22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGranita Craiovei, umflata din pix

Granita Craiovei, umflata din pix

Scandalul limitelor administrative ale Craiovei a ajuns si la urechile autoritatilor de la Bucuresti. „Furturile“ de terenuri situate pe teritoriul comunelor Cârcea si Malu Mare practicate cu nonsalanta de Primaria Craiova au primit un raspuns categoric din partea organismelor centrale care ii avertizeaza pe edilii din Craiova sa respecte legea. Adica exact ce le-a cazut greu la stomac fostului primar Vasile Bulucea si actualului edil-sef, Antonie Solomon.


Mânati de lacomie, edilii din Craiova au luat cu japca sute de hectare de teren de pe teritoriul administrativ al celor doua comune limitrofe, Cârcea si Malu Mare, pe care le-au inclus intr-un Plan de Urbanism General (PUG) al Craiovei, aprobat de consiliul local in anul 2000.


Miza era imensa. In loc ca taxele si impozitele de zeci de miliarde de lei anual sa se duca in buzunarul celor doua comune, acestea au luat calea bugetului Craiovei, care si-a insusit astfel in mod ilegal sume uriase. Desi a sustinut intotdeauna ca PUG ii da dreptul sa calce in picioare teritoriul altor comune, primarul Solomon este contrazis de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), care in raspunsurile trimise la sesizarile Gazetei de Sud ii dau peste nas edilului-sef al Craiovei.


Intr-o adresa trimisa GdS pe 27 decembrie 2005, Directia Generala Amenajarea Teritoriului, Urbanism si Politica Locuirii din cadrul MTCT scrie negru pe alb ca „Planul Urbanistic General al unei comune, oras sau municipiu nu poate include in intravilanul sau terenuri situate pe teritoriul administrativ al altei comune“ si ca „o primarie poate emite autorizatii de construire numai pe teritoriul pe care il administreaza“.


Furios la culme din cauza precizarilor ministerului, Solomon a sustinut in continuare ca Primaria Craiova are dreptate. Pentru a lamuri situatia, MTCT a desemnat Inspectoratul de Stat in Constructii sa verifice legalitatea autorizatiilor de constructie acordate de municipalitate. Concluziile raportului demonstreaza insa ca angajatii Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) Dolj au citit doar partial documentele pe care li le-a vârât sub nas Primaria Craiova.


Raport cu documente de la primarie


Studiul IJC a avut ca tema legalitatea emiterii autorizatiei de constructie de catre municipalitate pentru magazinul cash&carry Selgros in conditiile in care acesta se afla pe teritoriul administrativ al comunei Malu Mare. Concluziile inspectorului in constructii, Constantin Popescu, au dat, insa, dreptate Primariei Craiova, desi legea si autoritatile centrale spun altceva. Conform acestuia, autorizatia de constructie a fost eliberata legal pentru ca a respectat prevederile Legii nr. y50/1991 si pentru ca avea la baza PUG aprobat de Consiliul Local Craiova. In procesul-verbal, inspectorul a mentionat si avizul dat de fostul Minister al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, pe care nu l-au luat in seama nici Primaria Craiova, nici inspectorul in cauza. Mentiunea respectiva interzicea primariei sa elibereze autorizatii de constructie pentru zonele care nu-i apartin administrativ, daca nu exista protocoale de colaborare intre primariile in cauza, prevedere ignorata de-a lungul timpului atit de municipalitate, cât si de inspectorul IJC. Acesta s-a facut ca nu stie nici de Legea nr. 2/1968, singurul act normativ in vigoare care stabileste limitele administrativ-teritoriale, si nici de hartile intocmite de Institutul National de Geodezie aflate in arhiva Primariei Craiova. Inspectorul-sef al IJC, Gheorghe Enescu, il scuza pe subordonatul sau, spunând ca Inspectoratul nu are competenta sa stabileasca granitele administrative.


„Noi verificam doar dupa Legea nr. 50/1991 referitoare la eliberarea autorizatiilor de constructie si dupa Legea nr. 10/1995 privind calitatea. Inspectorul a studiat doar documentele puse la dispozitie de primarie. Noi nu facem ancheta, ca nu suntem de la procuratura. Nu studiem Legea nr. 2/1968. La consiliul judetean nu am intrebat pentru ca arhitectul-sef este patimas“, a declarat Enescu. Cu alte cuvinte, IJC a stabilit ca autorizatiile emise de Primaria Craiova pentru terenuri care nu-i apartin sunt legale doar pe baza unor documente puse la dispozitie de primarie, direct interesata ca IJC sa-i dea dreptate.


Ministerul Administratiei si Internelor recomanda instanta


Parerea Inspectoratului in Constructii Dolj ramâne singulara si face nota discordanta cu cele ale autoritatilor centrale sau judetene. Intr-un raspuns trimis GdS de Ministerul Administratiei si Internelor se reitereaza ideea exprimata si de MTCT, cum ca Primaria Craiova nu poate elibera autorizatii de construire pentru zonele care nu-i apartin din punct de vedere administrativ.


„Prin avizul MLPAT nr. 93/2000 s-a conditionat aplicarea PUG aprobat numai pe baza existentei unor protocoale de colaborare cu unitatile administrativ-teritoriale cu care exista conflict teritorial“. De asemenea, MAI citeaza din Legea nr. 215/2001, care spune ca „delimitarea teritoriala (…) se stabileste prin lege. Orice modificare (…) se poate efectua numai prin lege si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor (…) prin referendum“. Or, intre Malu Mare si Craiova exista conflicte puternice care se vor solutiona in cele din urma in instanta, dupa cum ameninta primarul din Malu Mare, Alexandru Dicu.


„Inca nu i-am dat in judecata, dar o s-o facem, pentru ca vad ca umbla cu smecherii. Imi pare rau ca la Inspectoratul Judetean in Constructii sunt oameni care nu-si cunosc atributiile“, a spus acesta. De fapt, instanta este si solutia avansata de MAI, care considera ca problemele de aceasta natura pot fi rezolvate doar de Instanta de Contencios Administrativ.


Pe de alta parte, arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, considera ca lucrurile s-ar putea rezolva daca primarii implicati in razboiul pentru pamânt ar cadea la pace si si-ar imparti veniturile din taxe si impozite.


„Zona metropolitana este solutia prin care s-ar putea pune capat acestei probleme. In felul acesta autorizatiile de constructie s-ar elibera tot de primarii, dar ponderea taxelor ar fi stabilita de consiliul metropolitan. Din pacate, primarul Solomon nu agreeaza aceasta varianta. Daca va continua pe ideea ca toate taxele trebuie sa revina Craiovei, va pierde. Orasul ar avea de câstigat din colaborarea cu localitatile limitrofe, pentru ca fondurile europene catre acestea se vor indrepta, iar Craiova ar putea beneficia de pe urma lor“.


Cernatescu mai spune ca tendinta de expansiune a orasului este normala, dar ca trebuie respectata legea. „Daca se va vota o noua lege de impartire administrativ-teritoriala, zona Preajba, Malu Mare sau Cârcea vor trece probabil la Craiova“, a concluzionat arhitectul – sef.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII