6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse

Stampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse

Cu toate ca a trecut mai mult de un an de la alegerile parlamentare din 2004, o parte din stampilele si materialele utilizate nu au fost inca distruse. Acestea au fost uitate prin arhivele Judecatoriilor Craiova si Filiasi, care nu au gasit inca o firma sa se ocupe de distrugerea lor.


Conform Legii nr. 373/2004, birourile electorale din circumscriptie sau ale sectiilor de votare trebuie sa predea instantelor judecatoresti toate buletinele de vot, procesele-verbale si stampilele. Acestea trebuie sa pastreze toate materialele electorale in arhiva, separat de celelalte documente ale instantei, timp de trei luni de la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al României. Instantele, cu sprijinul prefectilor, predau toate materialele electorale agentilor economici specializati pentru a le topi.


Dupa ce Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, a dat dispozitie tuturor prefectilor din tara sa verifice daca stampilele si materialele utilizate la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din 2004 au fost distruse, Prefectura Dolj a trimis adrese oficiale tuturor judecatoriilor din judet.


Judecatoriile Craiova si Filiasi au uitat sa distruga stampilele


Judecatoriile din orasele Bailesti, Calafat si Segarcea s-au conformat prevederilor legii si au distrus stampilele si materialele electorale folosite la vot, dar instantele din Craiova si Filiasi nu au gasit anul trecut nici o firma care sa distruga aceste materiale. Dupa ce prefectura le-a cerut situatia acestor materiale, cele doua judecatorii au raspuns ca au nevoie de ajutor in gasirea unor firme specializate.


„Prefectura Dolj va trimite o radiograma Ministerului Administratiei si Internelor, in care va preciza faptul ca judecatoriile din Craiova si Filiasi au solicitat sprijin pentru a identifica agenti economici specializati in distrugerea acestor materiale. Am gasit doua firme autorizate pentru colectarea deseurilor, SC REMAT SA Craiova si SC 3RSA din Filiasi, care au preluat stampilele, buletinele de vot, pocesele-verbale si listele, iar in scurt timp le vor distruge“, a explicat Olimpia Baloi, directoarea Directiei Economice de Integrare Europeana si Servicii Publice Deconcentrate din cadrul Prefecturii Dolj. Stampilele si materialele de la alegerile parlamentare din 2004, care nu au fost distruse, nu mai pot fi insa folosite la viitoarele alegeri deoarece guvernul va stabili un nou model.


„Numai in Craiova erau 1.144 de stampile si sute de saci cu hârtii care nu mai au nici o valoare si care ocupau degeaba spatiul din arhiva judecatoriei. Presedintii Judecatoriilor din Craiova si Filiasi au invocat diferite motive pentru faptul ca nu au distrus materialele electorale, dar oricum acestea nu mai pot fi folosite la viitoarele alegeri, pentru ca de fiecare data se stabileste alt model de stampila si de buletin de vot“, a spus Olimpia Baloi. Legea nu prevede insa si sanctiuni pentru presedintii de judecatorii uituci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS