14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstructorii si primarii, amenintati cu retragerea finantarii

Constructorii si primarii, amenintati cu retragerea finantarii

Intâlnirea organizata marti de autoritati cu primarii celor 16 comune doljene care au câstigat finantari prin Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR) si cu antreprenorii s-a finalizat printr-un ultimatum dat ambelor parti. Acestia au fost amenintati ca vor pierde finantarea pentru subproiect daca nu vor finaliza lucrarile la termen.


Atât primarii, in calitate de autoritati contractante, cât si firmele de constructii au fost „urecheati“ de autoritatile prezente la discutii pentru faptul ca au permis ca lucrarile sa fie intârziate atât de mult. Pe rând, fiecare dintre cei 16 edili care au obtinut finantare prin PDR si constructorii care au câstigat licitatiile in localitatile respective a trebuit sa dea socoteala cu privire la stadiul in care se afla lucrarile si cauzele intârzierii acestora. Pentru a motiva cumva procentul mic de executie, majoritatea primarilor „luati in vizor“ au preferat sa arunce pisica in curtea constructorilor, acuzându-i de lipsa de profesionalism si neseriozitate. La rândul lor, nici reprezentantii firmelor de constructie nu au stat cu mâinile in sân si le-au reprosat edililor faptul ca nu au indeplinit partea contractuala care le revenea.


MARSILVA, luata la rost de autoritati


Cea mai hulita firma de constructii s-a dovedit a fi MARSILVA COM din Slatina, care efectueaza in Dolj lucrari de reabilitare de drumuri si alimentare cu apa in sase locatii. Presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, a reprosat directorului firmei, Marian Florescu, ca a tinut sa participe la licitatii, desi stia ca nu are capacitatea de a face fata tuturor lucrarilor concomitent. Mai mult, si Andrei Naumescu, directorul Unitatii de Management al Proiectului, a acuzat firma ca incearca sa paseze responsabilitatea, folosind subterfugii. Andrei Naumescu a declarat ca, desi firma MARSILVA nu a executat decât o mica parte din lucrari, aceasta s-a inscris deja si la alte licitatii, pentru subproiectul doi la care au dreptul cele 16 localitati, si este pe cale sa le câstige. „MARSILVA nu poate acoperi toata problematica pe lucrarile câstigate si incearca printr-o maniera smechereasca sa imprastie responsabilitatea. Acum vine in forta cu licitatiile pentru subproiectul doi si are toate sansele sa le câstige“, a spus Naumescu.


Lucrarile nefinalizate in termen nu vor mai primi bani


Autoritatile prezente la sedinta au tinut sa traga un semnal de alarma cu privire la intârzierile inregistrate in executie la proiectele finantate prin PDR. Andrei Naumescu, directorul UMP, a amenintat edilii prezenti la intâlnire ca le va retrage finantarea daca nu vor grabi finalizarea lucrarilor. „Beneficiarii cred ca lucrurile vor fi duse la capat doar printr-un efort relativ al acestora si ca proiectul li se cuvine. Dupa o analiza a Consiliului de Coordonare la nivel national, am hotarât sa oprim finantarea pentru acele situatii unde constatam dezinteres. Imediat ce timpul o va permite, vom face inspectii la santiere pentru a vedea cum au fost intretinute in timpul iernii, dar si la lucrarile deja receptionate. Acolo unde vom constata nereguli, iar primarii nu si-au facut datoria, vom opri imediat finantarea“, a spus Andrei Naumescu. Directorul a adaugat ca partea care se face vinovata va fi obligata sa returneze banii primiti pentru realizarea proiectului.


Firme de constructii, puse pe lista neagra


La fel de transant a fost si presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a declarat ca firmele care vor calca strâmb nu vor fi iertate si nu vor mai avea dreptul de a participa la licitatii.


„Ne-am batut cu toate judetele tarii si am devenit unul dintre cele cinci judete-pilot in care s-a implementat proiectul. Daca lucrurile vor merge bine la noi, in Dolj, proiectul se va extinde si la judetele limitrofe. Insa daca nu sunteti seriosi, nu veti mai lucra niciodata in Dolj. Deja avem câteva firme pentru care avem o anumita rezerva“, a afirmat Ion Prioteasa.


La finalul intâlnirii dintre primari, constructori si autoritati, majoritatea lucrarilor primisera termen de executie final sfârsitul lunii mai. Nu toti primarii s-au vazut insa pusi in situatia de a raspunde in fata autoritatilor pentru ca nu au verificat activitatea firmelor de constructii din comuna. Singurii primari care s-au inscris in termenele prevazute pentru lucrari au fost Adrian Popa, din comuna Secu, si Constantin Vasile, din comuna Bucovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS