15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreotii renunta la sutana pentru scaunul de primar

Preotii renunta la sutana pentru scaunul de primar

La Consistoriul Eparhial din cadrul Mitropoliei Olteniei, numerosi credinciosi din judetele Dolj si Gorj au trimis reclamatii impotriva preotilor parohiilor de care acestia apartin. Principalele motive ale nemultumirii oamenilor sunt preturile practicate pentru diverse servicii bisericesti, dar si modul in care le-au fost oficiate aceste slujbe. In ultimii doi ani, aproximativ zece preoti au primit ordin pentru suspendarea activitatii: patru din „parintii duhovnicesti“ aspiranti la functii de primar de comune, altii „prinsi“ de diverse vicii…


Credinciosii care au trimis reclamatii pe adresa Mitropoliei Olteniei sunt in principal oameni din mediul rural. Exista situatii in care preotii, „slujitori ai Domnului“, au fost supusi pacatelor, viciilor pamântesti sau chiar dorintei de a se afla in functii de conducere a comunelor in care isi oficiau slujbele, de a trece de la Biserica la primarie.


„O slujba pentru botez sau inmormântare poate varia intre 700.000 si 1.070.000 de lei“


„Au existat reclamatii si fata de preotii craioveni, care insa in urma cercetarii s-au dovedit a fi nefondate. In general, reclamatiile care vin pe adresa noastra sunt redirectionate de Inalt Prea Sfintia Sa Parintele Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, spre inspectorii din cadrul serviciului de control din cadrul Mitropoliei. Consilierul apreciaza gravitatea faptei semnalate si o da spre cercetare protopopului. Daca acuzatiile contin chestiuni mai grave se incredinteaza Inspectoratului Bisericesc. Cele mai multe probleme pe care le regasim sunt legate de nemultumiri privind modul de savârsire a unei slujbe sau dispute pentru obtinerea unui loc de veci“, a povestit Teodor Ciontu, inspector bisericesc eparhial. Din cele mentionate de reprezentantii Mitropoliei, repartizarea locurilor de veci intra in atributiile bisericilor, fiind acordate insa dupa anumite criterii bine stabilite. In ceea ce priveste taxele percepute de preotii parohiilor, acestia au posibilitatea gestionarii de sine statatoare: „La inceput de an, fiecare parohie impreuna cu Consiliul Parohial hotarasc modalitatea de realizare a veniturilor si stabilesc valoarea anumitor servicii bisericesti, insa acestea difera de la o biserica la alta. Multi credinciosi nu cunosc insa acest aspect si reclama tarifele percepute pentru anumite slujbe, considerându-le prea mari in comparatie cu cele de la alte biserici. Exista parohii care au in proprietate pamânturi sau imobile inchiriate si astfel obtin venituri proprii si pot percepe credinciosilor bani mai putini pentru anumite servicii. Astfel, o slujba pentru botez sau inmormântare poate varia intre 700.000 si 1.070.000 de lei, iar pentru o cununie intre un milion si 1,5 milioane. La acestea se pot adauga anumite cereri banesti pentru prescuri, pomeni“.


Patru preoti candidati la primarie, unul fugit in Spania, altul divortat…


O situatie destul de grava o reprezinta incalcarea canoanelor bisericesti chiar de catre parintii duhovnicesti. Au existat in ultimii doi ani cazuri in care preotii au fost deferiti Consistoriului Eparhial. In 2004, an electoral, Mitropolia Olteniei s-a confruntat cu câteva situatii cu totul speciale. Patru dintre preotii parohiilor au candidat, desi nu au voie, la postul de primar al comunei din care faceau parte. „Acesti preoti au fost depusi din treapta preoteasca. Unul este din comuna doljeana Diosti, ceilalti din judetul Gorj. Doi dintre ei au pierdut alegerile, iar doi sunt acum primari. Cel din judetul Dolj nu mai este nici preot, dar nu a ajuns nici primar… Alta situatie extrem de grava este a unui preot din comuna doljeana Plosca, acesta fiind pedepsit prin transfer la o alta parohie, având probleme cu bautura. Alt caz din judetul Dolj este al preotului din comuna Catane, care a parasit parohia fara sa ne instiinteze. Am aflat apoi ca ar fi plecat in Spania.


La Mitropolie, in locul lui s-a prezentat mama acestuia, care ne-a spus ca fiul ei a plecat in Spania, la tratament cu fetita. I-am solicitat atunci sa ia legatura cu preotul si sa ii spuna sa ne trimita o scrisoare in care sa prezinte situatia. Din pacate, nici pâna in prezent nu am primit-o…“, a mai spus Teodor Ciontu. Pe lânga aceste exemple, reprezentantii Biroului Eparhial au mentionat ca mai exista doua cazuri in care preotii au fost depusi din treapta preoteasca pentru ca au divortat de sotii. Unul dintre acestia este din judetul Dolj, comuna Velesti. Insa reprezentantii Mitropoliei au mentionat ca „depunerea din treapta“ nu presupune luarea totala a dreptului de a fi preot, deci nu caterisirea, ci doar suspendarea temporara a dreptului de a mai functiona ca preot. In cazul in care preotul plecat in Spania face dovada interventiilor medicale facute fiicei sau preotul divortat se va impaca si acesta cu sotia, ei vor avea iar dreptul de a fi slujitorii Domnului.


La judecata


„In luna februarie are loc Adunarea Eparhiala la care vor putea participa credinciosi in proportie de 2/3 si clerici 1/3. Cu acest prilej, se va face o dare de seama in care se vor prezenta toate evenimentele neplacute petrecute in anul 2005 si se vor lua masurile corespunzatoare. Multe neintelegeri intre credinciosi si preoti se petrec in primul rând din lipsa comunicarii intre acestia“, a mentionat Teodor Ciontu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS