10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii strâng gunoaie pe bani europeni

Primarii strâng gunoaie pe bani europeni

Pâna pe 28 aprilie, primarii din Oltenia pot intocmi proiecte finantabile PHARE pentru colectarea si gestionarea deseurilor din localitatile cu pâna la 50.000 de locuitori. Valoarea proiectelor este cuprinsa intre 300.000 si un milion de euro.


Ministerul Integrarii Europene (MIE) in colaborare cu Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia au lansat ieri, la Craiova, „Schema de investitii pentru proiecte mici de gestionare a deseurilor“, proiect finantat prin programul PHARE 2004, Coeziune Economica si Sociala. La nivelul regiunii de dezvoltare Oltenia, suma totala pusa la dispozitie este de 3,12 milioane de euro, din care 2,34 milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile, iar 780.000 de euro – cofinantare din bugetul national. Licitatia de proiecte privind gestionarea deseurilor se adreseaza autoritatilor publice din localitatile cu maximum 50.000 de locuitori, valoarea unui proiect finantabil fiind cuprinsa intre 300.000 de euro si un milion de euro. Principalele categorii de activitati de investitie care pot primi finantare se refera la statiile de pretratare biomecanica a deseurilor menajere, platformele de compostare, colectarea si transportul deseurilor municipale, colectarea selectiva, precum si la sisteme de salubrizare si spatii pentru depozitare temporara. Data limita pâna la care se pot depune proiectele este 28 aprilie, iar durata unui proiect nu poate depasi 24 de luni (dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2008).


Sume insuficiente


La intâlnirea organizata ieri, la Palatul Administrativ al judetului, au participat si o parte dintre primarii interesati de asemenea proiecte. In opinia celor mai multi, suma nu este suficienta pentru a acoperi nevoile localitatilor. Totusi, majoritatea lor au cazut de acord ca programul este un prilej pentru administratiile locale sa dea un test in ceea ce priveste intocmirea unor astfel de proiecte, eligibile si finantabile, având in vedere mai ales ca finantarea pe acest sector va continua in cadrul programelor PHARE 2005 si PHARE 2006. „Suma este insuficienta, tinând cont ca valoarea proiectelor finantate este cuprinsa intre 300.000 si un milion de euro. Asta inseamna trei proiecte mari sau zece mici la nivel de regiune. Totusi, sa nu uitam ca vor mai veni finantari pe aceasta tema, prin programele PHARE 2005 si 2006“, le-a precizat celor prezenti Ileana Majina, directorul Directiei de Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj. La rândul sau, Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al CJ Dolj, le-a atras atentia primarilor ca in proiectele pe care le intocmesc sa tina seama de planurile de urbanism ale localitatilor. „Fiecare localitate are prevazute locuri pentru amenajarea platformelor de gunoi, prin planurile de urbanism locale. De asemenea, consiliul judetean a stabilit 12 statii de transfer al gunoiului. Va rog ca in proiectele dumneavoastra sa tineti seama de aceste aspecte de ordin urbanistic“, a spus Cernatescu.


Potrivit Marilenei Alecu, sef Serviciu programare si marketing in cadrul ADR 4 Sud-Vest Oltenia, prin programele care vor urma pe aceasta tema finantarile vor fi extinse si pentru societatile comerciale care doresc sa se implice in gestionarea deseurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS