11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPagube de 500.000 de euro

Pagube de 500.000 de euro

Explozia care a afectat cartierul Lapus a produs pagube de aproximativ 500.000 de euro. Desi Primaria Craiova a initiat lucrari de reamenajare a zonei, sumele cheltuite vor fi decontate de cei gasiti vinovati.


Dupa ce au constatat pagubele produse de explozia de joi din cartierul Lapus, autoritatile locale si-au trimis ieri angajatii pe teren pentru a stabili, cu aproximatie, la ce valoare se ridica acestea. La o prima evaluare, deflagratia de la PT nr. 3 a adus pierderi de circa 500.000 de euro.


In ceea ce priveste recomandarea facuta de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ca in Craiova sa fie verificate toate punctele termice pentru a nu se mai produce un astfel de dezastru, viceprimarul Iordache a subliniat ca o astfel de actiune nu isi are rostul.


„Nu avem nici un motiv pentru care ar trebui sa le verificam, deoarece acestea doar preiau si distribuie apa incalzita de la CET. O preiau prin schimbatoarele de caldura si o distribuie prin pompe la populatie. Punctele termice nu sunt alimentate cu gaze, asa ca nu au nici o legatura cu producerea exploziei. Centralele termice sunt cele care incalzesc apa cu ajutorul gazelor, insa acestea sunt verificate oricum de specialisti, la un anumit interval de timp, iar starea lor este cunoscuta“, a afirmat Sorin Iordache.


Adaposturile nu au fost folosite


In ceea ce priveste adaposturile pentru craiovenii ale caror locuinte au fost afectate, municipalitatea nu a primit nici o solicitare. In prezent, oamenii au la dispozitie mai multe camere in Liceele „Traian Demetrescu“, „Matei Basarab“, „Gheorghe Chitu“, dar si intr-unul dintre hotelurile din oras. „Le-am spus tuturor celor care au fost nevoiti sa stea in frig ca pot apela la noi, insa au preferat sa ramâna in casele lor, dupa cum au zis ei, de frica hotilor. Si-au cumparat radiatoare si au stat fiecare in apartamentele lor. Paza blocurilor a fost asigurata inca de ieri si de politisti comunitari. In ceea ce priveste masinile avariate, au fost duse in curtea scolii din apropiere si pazite pentru a nu fi vandalizate“, a spus Iordache.


In schimb, comisii formate din functionari publici, angajati ai Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj si ai Inspectoratului Judetean in Constructii Dolj au inceput, inca de ieri-dimineata, realizarea de anchete sociale. „Acestia merg din apartament in apartament si vad la fiecare familie in ce masura a fost afectata de explozie. Toate datele urmeaza sa fie inventariate, iar in unele cazuri vor fi distribuite ajutoare de urgenta din partea guvernului. Din pacate, primaria nu ii poate ajuta pentru ca nu avem banii disponibili“, a mai spus Iordache.


Lucrarile realizate de primarie vor fi platite de vinovati


Pentru a reveni la normalitate si a sterge pe cât posibil urmele exploziei, primaria se pregateste sa asfalteze portiunile de drum care au fost sparte de SC DISTRIGAZ SUD, pentru identificarea scurgerii de gaze. Potrivit lui Iordache, cheltuielile cu materialele urmeaza sa fie ulterior decontate de cei gasiti vinovati de producerea deflagratiei. Acesta a precizat ca s-ar putea ajunge chiar la proces daca nu vor cadea la nici o intelegere pentru a deconta investitia.


Cât va costa insa repararea drumului nu se stie la ora actuala, deoarece inca nu au fost realizate calcule amanuntite. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a spus in schimb ca ultima interventie la acest drum a fost facuta in urma cu doi ani de catre firma SCT Bucuresti, care de anul trecut nu mai este agreata de primarie.


Nici angajatii Regiei de Termoficare Craiova nu au stat degeaba, intâmpinând probleme in incercarea de a pune in functiune PT nr. 3, care a fost distrus. Cel mai greu de cumparat au fost vanele, insa dupa mai multe interventii s-a reusit achizitionarea lor. Astazi, punctul termic va putea fi pus in functiune si ar putea distribui agentul termic, in conditii normale. Intre timp, pâna când va fi ridicata alta constructie corespunzatoare, care sa adaposteasca punctul termic, municipalitatea va imprumuta de la armata o prelata, pentru ca oamenii care vor lucra acolo sa fie cât mai feriti in cazul unei ninsori sau ploi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS