11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, serviti cu smântâna... expirata

Elevii, serviti cu smântâna… expirata

59 de elevi din clasele I-IV de la Scoala Calugarei, din comuna doljeana Orodel, beneficiari ai programului guvernamental „Cornul si laptele“, au primit saptamâna trecuta, smântâna al carei termen de garantie era expirat. Dupa ce au mâncat-o, din cele precizate de inspectorii OJPC Dolj, copiii au acuzat dureri de stomac si au sesizat cadrele didactice…


Micutii Scolii Calugarei, din comuna Orodel, au primit pe 30 si 31 ianuarie 2006 corn, insotit de smântâna expirata de trei zile. Desi cadrele didactice constatasera ca smântâna este expirata, au decis ca aceasta poate fi totusi servita micutilor ca hrana. Dupa ce cei 59 de elevi au consumat produsul lactat iesit din termenul de valabilitate, multi dintre ei au acuzat dureri de stomac.


Peste 200 de cutii de smântâna expirata


„In zilele de 30 si 31 ianuarie 2006 au fost distribuite elevilor 118 cutii a câte 80 de grame cu smântâna de consum pasteurizata, cu termenul de valabilitate expirat de pe 28 ianuarie. Pe 1 februarie urma a fi distribuite elevilor alte 107 cutii cu smântâna cu acelasi termen de valabilitate expirat“, a precizat Gheorghe Marinescu, director executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj.


Cele 107 cutii cu smântâna ramase au fost distruse in prezenta unei comisii formate din cadre didactice ale scolii si reprezentanti ai Primariei Orodel. In urma investigatiilor efectuate pâna in prezent, inspectorii OJPC Dolj sustin ca „vina cea mai mare apartine responsabililor Scolii Calugarei“. „Vom trece insa si la verificarea distribuitorului de lactate SC LACTIDO SA, din Craiova, pentru a vedea facturile si data la care a livrat marfa, pentru a stabili in ce masura aceasta firma se face vinovata sau nu. Oricum, este clar ca firma a livrat marfa al carei termen de valabilitate era aproape de iesirea din garantie. Reprezentantii unitatii scolare vor fi sanctionati cu o amenda contraventionala de minimum cinci milioane de lei, iar firma va fi aspru sanctionata. Pe lânga aceste probleme, modul de depozitare a produselor lactate se face insa necorespunzator in majoritatea unitatilor scolare din mediul rural, acestea nefiind dotate cu frigidere pentru pastrarea alimentelor“, a mai precizat Gheorghe Marinescu.


„Nu este nici o problema daca acest produs este expirat doar de doua zile!“


Reprezentantii Primariei Orodel au mentionat ca au fost sesizati de cadrele didactice ale Scolii Calugarei si chemati sa verifice termenul de valabilitate al produselor lactate. „Scoala a primit smântâna la sfârsitul saptamânii trecute. Luni, 30 ianuarie, am fost sesizat de directorul scolii si impreuna cu o comisie formata din profesori si angajati ai Primariei Orodel am verificat termenul de valabilitate al cutiilor. Am descoperit ca toata smântâna era expirata de doua zile. Atunci ne-am sfatuit ce sa facem, sa le dam copiilor smântâna sau nu. Unii au fost impotriva, dar majoritatea au spus ca nu este nici o problema pentru sanatate daca acest produs este expirat doar de doua zile. Atunci ne-am decis sa le acordam copiilor cornul si smântâna…“, a spus Jeane Vilcomeanu, primarul comunei Orodel. In ciuda celor mentionate de inspectorii OJPC Dolj, care sustin ca micutii au acuzat dureri de stomac, primarul a spus insa ca produsul expirat nu a avut repercusiuni asupra starii de sanatate a copiilor. Jeane Vilcomeanu a mentionat ca a luat legatura cu firma de lactate SC LACTIDO SA, care a câstigat licitatia pentru acordarea si distribuirea laptelui, smântânii sau brânzei topite, pentru a schimba programul de aprovizionare al scolii cu aceste produse. In plus, reprezentantii Primariei Orodel au sustinut ca au anuntat despre aceasta problema chiar si Consiliul Judetean Dolj, cel care a incheiat contractul de colaborare cu firma de lactate.


ISJ Dolj acuza firma LACTIDO


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj au mentionat ca au fost instiintati despre situatia neplacuta petrecuta la Scoala Calugarei si ca miercuri au trimis si un medic la fata locului pentru a vedea starea de sanatate a copiilor. „Scoala se aprovizioneaza cu produse lactate pe o perioada stabilita de comun acord intre reprezentantii unitatii scolare si firma de distributie. Cei din urma trebuie insa sa respecte termenele de valabilitate si sa aduca aceste produse in garantia recomandata pe ambalaj. In cazul Scolii Calugarei, produsele lactate au fost aduse cu termenul de valabilitate expirat. Mâine (azi – n.r.), la Consiliul Judetean Dolj va fi chiar o intâlnire intre reprezentantii scolii, ai firmei de lactate distribuitoare, ai inspectoratului scolar si ai consiliului judetean. Daca se va constata ca si reprezentantii scolii se fac vinovati de situatia petrecuta, inspectoratul scolar va lua masuri drastice. Ieri (miercuri – n.r.), Inspectoratul Scolar Judetean Dolj a trimis chiar si un medic la fata locului, pentru a intocmi un raport privitor la starea de sanatate a copiilor“, a mentionat Alexandu Gidar, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Dolj. Contactati telefonic, reprezentantii SC Lactido SA au precizat ca, din punctul lor de vedere, situatia a fost clarificata, dar nu pot oferi amanunte fara acordul directorului firmei, care se afla la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII