11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaranii se tem de virus

Taranii se tem de virus

Veniti cu legume si zarzavaturi in pietele craiovene, taranii au aflat, unii din ziare, altii de la vecinii de masa, ca gripa aviara a ajuns si pe meleaguri doljene. Cei mai multi se tem de pericolul reprezentat de aceasta. Exista insa si oameni care considera ca sunt destul de departe de locul cu probleme pentru a se simti amenintati.


Piata este de cele mai multe ori locul unde noutatile si, de ce nu, zvonurile circula nestingherite. Aici se aduna pietari din diferite colturi ale judetului care, pe lânga discutii legate de pretul cartofilor sau al morcovilor, vorbesc si despre ce au mai scris ziarele sau au mai aratat televiziunile. Ieri, in Piata Centrala a Craiovei se discuta si despre gripa aviara. „Daca a ajuns la noi, ce-i facem? Eu am numai sase gaini si pe alea le tin inchise. Nu e de glumit cu asa ceva. Daca ne ia Dumnezeu si carnea din curte, noi ce mai mâncam? Nu stim nici cum ne imbolnavim, nu stim nici cum vine“, a spus Aurora Avram, din Almaj. Aceasta a precizat ca a aflat de prezenta virusului in Dolj din ziare. „Citii si eu de dimineata in ziar. Nu stiu ce sa mai zic, dar nu e bine“, a declarat femeia.


Distanta fata de Dunare si lipsa de balti dau incredere


Taranii care locuiesc in comunele din jurul Craiovei se considera oarecum favorizati de pozitia geografica. „La noi in comuna inca nu a ajuns. Am si eu patruzeci de gaini, le tin inchise, dar poate ca ar fi nevoie de niste vaccinuri sau niste medicamente ca sa nu se imbolnaveasca“, a spus Ionela Balan, din Isalnita. Lipsa baltilor de pe lânga satele in care locuiesc, balti care ar putea favoriza aparitia de pasari purtatoare ale virusului gripei aviare, le da oamenilor incredere si ii face sa se simta in siguranta in fata pericolului imbolnavirii. „La noi, la Simnicul de Sus, nu vin pasari din strainatate, ca alea de ajung pe la baltile de la Dunare sau in Delta. Am si eu gaini si le tin inchise, nu le-am avut libere niciodata“, a spus Ionelia Bagalan.


Multi se tem de aparitia gripei in Craiova


Cu toate ca de la Cetate pâna la Craiova este o distanta de câteva zeci de kilometri, unii dintre cei intrebati se arata sceptici si cred ca nu este imposibil ca temutul virus sa ajunga pâna in oras. „Ce mai este de la Cetate pâna la Craiova? Când auzeam de gripa aviara prin judetele din zona Deltei mi se parea a fi un pericol mult prea indepartat, dar acum… Sper sa nu ajunga pâna aici“, a spus Cristian Caldare. De aparitia virusului se teme si Ion Milea, din Simnicul de Sus. „Nu se stie niciodata. S-ar putea sa apara. Asa cum a ajuns din Galati pâna in Dolj ar putea ajunge si pâna la Craiova“, a precizat Ion Milea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS