12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii PMS au maturat gratis molozul Lapusului

Detinutii PMS au maturat gratis molozul Lapusului

Timp de cinci zile, 12 detinuti au sapat, spart si maturat locul unde acum o saptamâna s-a produs catastrofa din Lapus. Opt ore pe zi, cu doar o singura pauza de masa, cei 12 au prestat – gratis – „munca in folosul comunitatii“. Desi la vremea respectiva nimeni nu a remarcat actiunea voluntara a detinutilor PMS, acum, la finalul lucrarilor, ei au primit felicitari si multumiri din partea autoritatilor. Potrivit regulamentului, pentru gestul lor vor fi recompensati cu zile de libertate.


Cinci zile in folosul comunitatii


La mai putin de trei ore dupa producerea catastrofei de saptamâna trecuta din cartierul Lapus – adica la prima ora a diminetii – conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta din Craiova a decis participarea la actiunile de degajare a locului afectat. Intr-o sedinta a Biroului Organizarea Muncii s-a stabilit ca un efectiv de 12 detinuti sa se deplaseze la locul exploziei. Au fost chemati detinutii din sectorul de paza si supraveghere – adica aceia fara antecedente penale si cu un bun comportament pe timpul detentiei.


„La 8.30, actiunea era pusa la punct“, a declarat directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta, Constantin Cerga. „Din rândul numerosilor detinuti care s-au oferit voluntari au fost alesi doar 12. Acestia au fost echipati corespunzator pentru actiune. In cel mai scurt timp, au fost transportati in cartierul Lapus, unde li s-au comunicat instructiunile necesare: sa se limiteze doar la zona publica si sa efectueze lucrari de indepartare a molozului, cioburilor, urmelor exploziei“.


De atunci, cei 12 detinuti au fost nelipsiti de la actiunile de degajare a locului. Au sapat, spart si maturat cioburile si molozul, opt ore pe zi. Gratis, fara nici o pretentie financiara, atâta vreme cât era in folosul comunitatii. Cot la cot cu lucratorii trimisi de la diferitele directii din cadrul primariei, cei 12 au indurat gerul cumplit fara sa cârteasca: era un ajutor pentru semenii lor.


Gratis, dar periculosi!


Cu toate acestea, in mod surprinzator, actiunea PMS nu a fost apreciata la valoarea sa. Ba dimpotriva.


„Chiar la primele ore, când detasamentul a ajuns in zona, am intâmpinat greutati: au fost persoane care au privit critic participarea noastra la actiune, lasând sa se inteleaga ca detinutii reprezinta o categorie periculoasa si, prin urmare, nu au ce cauta acolo“, a spus directorul Cerga. A fost nevoie astfel de numeroase telefoane pentru a primi aprobarea – obtinuta de la viceprimarul Sorin Iordache, ce-i drept, inca din zori. In cele din urma, detinutii au fost lasati sa munceasca.


„Nimeni nu a remarcat acest lucru. Nici chiar atunci când singurii lucratori din zona au ramas doar ei – detinutii. Pentru ca, daca nu s-a sesizat acest lucru inca – «zmeii» au venit vineri si sâmbata. Sa fie apreciat gestul caritabil al unor persoane neacceptate de societate – nici vorba“, a afirmat Constantin Cerga.


Rasplata: felicitari si o zi de libertate


In ciuda greutatilor intâmpinate, cei 12 detinuti si-au dus la bun sfârsit munca in folosul comunitatii. Timp de cinci zile au stat la dispozitia unui cartier devastat, muncind ora de ora, pentru refacerea lui. Felicitarile nu au intârziat nici ele.


„Marti, la finalizarea lucrarilor, viceprimarul Sorin Iordache a tinut sa multumeasca Penitenciarului de Maxima Siguranta si in special detinutilor care au fost alaturi de craiovenii greu incercati. Cele cinci zile lucrate, desi nu au fost retribuite, vor fi contabilizate, conform regulamentului: o zi de libertate la patru zile de munca“, a mai spus Constantin Cerga, director al PMS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU