17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJocuri psihologice in cadrul cuplului si familiei

Jocuri psihologice in cadrul cuplului si familiei

Uneori, in functie de cum evolueaza relatiile in cadrul cuplului sau familiei, unul sau mai multi membri incep sa joace, inconstient, anumite roluri, denumite in literatura de specialitate „jocuri psihologice“. Rolul este bine determinat prin libera intelegere intre parteneri.


„Jocurile“ sunt actiuni care se repeta frecvent in cadrul cuplului, uneori fara ca sotii sa realizeze acest lucru. De exemplu, daca cineva cere niste asigurari, iar dupa ce le primeste le foloseste oarecum in dezavantajul celui care i le-a furnizat, atunci acesta este un joc, de data asta insa constient. Pe noi insa ne intereseaza jocurile inconstiente pentru ca ele inlocuiesc relatiile din familie si pot determina suferinte psihice partenerilor, putând duce cu timpul la deteriorarea relatiei, chiar si la divort. De aceea, psihoterapeutul tebuie sa identifice si sa intrerupa aceste jocuri. De cele mai multe ori, sotii nu constientizeaza ca interpreteaza niste roluri, pe care uneori le-au invatat din frageda copilarie, imitându-i pe adulti, si pe care apoi le pun in functiune automat si inconstient.


„Adultii pot deveni extrem de prudenti“


Psihoterapeutul are rolul de a descoperi tipul jocului inconstient creat in fiecare cuplu aflat intr-un moment de „criza“ si de a incerca intreruperea acestuia. Fiecare sot poate prezenta motive considerate de el temeinice, de genul: „nu fac acest lucru pentru ca nu as dori, ci pentru ca nu ma lasa el!“, „nu ma aflu in aceasta situatie grea pentru ca nu incerc, ci pentru ca el ma trage inapoi, nu ma lasa sa reusesc“.


Pot exista situatii când parintii se pot transforma in adulti extrem de prudenti, ce pot cadea cu usurinta in extrema, pot deveni obsedant de atenti cu copilul, ii pot controla acestuia orice miscare etc. La rândul lor, micutii, din prea mult rasfat, pot juca rolul unui copil „cu toane“, al unui copil „parvenit“ caruia i se cuvine totul etc.


Psihoterapeutul trebuie sa descopere prin ce contribuie jocul fiecarui membru al familiei la evitarea anumitor spaime ale sotilor sau chiar la satisfacerea unor dorinte sau nevoi masochiste. Familiile care inconstient se complac in unul dintre jocurile prezentate au tendinta de se imprieteni cu oameni cu acelasi mod de a fi ca si ele.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristian Sandulescu, psihoterapeut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS