12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeamurile de la guvern, lichidare de stoc

Geamurile de la guvern, lichidare de stoc

Asa-numitul ajutor guvernamental, constând in 2.000 mp de geamuri, s-a dovedit a fi un fiasco. De fapt, a fost un soi de pomana cu geamuri nevandabile, pentru ca erau prea inguste (61 de centimetri) si prea subtiri (2,1 milimetri).


Guvernul Tariceanu anunta joi, cu surle si trâmbite, ca va trimite ajutoare la Craiova, constând in 2.000 mp de geamuri. Totul gratuit, inclusiv transportul de la Buzau pâna la Craiova. Oamenii ramasi fara ferestre in urma deflagratiei de joi dimineata s-au bucurat, gândindu-se ca vor fi scutiti de cheltuirea a câteva milioane de lei pentru inlocuirea geamurilor. Si conducerea Primariei Craiova s-a bucurat, mai ales dupa ce anuntase ca va inlocui pe propria cheltuiala geamurile sparte. Bucuria a fost insa de scurta durata, pentru ca geamurile guvernamentale s-au dovedit a fi doar o… abureala.


Povestea… geamului


Reprezentantii Primariei Craiova au avut ieri o zi neagra. Zeci de oameni au protestat, dupa ce s-au trezit ca li se pun geamuri din mai multe bucati la ferestre. Nici ieri dupa-amiaza scandalul nu incetase.


Nici nu terminase bine o discutie aprinsa cu o femeie, care ii spunea clar ca „eu nu pun geamuri din alea innadite“, ca Dan Dobrescu, sef de Serviciu in cadrul Primariei Craiova, a avut parte de un nou nemultumit. „Stau de dimineata sa-mi puna geamurile si ei vin si mi le pun din doua bucati. Pai ce, ne cred prosti? La unii pun geamuri dintr-o bucata, iar la mine pun din câte doua bucati, ba sunt si mai subtiri“, a declarat Sabin Blamete, din blocul N 21.


Satul de câte astfel de discutii avusese cu cetatenii pe tema geamurilor, Dan Dobrescu a explicat care era motivul discordiei: „Am primit de la Buzau geamuri mai inguste. La unele ferestre s-au potrivit la latime, dar la altele nu, asa ca am fost nevoiti sa le punem din doua bucati. Domnul viceprimar Nedelescu nu a fost insa de acord cu asa ceva, asa ca mâine (astazi – n.r.) le vom inlocui geamurile din doua bucati cu altele dintr-o bucata“.


Prea mici si prea subtiri


Nici viceprimarul Gheorghe Nedelescu nu s-a aratat prea fericit de situatia creata din cauza geamurilor prea subtiri: „Geamurile de la Buzau sunt mici si subtiri. Nu putem pune oamenilor geamuri innadite, din doua bucati. Incercam sa gasim solutii cu ce avem noi aici, ca sa rezolvam problema“.


Dan Dobrescu, reprezentantul primariei, a precizat ca oamenii care s-au ales cu geamuri inadite nu vor ramâne cu ele asa: „Ideea a fost ca pâna vineri seara, la ora 22.00, sa punem geamuri peste tot, inclusiv la usile de la intrarea in blocuri, si sa punem usi la apartamente, pentru ca sa nu mai fie la fel de frig in case ca si afara, sa nu mai treaca oamenii printr-un alt ger ca si cel de noaptea trecuta. Le-am spus oamenilor: «Puneti-va geamurile astea, ca mâine (astazi – n.r.) venim noi si le schimbam». Le-am oferit chiar si alta posibilitate: sa-si puna ei geamuri si sa ne dea noua chitantele, ca le decontam noi, dar tot nu vor sa inteleaga. Mi se rupe sufletul de situatia lor, dar nici sa ne trateze asa…“.


Doar o pacaleala


Situatia geamurilor prea inguste era cunoscuta cel mai bine de geamgiii Cooperativei Constructorul SCM, unitate aleasa de Primaria Craiova sa inlocuiasca geamurile sparte pentru ca, având cinci sectii de profil, era singura cu destui oameni calificati in acest domeniu.


„Geamurile primite de la Buzau nu sunt foi mari. Toate geamurile au 61 de centimetri latime si 132 centimetri inaltime. La unele ferestre s-au potrivit ca latime, dar la altele erau prea inguste, asa ca am fost nevoiti sa le punem din doua bucati. Nici noua nu ne-a convenit, pentru ca munca este dubla. Macar 70 de centimetri latime sa fi avut si ar fi fost minunat, dar asa…“, a mentionat geamgiul Ion Leu.


Initial, Cooperativa Constructorul a pus geamuri din stoc. Când stocul s-a terminat, au montat din cele primite de la guvern. Geamgiii si-au dat seama primii ca laudatul ajutor guvernamental era doar o pacaleala. „Noi am zis de la inceput ca oamenii n-o sa fie multumiti, si chiar asa s-a intâmplat. Si problema nu a fost doar a latimii, ci si a grosimii. Geamurile primite de la Buzau sunt de 2,1 milimetri grosime, nu de 3 sau 4 milimetri, cum punem noi de obicei“, a precizat geamgiul Ion Leu. Geamgiul crede ca singura utilizare pe care ar fi putut-o avea aceste geamuri era prelucrarea in vederea fabricarii de parbrize auto, prin lipirea a doua sau trei foi de geam de acest tip.


Geamuri poloneze vechi de 5 ani


Conform etichetei din lazile in care au sosit, geamurile primite de la Buzau nu sunt, de fapt, fabricate de societatea respectiva, ci sunt… din import. Au fost fabricate in 2001 in Polonia si nici geamgiii nu-si dau prea bine seama la ce ar putea fi folosite, fiind atât de inguste si de subtiri. Cea mai plauzibila varianta ar fi ca au ramas pe stoc, iar firma din Buzau a prins ocazia sa scape de ele, prin intermediul unui contract de sponsorizare.


Oferte pentru napastuiti


In timp ce unii se chinuie sa rezolve problema geamurilor prea inguste, o firma de profil care monteaza termopane a profitat de nenorocire ca sa-si faca reclama. Peretii blocurilor afectate de explozie si usile de la intrarea in blocuri au fost impânzite de anunturi de genul „executam tâmplarie PVC, profile Gealan, reduceri mari de preturi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII