Abandonati in maternitate

Autori


In numai o luna, 13 bebelusi au fost parasiti de parinti in spitale. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a luat in ingrijire acesti micuti, gasindu-le familii „provizorii“, iar pentru altii s-a incercat o consiliere cu parintii naturali, in ideea de a-i convinge sa-si ia totusi pruncii acasa…

In numai o luna, 13 bebelusi au fost parasiti de parinti in spitale. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a luat in ingrijire acesti micuti, gasindu-le familii „provizorii“, iar pentru altii s-a incercat o consiliere cu parintii naturali, in ideea de a-i convinge sa-si ia totusi pruncii acasa…

Majoritatea dintre ei au numai câteva zile de viata. Nu au parintii, fratii, bunicii alaturi… Au fost lasati fara nici un fel de mila in patuturile din saloanele spitalului, doar cu o placuta deasupra capului in care este precizata greutatea, sexul si eventual numele bebelusului. Imediat sau la numai câteva zile de la aducerea pe lume a unui prunc, zece femei s-au facut nevazute, parasind maternitatea. Alte trei femei cu copilasi ceva mai mari, cu vârste cuprinse intre un an si doi ani, s-au internat cu copiii pentru diverse afectiuni, au stat câteva zile si au fugit… Si-au lasat micutii pe mâna cadrelor medicale.

„Copilului nu ii este niciunde mai bine decât lânga cei dragi“

DGASPC Dolj a preluat toate aceste cazuri de abandon atât din Maternitatea Spitalului de Urgenta, cât si de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova. „La numai câteva zile de la Revelion am inregistrat un numar insemnat de copii abandonati. Fenomenul este ingrijorator, având in vedere ca acesti micuti sunt parasiti de mame care locuiesc, in mare parte, in Craiova“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj.

Din cele precizate de reprezentantii directiei, doi bebelusi au fost deja reintegrati in familia naturala, parintii motivându-si gestul abandonului ca fiind unul din „disperare, din cauza imposibilitatii materiale de a-i creste“: „Asistentii sociali au discutat cu parintii. I-au convins sa isi ia copiii acasa pentru ca niciunde copilului, indiferent de starea materiala a parintelui, nu ii este mai bine decât lânga cei dragi. Periodic, reprezentanti ai directiei ii viziteaza pe micuti sa vada daca totul este in ordine, daca sunt bine ingrijiti copiii… La alti doi micuti le-am gasit deja asistenti maternali care i-au luat in ingrijire in regim de urgenta. In prezent, continua intâlnirile dintre consilierii nostri si trei familii craiovene care si-au parasit copiii. Vom intocmi o ancheta sociala, vom incerca discutii cu fiecare dintre parinti pentru a afla punctul fiecaruia de vedere, apoi ne vom gândi la ceea ce este mai bine pentru copil. Este nevoie de foarte multa atentie, pentru ca au existat cazuri când initial parintii pareau de acord sa isi ia bebelusul acasa, dupa care, in ultimul moment, se razgândeau“.


Bebelusul abandonat, „expediat“ in Bihor, la mama fugita

Restul bebelusilor abandonati sunt ingrijiti la unul din centrele de plasament ale DGASPC Dolj, pâna la clarificarea situatiei lor. Ingeniozitatea femeilor hotarâte sa isi paraseasca pruncii nu are insa margini. O situatie cu totul speciala este a unui bebelus din Bihor, a carui „mama“ a venit sa nasca la Craiova, dupa care a fugit. Politia insa i-a dat repede de urma femeii care si-a abandonat fara mila copilul. Nefiind din Craiova, bebelusul urmeaza sa fie transferat de urgenta la Directia pentru Protectia Copilului din Bihor, care va decide soarta acestuia.

Adoptie

Instanta judecatoreasca decide daca un copil poate fi adoptat, de abia dupa pronuntarea „sentintei“, bebelusul poate fi incredintat unei familii. Inainte insa de a declara daca un copil poate fi adoptat, asistentii sociali trebuie sa-i contacteze inca o data pe parintii naturali, chiar daca acestia au fost decazuti din drepturi, pentru a incerca o reintegrare sociala a copiilor „in sânul familiei“. Parintii care doresc sa adopte un copil trebuie sa urmeze cursuri de pregatire, pentru obtinerea „atestatului“ de viitor parinte.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Radu Notaru said:

    Cata disperare trebuie sa fie in sufletul unei mame, cat de tinere ar fi ea, ca sa isi lase copii pe mana strainilor. Ce lupta extraordinara trebuie sa se dea in sufletul acestor mame sarace. Lupta intre dorinta de a pastra copilul intr-o saracie lucie care ii asigura probabil moartea (de frig si de foame dar la sanul mamei sau ucis de concubin ) si dorul ulterior neostoit. Dar perspectiva saraciei e clara atunci cand nu ai serviciu si neavand servciu nu poti spera la o locuinta. Deacat asa viata mai bine fara lumina cate 1-2 ore pe zi sau 2 ore la tv si salam cu soia si mersul pe jos ca nu aveam benzina si coada la magazinul din colt unde acum sunt asaltat de cersetori si vad cum pensionarii nu cheltuie bani nu ca nu ar pofti ci pentru ca nu isi pot permite. In fond consumul de carne si ulei, de zahar, unt, lapte si mere a scazut aproape la jumatate pe cap de locuitor fata de cota care nicodata nu ne ajungea. asta arata cat de bine o duce poporul roman cu rafturi pline care in nici un caz nu sunt pline pentru bebelusii abandonati.

  2. Bellevue,Wa. said:

    Cu mare durere in suflet citesc aceste rinduri in care mamele isi abandoneaza bebelusi dar,oare guvernanti pe care ii aveti nu vor chiar sa faca nimic?nu se gindesc ca nu toate mamele au posibilitate sa-si creasca copii?totus este bine ca-i lasa in spitale de cit la lada de gunoi sa moare in frig ori mincati de ciini.nicio data nu am auzit ca o mama sa-si fi parasit copilu ca nu are ce-i da sa manince.chiar daca nu erau baby food ca acum dar cine isi permite sa dea copilului ?doar citiva care mai au cite un serviciu ori cei sus pusi.Cei din guvern ar fi cazul sa se intereseze mai mult de copii ca ei sint viitorul acestei tari sa se gindeasca si la pensionari ca ei au muncit de au facut ce ei au stricat si vindut la straini.va amintiti ce a zis NICU CEAUSESCU:”Ca voi, care urmati, nicio data nu veti face ce a facut tatal meu voi veti strica si vai de copii care vor creste”si mare dreptate a avut ca se vede acum.Bebelusi abandonati tineri dependeti de droguri care nu mai au nici un viitorunde va ajunge Romania?trezitiva cei din conducerea acestei tarisoare care voi ati despuiato.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 februarie 2006

Actualitate

» Bomba de la Termoficare
» Judecatoria Craiova, ocupata de interlopi

Local

» Elevii, serviti cu smântâna… expirata
» Magazine de bijuterii inchise de inspectori… deschise pentru cumparatori
» Dreptul craiovean in spatiul european
» Raspundem cititorilor
» Stampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse
» Solomon cauta sponsori pentru datoriile romilor
» Reactii on line
» Pumni in Liceul „Matei Basarab“
» Elev in coma alcoolica la „Carol I“
» Banii nu mai sunt in siguranta nici in bancomate
» S-a spânzurat din cauza nevestei
» Scurte stiri

Dolj

» Fara carte in vacanta intersemestriala
» Scolile au cerut bani si pentru 2007
» Cearta pe Balta Lala
» Ucis cu sucitorul

Gorj

» A cerut ajutorul GdS pentru a-si primi corect pensia

Sport

» Ne batu Inter… Baku
» „Mi-a placut Craiova“
» Scurte stiri
» Karamian a plecat de la Pandurii
» Victorie cu Jiul
» Craciunescu, interzis si la amicalele satelitului
» Fetele revin pe gazon
» Constanta, norocul lui Piturca?
» Mutu a marcat, dar Juve a fost eliminata
» Lobont ar putea scapa de Frey
» „Mitu are calitati“
» Barcelona a ratat primul obiectiv

Bani & Afaceri

» Sarcina si prietenii vor UREX Rovinari
» Un fost medic croieste haine XXXL de 500.000 de euro

Sanatate

» Sarcina extrauterina, o urgenta medicala
» Echinaceea intareste imunitatea
» Atentie la luxatii!
» Solutii simple pentru desfundarea nasului
» Sfatul medicului
» Rubrica asiguratului

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» AUDIENTE
» Mercurialul pietelor
» Picatura de cunoastere
» Adrenalina si risc in vacanta
» Sfântul Valentin, sarbatorit acasa
» Scurte stiri

Top