Dupa dezastru vine factura

Autori


Primaria Craiova incearca sa obtina sponsorizari pentru acoperirea cheltuielilor in vederea renovarii blocurilor din cartierul Lapus. Cu cele trei miliarde de lei, pe care spera sa le primeasca, vor fi platite 11 firme care au lucrat la amenajarile din zona PT nr. 3.

Autoritatile locale au avut ieri o intâlnire, la sediul primariei, cu câteva firme craiovene, cu scopul de a obtine sponsorizari, pentru acoperirea cheltuielilor cu reamenajarea locuintelor din cartierul Lapus. Potrivit estimarilor, este nevoie de trei miliarde de lei pentru a acoperi lucrarile realizate la blocurile afectate.

„Astazi (ieri – n.r.), la ora 12.00, am invitat opt firme cu care noi colaboram, pentru a le cere sa ne ajute sa platim onorariile celor care au muncit. Cei care s-au prezentat sunt Connex, Societatea de asigurari Ardaf, SC Domarcons SRL, SCT Bucuresti, SC Erpia SRL, SC Cimoret SRL, SC Popeci SA, SC Energoconstructia SRL. Pentru a acoperi suma de trei miliarde de lei, am cerut fiecarei societati sa ne dea cel putin 300 de milioane de lei. Aceasta a fost prima etapa, când le-am prezentat ce vrem de la ei, urmeaza sa vedem cât vor vrea sa dea ei“, a declarat primarul Antonie Solomon.

Sponsorizarile nu se vor face catre primarie

Firmele „invitate“ sa faca sponsorizari va trebui sa dea astazi un raspuns edilului-sef in legatura cu banii pe care ii vor pune la dispozitie.

Potrivit primarului, sumele nu vor mai fi directionate catre municipalitate, ci direct catre beneficiari, respectiv firmele care au realizat lucrarile de reconstructie. In acest scop, tot astazi, la ora 10.00, este organizata o intâlnire intre sponsori si societatile implicate in procesul de reamenajare.

„Daca sponsorii dau banii catre primarie este o actiune mai greoaie, pe care trebuie sa o respectam pâna la plata efectiva a serviciilor prestate. Am fi nevoiti sa includem acesti bani la capitolul venituri, dupa care sa aprobam sumele printr-o hotarâre de consiliu local si in cele din urma sa ii platim pe cei care au muncit. Vrem sa simplificam acest proces si vom pune fata in fata cele doua parti, bineinteles dupa ce angajatii nostri vor verifica veridicitatea sumelor pe care firmele sustin ca le-au cheltuit“, a continuat Solomon.

11 firme vor incasa cele trei miliarde

Pentru lucrarile realizate in apartamentele afectate de explozie, au lucrat 11 firme din Craiova. Potrivit declaratiilor directorului adjunct al Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala, Sever Bordu, firmele urmeaza sa isi primeasca banii in cel mai scurt timp.


Societatile care au prezentat deja sumele estimative cheltuite sunt SC GIP SRL Craiova – 352 de milioane de lei, SC Recon SA Craiova – 345 de milioane, RAADPFL Craiova – 168 de milioane, SC ALPROPLAST SRL Slatina, filiala Craiova – 151 de milioane, SC DUBLUTRIC SRL Craiova – 118 milioane, SC CONSTRUCTORUL SCM – 46 de milioane, Regia Autonoma de Apa Craiova, pentru repararea echipamentelor, 607 milioane de lei. Pe lânga acestea, au mai lucrat si SC MIGHTY PROD SRL, SC POPECI SA si Regia de Termoficare, care pâna in prezent nu au prezentat sumele pe care le-au cheltuit. SC Energoconstructia SRL a suportat cheltuielile pentru renovarea unui apartament, din surse proprii.

„Firmele care au lucrat au adus si materialele. Din câte stim, aproximativ 90% din suma s-a cheltuit pentru asigurarea tâmplariei din aluminiu si PVC“, a precizat Sever Bordu.

Suma totala estimata – 17 miliarde de lei

Cea mai mare investitie, de aproximativ 12 miliarde de lei, urmeaza insa a fi realizata pentru reconstruirea PT nr. 3, distrus in urma deflagratiei. Banii ar urma sa fie suportati de Regia de Termoficare Craiova. „Lucrarile vor fi facute de angajatii regiei noastre. Cine ar putea sa stie mai bine toate amanuntele unui PT decât cei care lucreaza zilnic in acest domeniu?“, a spus Tatian Tudorache, directorul regiei.

Precizam ca valoarea totala a investitiilor pentru reamenajarea zonei a ajuns la 17 miliarde de lei. In aceasta suma este inclusa si renovarea Scolii nr. 37, dar si renovarea autoturismelor distruse de explozia din cartierul Lapus.

Ajutor de la „judet“

Administratia doljeana va aloca bani din fondul de rezerva aflat la dispozitia consiliului judetean pentru a ajuta Primaria Craiova in incercarea de a inlatura efectele exploziei din cartierul Lapus. In cadrul sedintei de ieri a Comitetului Operational Consultativ din cadrul Prefecturii Dolj, Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a hotarât sa propuna consilierilor judeteni repartizarea unei sume de bani din fondul de rezerva al CJ Dolj pentru a veni in sprijinul primariei craiovene. „Deocamdata nu pot spune despre ce suma este vorba. Trebuie sa asteptam mai intâi evaluarea totala a pagubelor si sedinta de joi a guvernului, in care este probabil sa se discute problema acordarii ajutoarelor catre cetatenii afectati de explozie. Abia apoi vom putea discuta despre o suma. Aceasta va fi aprobata de consilierii judeteni cel mai probabil saptamâna viitoare, când vom organiza o sedinta extraordinara având pe ordinea de zi numai acest punct“, a afirmat Ion Prioteasa. (C.B.)Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2006

Local

» Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ ramâne inchisa
» Angajatii RAT Craiova au fiert un pic in suc propriu
» Scurte stiri
» Granita Craiovei, umflata din pix
» Camataru, stapânul lui Solomon!
» CDR Oltenia „a uitat“ sa aleaga sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala
» Primaria i-a „cuplat“ pe constructori cu sponsorii
» Balteanu, capturat din intâmplare
» Furt pe mâna cu paznicii

Dolj

» Asalt la pasapoarte

Sport

» Oltenii trag tare la antrenamente
» Costea are probleme cu tijele
» Stoica, dorit de sârbi
» Velcovici – „chior“
» Ovidiu Stinga este noul oracol din Banie
» Au reaparut problemele medicale
» Bornescu exerseaza in limba sârba
» Malaele si Adi Popescu, monitorizati de „Dulau“
» Minerul Matasari se pregateste la Olanesti
» Armata – FC Caracal
» Motrenii testeaza Dacia
» Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni
» Di Canio, robul fascismului
» Co Adriaanse a fost atacat cu pietre
» Internationali turci, in vizorul mafiotilor
» Animalele sunt mai bune decât oamenii!
» „Nu suntem la teatru“
» Colegiul National „Carol I“ a câstigat faza municipala
» „Putem produce surpriza in SUA“

Bani & Afaceri

» Casele de amanet, la un pas de faliment
» Salarii mai mari in administratia publica
» Se cauta director pentru OSPA
» Adio spaga in vama
» Sindicalistii din Finante, in proces cu ministerul
» Prospetimea si eleganta noii generatii Mercedes
» Alfa Romeo Brera – Regina Frumusetii in 2005

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Reduceri la haine de iarna
» Lenjeria intima – intre perle si diamante
» Scurte stiri
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Variante bicolore in amenajarea unui apartament
» Cum iti alegi patul asa dormi!
» Feriga, o planta ideala de apartament
» Ogarul afgan, un patruped delicat
» PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE

Top