata, unde se va stabili daca cererea este intemeiata sau nu si totodata se va stabili ce se va intâmpla cu bunurile pentru care s-a facut revendicarea.

Exit mobile version