12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Asalt la pasapoarte

Inghesuiala mare la Serviciul Pasapoarte Dolj, unde zeci de persoane se calca in picioare ca sa-si ridice pasapoartele retinute pentru depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen. Aceasta situatie se datoreaza intrarii in vigoare, incepând de luni, a modificarilor la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate.


Cea mai importanta modificare a legislatiei o reprezinta eliminarea masurii de suspendare a pasaportului pentru cetatenii români care au depasit termenul de 90 de zile de sedere in alte state. Pe lista neagra a Serviciului Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Dolj s-au aflat, la inceputul acestei saptamâni, 3.193 de doljeni care au depasit termenul legal de sedere in strainatate.


Autoritatile doljene au analizat cererile de returnare a pasapoartelor pentru 330 de persoane care au depus documente justificative. In cazul a 163 de persoane s-au eliberat dovezi pe care sa le prezinte la punctele de frontiera, pentru a putea iesi din tara, iar in cazul altor 167 de persoane s-a luat decizia de suspendare a pasaportului pentru un an, in timp ce 150 de pasapoarte au fost retinute“, a declarat Gheorghe Oana, seful Serviciului Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Dolj.


Trei ani de restrictie pentru cei returnati


Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate stabileste si sanctiunile care se pot aplica pentru diverse abateri. Pentru persoanele returnate, interdictia va fi de trei ani, dar poate ajunge si la cinci ani daca persoana sanctionata incearca sa incalce aceasta masura. Restrictiile vor fi aplicate numai de instantele de judecata si numai pentru un stat anume – cel in care s-a petrecut ilegalitatea. Din acest an, valabilitatea pasapoartelor simple va fi de trei ani pentru copiii care nu au implinit 14 ani si care vor fi inscrisi pe pasaportul unuia sau al ambilor parinti, deoarece, potrivit legii, pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Copiilor sub 14 ani nu li se pot elibera pasapoarte individuale decât in situatii speciale: tratament medical in strainatate, calatorii de studii (demonstrate prin documente) sau, in cazul unui divort, numai dupa ce neintelegerile familiale sunt rezolvate de catre instanta. De asemenea, pentru copii se pot elibera pasapoarte cu valabilitate mai mica de trei ani, numai la cererea parintilor. Legea nr. 248 vine sa faca ordine si in ceea ce priveste regimul celor anchetati penal. Daca pâna acum acestia puteau iesi din tara, daca nu se aplica interdictia de catre judecatori, de acum inainte cei cercetati – invinuiti sau inculpati – vor fi in consemn la frontiera. Potrivit noilor reglementari, cei cu interdictii pot calatori in afara tarii, dar numai in urma unei alte decizii judecatoresti si numai pentru cazuri deosebite – operatii medicale in strainatate, insotitori.


„Credeam ca nu mai pup pe afara“


Multi doljeni au dorit sa intre mai repede in posesia documentului care le da dreptul sa paraseasca tara si sa plece in spatiul Schengen. O parte dintre cei care s-au prezentat ieri la ghiseele Serviciului Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Dolj au declarat ca si-au anuntat deja cunostintele din Vest ca se intorc in Spania, Italia sau Germania. „Am stat cinci luni in Germania si când am venit, mi s-a spus ca am depasit termenul de sedere si mi s-a oprit pasaportul. Credeam ca nu mai pup pe afara, da bine ca s-a dat legea asta. Daca iau pasaportul astazi, pâna la sfârsitul saptamânii o tai inapoi, la nemti!“, a declarat Radu Cimpoieru, de 37 de ani, unul dintre doljenii care abia asteptau ieri sa intre in posesia documentului de calatorie in afara granitelor. „In ultimele zile s-au creat cozi la ghiseele de eliberari pasapoarte, pentru ca vin si foarte multi cetateni care au fost returnati din spatiul Schengen si au interdictie de a pleca din tara. Cei aflati in aceasta situatie nu au inteles ca modificarea legislatiei nu face referire la situatia lor“, a precizat Gheorghe Oana, seful Serviciului Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Dolj.


Traficul prin punctele de frontiera din Dolj, in limite normale


Traficul prin cele doua puncte de frontiera din Dolj se mentine inca in limite normale, in ciuda anuntului facut de Ministerul de Interne, ca nu li se mai retin pasapoartele celor care au depasit termenul legal de 90 de zile de sedere in spatiul Schengen. Cu toate acestea, Politia de Frontiera este pregatita sa faca fata unui eventual aflux de masini la punctele de control de la granita.


„In primele 48 de ore de la data intrarii in vigoare a prevederilor Legii nr. 248, prin punctele de frontiera Bechet si Calafat au intrat in tara 71 de cetateni români si au iesit 110“, a declarat subinspector Dan Rudareanu, purtatorul de cuvânt al Politiei de Frontiera Dolj. Daca situatia o va impune, personalul va fi suplimentat cu politisti aflati in tura libera.


Recuperarea pasaportului


Pot sa-si recupereze pasaportul retinut cei care au depasit termenul de sedere in tarile membre UE, dar nu au fost prinsi de autoritatile straine ca au incalcat legislatia spatiului Schengen. De asemenea, de acelasi regim beneficiaza cei carora le-a expirat interdictia. Nu isi pot primi pasaportul cei care au fost prinsi ca au depasit termenul de sedere in spatiul Schengen si au fost trimisi in tara pe baza unor acorduri de readmisie.


Orar


In aceste zile, ca urmare a numeroaselor solicitari, Serviciul Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Dolj a decis prelungirea programului de lucru, in intervalul 08.30 – 18.30. In zilele normale, serviciul functioneaza de luni pâna vineri, intre orele 08.30 – 12.30. Sâmbata, programul este redus cu o ora, intre 08.30 – 11.30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS