10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRânca ar putea deveni statiune in 20 de ani

Rânca ar putea deveni statiune in 20 de ani

Zona Rânca ar putea primi statutul de statiune abia peste 20 de ani, daca ar trebui sa fie respectate conditiile prevazute de legislatia in domeniu. Desi toata lumea o considera statiune, Rânca nu beneficiaza in mod oficial de acest statut.


Autoritatile judetului Gorj au constituit recent un grup de initiativa care sa contribuie la dezvoltarea zonei turistice de lânga Novaci. In fruntea acestuia se afla subprefectul Constantin Dumitrescu, iar ca membri au fost cooptati reprezentanti ai Primariilor din Baia de Fier si Novaci, precum si conducatori ai mai multor institutii publice din judet. Grupul de initiativa are de pus in practica, pâna in 2009, un program de masuri menite sa ridice standardele zonei, in vederea obtinerii statutului de statiune de interes local. In prezent, in zona Rânca, aflata la cota 1.600, exista peste 200 de case si pensiuni care apartin administrativ atât Primariei orasului Novaci, cât si Primariei comunei Baia de Fier. La Rânca mai exista sase hoteluri, doua pârtii de schi, dintre care una cu nocturna. De asemenea, au fost eliberate, de cele doua primarii, alte 400 de autorizatii pentru construire de cabane si pensiuni.


Potential imens, dar teoretic


Zona Rânca a inceput sa se dezvolte haotic la inceputul anilor ’90, când au fost construite primele vile. In timp, s-a reusit asfaltarea drumului care leaga orasul Novaci de Rânca, introducerea de apa curenta, iar de anul trecut amenajarea unei nocturne pe una dintre pârtii si inlocuirea completa a retelei electrice, cu posibilitatea introducerii, pe viitor, a iluminatului public. Pentru a putea aspira macar la statutul de statiune, Rânca ar trebui sa aiba o conducere administrativa proprie, cu primarie si servicii publice. Acest lucru nu este posibil, intrucât in zona nu exista o populatie stabila. La Rânca este mare nevoie de introducerea unei retele de canalizare, in zona fiind un singur hotel care beneficiaza de fosa septica. In aceste conditii, aerul ar putea deveni vara greu de respirat, dupa cum a spus primarul din Novaci, Ion Chiriac.


„Avem nevoie de un plan de urbanism zonal, de transport public, am introdus doi angajati care se ocupa de sistemul de apa. Speram sa ne fie aprobata o finantare europeana de 4,6 milioane de euro pentru introducerea canalizarii, construirea a patru pârtii si a unei retele de transport pe cablu. Avem nevoie de multe parcari. Conform legii, Rânca nu poate sa fie statiune. Ar trebui 20 de ani pentru a indeplini conditiile. Vom incerca sa obtinem avizele necesare pentru Statiunea Novaci-Rânca, pentru a ne fi mai usor. Oricum o parte din intravilanul orasului cuprinde o zona din Rânca“, a declarat Ion Chiriac.


De precizat ca un grup de investitori francezi a identificat la Rânca doua potentiale pârtii de dimensiuni olimpice, una dintre acestea putând fi a patra ca marime din Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU