22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria aduna ilegal impozite si taxe

Primaria aduna ilegal impozite si taxe

Craiovenilor li se iau in plus 10.000 de lei vechi la fiecare taxa si impozit facturate de primarie dupa 1 iulie 2005. Daca estimam la 20.000 de lei suma pe care municipalitatea o incaseaza ilicit – respectiv o medie de doua obligatii – fiecaruia dintre cei 100.000 de contribuabili persoane fizice inregistrati, rezulta un venit bugetar ilegal de doua miliarde de lei vechi pe trimestru.


Contribuabilii din Craiova nu au bagat de seama ori au trecut cu vederea faptul ca, la fiecare impozit sau taxa locala (pe cladire, pe teren, auto etc.), sunt fortati sa scoata din buzunare 10.000 de lei vechi (1 RON) fara sa-i datoreze. „Suprataxa“, incasata ilegal de municipalitate de mai bine de sase luni, este inscrisa, in unele cazuri, la capitolul „dobânzi“ al fiecarei chitante, fara exceptie, fara explicatii si in ciuda faptului ca respectivul contribuabil isi achita la zi obligatiile. Un craiovean care datoreaza bugetului local impozit pe teren, impozit pe cladire si taxa auto a „donat“, trimestrial, 30.000 de lei vechi (3 RON), respectiv câte 10.000 de lei vechi pentru fiecare creanta. De la 1 iulie 2005, prin denominare, a fost modificat regulamentul de stabilire a creantelor bugetare in sensul exprimarii acestora fara fractiuni (prin neglijarea celor de pâna la 0,49 RON inclusiv si rotunjirea la 1 RON a celor de peste 0,50 RON), astfel ca, la Craiova, multe dintre obligatii sunt majorate practic de doua ori – prin rotunjirea fractiunii la 1 RON si prin aplicarea „dobânzii“ de 1 RON. Drept urmare, daca unui contribuabil i se impun 57.000 de lei taxa auto (5,7 RON), atunci, in chitanta, vor aparea 6 RON, fractiunea de 0,70 RON rotunjindu-se la 1 RON. Legal. Directia de Taxe si Impozite adauga 1 RON si percepe in total 7 RON, procedura ilegala.


Legea rotunjirii a lui Calinoiu


Reprezentantii Directiei de Taxe si Impozite sustin ca la mijloc ar sta o boala a programului electronic sau ca niste prevederi legale ar permite umflarea taxelor si impozitelor locale, varianta exclusa insa de actele normative in vigoare. Eugen Calinoiu, director executiv adjunct al Directiei Taxe si Impozite (directorul executiv, Ion Vacariu, era in Italia) a spus: „Asa prevede o ordonanta care modifica alta ordonanta privind Codul de Procedura Fiscala si care zice ca impozitele si taxele sub 1 RON se rotunjesc la 1 RON“. OUG nr. 181/2005, publicata pe 23 decembrie 2005, completeaza OUG nr. 59/2004, privind unele masuri de natura fiscala, astfel: „Dupa alineatul (1) al articolului 1 al OUG nr. 59/2004 (unde sunt stipulate neglijarea fractiunilor sub 0,49 RON inclusiv si rotunjirea fractiunilor de peste 0,50 RON – n.r.) (…) se introduce un nou alineat (…) cu urmatorul cuprins: Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, cu exceptia celor retinute la sursa, altele decât cele aferente veniturilor salariale, in moneda noua si cu valori mai mici de un leu (RON), se intregesc la un leu (RON)“. Atentie, acest text completeaza alineatul (1) din articolul 1, nu-i schimba sensul si, in plus, nu se refera la fractiuni de impozite si taxe, ci la impozite si taxe mai mici de 1 RON… De altfel, titlul integral al OUG nr. 181/2005 este elocvent: „…privind completarea articolului 1 al…“.


Nevroza in program


Seful Serviciului Constatare, Impunere din cadrul Directiei Taxe si Impozite Locale, Dumitru Miulescu, sustine ca exista niste probleme de soft si ca banii adunati in plus nu intra in buzunarul nimanui, ci in bugetul local. „In plus, au existat si niste ramasite (rest de impozit sau taxa – n.r.) care, indiferent de cuantum (sub 0,49 RON/4.900 de lei vechi sau peste 0,49 RON – n.r) sunt rotunjite fara exceptie la 1 RON/10.000 de lei vechi, din cauza unei erori a sistemului electronic. Inclusiv ramasite de 600 de lei vechi au fost facturate cu 10.000 de lei vechi. Am primit mai multe sesizari si vom incerca sa gasim o cale de a rezolva situatia celor nemultumiti“, a declarat Dumitru Miulescu. El mai spune ca directia a intâmpinat dificultati in impunerea taxelor si impozitelor locale si inainte de denominare, tot din cauza unui program electronic, procurat in urma unei licitatii publice de la o firma din Bucuresti. Softul a fost insa inlocuit cu unul al Ministerului de Finante, o data cu adoptarea reglementarilor privind denominarea. Seful Serviciului Prelucrarea Automata a Datelor, Dan Tanasie, a refuzat orice soi de comunicare, transmitându-ne ca un coleg al sau este cel mai in masura sa justifice actiunile primariei in domeniu: Eugen Calinoiu.


Asadar, pâna la prelucrarea corecta a datelor, craiovenii trebuie sa mearga la ghiseele Directiei Taxe si Impozite Locale cu 10.000 de lei vechi pregatiti in plus pentru fiecare datorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS