Limba cu gâtu’-ntins

Autori


Aidoma lui Mircea Cartarescu care a marturisit ca a uitat complet de „evenimentul din 15 ianuarie“ (data nasterii lui Eminescu) si eu am uitat de „evenimentul din 26 ianuarie“ (data nasterii lui Ceausescu). Am uitat tocmai pentru a nu a asocia numele titanului cu cel al tiranului. Insa, Cartarescu, mult mai citit azi (N.B. – reclama facuta de Basescu la televizor a avut efectul scontat), nu se sfieste sa faca „paralelismul dintre cultul lui Eminescu si cel al lui Ceausescu in epoca“: „Amândoi erau genii nationale, amândoi se pricepeau la toate (Eminescu ar fi fost un fel de Da Vinci, precursor al cercetarilor in toate domeniile cu putinta, de la olarit la fizica cuantica), amândoi aveau sarbatoarea in ianuarie“.

Ce fain ar fi daca fiecare dintre noi, inainte de nastere, am putea sa ne alegem parintii, rasa, nationalitatea, data si locul nasterii! La nonconformismul si temperamentul lui Eminescu, daca s-ar fi nascut in aceeasi data cu Cartarescu, primul ar fi fost trimis la Canal sau ar fi fost exterminat in puscariile comuniste, iar celui de-al doilea i s-ar fi autosuspendat pixu’. „Un tiran odios spunea ca adevarul nu-i altceva decât o minciuna repetata de un numar suficient de ori. Dar si adevarul, golit de esenta lui, redus la o fraza si repetat la nesfârsit devine pâna la urma tot un fel de minciuna“, mai spune Cartarescu in acelasi context, fara a se gândi la contemporanul sau AP. Apropo, daca intrebi cetatenii de toate vârstele care este poetul preferat, majoritatea zdrobitoare nu va spune Eminescu, ci Adrian Paunescu. De ce? Simplu. Minciuna repetata si nu numai. Asadar, el este cel mai cunoscut si mitizat de multime. In aceasta directie, criticii vestiti si nici Cartarescu n-au comentat absolut nimic.

De aceea se cuvine sa reamintim, dupa aproape un deceniu, spusele criticului si istoricului literar Eugen Negrici, pe care l-am suspectat de geniu pentru paradigma descoperita, in volumul „Poezia unei religii politice“, unde abordeaza „mitul patriei primejduite“. Astfel, criticul Negrici spune ca din spaimele subconstientului nostru, din amintirea vaga si persistenta a nedreptatilor seculare facute de vecinul de la rasarit, din teroarea aplicarii doctrinei Brejnev, a renascut, s-a reactivat, s-a reintemeiat atunci mitul patriei primejduite, la infiriparea caruia contribuise, in secolul trecut, in plan literar, Eminescu. Numai ca Eminescu nu avea experienta regimul totalitar, nu traise intr-un univers concentrationar, având libertatea de a calatori in strainatate si chiar mai multe decât avem noi astazi. In ciuda acestui fapt, autorul cartii a pus degetul pe rana: „Bardul cel mare (Adrian Paunescu – n.r.) si altii mai mici cu vise refulate de cârmaci nu au avut nici cum sa piarda prilejul de a deveni – pe de o parte, indispensabili si deci puternici in ierarhia propagandei, slobozi sa infaptuiasca si sa actioneze peste limitele stiute, ca orice agent cu misiuni speciale, si, pe de alta parte, de a fi cititi cu pasiune, recitati si cântati cu vehementa, cum nu stim sa fi fost cititi si recitati vreodata poetii neamului“.

Fireste, criticul avea dreptate. Mitul si-a produs relativ repede si cultul oficial, institutiile (Cântarea României), hierofantii (activistii cu propaganda, inspectorii cu cultura, organizatorii turneelor), ceremoniile (cenaclurile), ritualurile (deplasarile scriitoricesti si expeditiile cenacliste), neofitii (liceeni cenaclisti), bigotii, habotnicii, fecioarele exaltate, oferindu-se drept jertfa, iluzionarile (spectacolele nocturne cu jocuri de lumini), exercitiile de exaltare si sugestie colectiva (cu intonari in cor, momente de apoteoza si fumigatii), mijloacele de turmentare, prin sugerarea unei libertati pe durata ritului, semnele profetice simbolice (triada L-urilor). Bineinteles ca face trimitere, in special, la Adrian Paunescu.

„Noul profet, vizionarul, reamintea ca datoram Supremului – care vorbeste prin gura lui – supunere si iubire, caci numai el, Atotputernicul, Dumnezeul justitiei si al ostirilor ingeresti, al dreptatii, al milei, omniscient si omniprezent ne poate salva in acele vremuri tulburi“, constata Eugen Negrici.

Spre exemplificare, iata o strofa din „poezia“ intitulata „Omul tarii“, de Adrian Paunescu.


„Chiar cei ce vad in negru si lucrurile bune

N-au cum sa nege faptul, de cel mai mare pret,

Ca insa si libertatea de a gândi si-a spune

Ne-a dat-o Ceausescu, barbatul indraznet“.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. Radu Notaru said:

    Vazand mai departe, adica luand in considerare si contextul momentului scrierii, Adrian Paunescu a avut dreptate. Sa ne amintim ca pana si Parvulescu a avut o opozitie pe fata la alegerea lui Ceausescu in plenul Congresului XII PCR, si s-a purtat schimbul de replici si nimeni nu a fost ucis ca in povestile celor care s-au opus comunisitlor in RO. Am o inregistrare video si chiar concluzia lui Ceausescu “Tovarasi este o dovada de democratie aceasta discutie cu tovarasul Parvulescu!” e dreapta. Asta a simtit si poetul A.P. care a transpus in versuri si probabil intre 1967 – 1980 nici nu gresea mai mult. Apropos bancurile care le spuneam noi prin 1985 erau posibile prin 1955? Iata cum poetul are dreptate cand spune “Ca insa si libertatea de a gândi si-a spune, Ne-a dat-o Ceausescu, barbatul indraznet” Si apoi cine se opusese URSS asa cum o facuse Ceausescu jucandu-si la ruleta ruseasca functia si viata? Tiranul are si merite in primul rand era barbatul indraznet care nu a renuntat nici in inchisoare la ideile sale desi a fost torturat si nici cand animalele l-au impuscat de Craciun el nu s-a milogit ci a cantat Inernationala. Oare noi avem curajul, indraznela, asta in fata ****? Revenind la Eminescu oare nu putem vedea exterminarea sa de catre sistemul ticalosit capitalist murind intr-o saracie lucie la numai 39 de ani? Ce inchisori comuniste?! Nu putea muri in inchisorile lui Carol al II-lea, haituit pentru ca ar fi fost comunist?! Saracia care inebuneste nu a avut efect asupra poetului?

  2. Securistu said:

    Si dupa aceea,tovarasul Parvulescu a disparut de pe scena politica…HA..HA..HA………..

  3. Bellevue,Wa. said:

    Bine zis dle.securist,si citi dupa Parvulescu au disparut dar, nu se spune ca nu ne convine.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 februarie 2006

Actualitate

» Bomba de la Termoficare
» Judecatoria Craiova, ocupata de interlopi

Local

» Elevii, serviti cu smântâna… expirata
» Magazine de bijuterii inchise de inspectori… deschise pentru cumparatori
» Dreptul craiovean in spatiul european
» Raspundem cititorilor
» Stampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse
» Solomon cauta sponsori pentru datoriile romilor
» Reactii on line
» Pumni in Liceul „Matei Basarab“
» Elev in coma alcoolica la „Carol I“
» Banii nu mai sunt in siguranta nici in bancomate
» S-a spânzurat din cauza nevestei
» Scurte stiri

Dolj

» Fara carte in vacanta intersemestriala
» Scolile au cerut bani si pentru 2007
» Cearta pe Balta Lala
» Ucis cu sucitorul

Gorj

» A cerut ajutorul GdS pentru a-si primi corect pensia

Sport

» Ne batu Inter… Baku
» „Mi-a placut Craiova“
» Scurte stiri
» Karamian a plecat de la Pandurii
» Victorie cu Jiul
» Craciunescu, interzis si la amicalele satelitului
» Fetele revin pe gazon
» Constanta, norocul lui Piturca?
» Mutu a marcat, dar Juve a fost eliminata
» Lobont ar putea scapa de Frey
» „Mitu are calitati“
» Barcelona a ratat primul obiectiv

Bani & Afaceri

» Sarcina si prietenii vor UREX Rovinari
» Un fost medic croieste haine XXXL de 500.000 de euro

Sanatate

» Sarcina extrauterina, o urgenta medicala
» Echinaceea intareste imunitatea
» Atentie la luxatii!
» Solutii simple pentru desfundarea nasului
» Sfatul medicului
» Rubrica asiguratului

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» AUDIENTE
» Mercurialul pietelor
» Picatura de cunoastere
» Adrenalina si risc in vacanta
» Sfântul Valentin, sarbatorit acasa
» Scurte stiri

Top