10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeputatii doljeni, bugetari de peste 20 de miliarde de lei

Deputatii doljeni, bugetari de peste 20 de miliarde de lei

Protejati ai sortii, parlamentarii au primit, pe lânga salariile si privilegiile pe care si le-au votat singuri, anumite facilitati la cazare sau la diurna, chiar daca activitatea unora in plenul sedintelor a lipsit cu desavârsire. Un studiu al Institutului de Politici Publice (IPP), care cuprinde perioada 2001-2004, arata cât au cheltuit alesii neamului in mandatul trecut.


Analiza IPP contine cheltuielile deputatilor din toate circumscriptiile electorale, printre care si cei din Dolj. Conform cifrelor prezentate de institut, alesii au cheltuit din bani publici cel mai mult pentru functionarea birourilor parlamentare locale, in ciuda faptului ca nu intotdeauna au fost prezenti la audientele cu cei care i-au votat. Deputatul democrat Radu Berceanu, de exemplu, a cheltuit in cei patru ani de mandat aproximativ 1,5 miliarde de lei, din care cea mai mare parte – 1,2 miliarde – reprezinta suma forfetara. Din aceasta au fost achitate salariile angajatilor de la biroul parlamentar din Dolj si celelalte cheltuieli necesare pentru functionarea acestuia. Restul banilor s-au dus pe benzina, 277 de milioane, diurna, 93 de milioane, iar alte 58 de milioane de lei au fost cheltuite pe aparatura de birou. Deputatul nu a cerut nici un ban pentru chirie. Nu acelasi lucru se poate spune despre deputatul independent Cornel Boiangiu, care a decontat pentru cazare cheltuieli de 2,4 miliarde de lei in cei patru ani de mandat. La acestia se adauga o suma forfetara de 1,2 miliarde de lei, diurna de 519 milioane de lei pentru deplasari, benzina de 257 de milioane si dotarile pentru birou de 58 de milioane. In total, Boiangiu a cheltuit peste patru miliarde de lei. Aceeasi situatie si in cazul celorlalti deputati de Dolj. Cu mici variatii de câteva zeci de milioane de lei, cei 11 parlamentari au beneficiat pentru activitatea desfasurata de aproximativ trei miliarde fiecare, diferenta facând-o cheltuielile cu cazarea.


Cazare pe sarite


La casieria Camerei Deputatilor au facut coada si Eugen Arnautu din partea PSD, Neculai Grigoras din partea aceluiasi partid, Mihai Nicolescu, Virgil Popescu si Valeriu Zgonea de la PSD, precum si Irina Loghin, Olguta Vasilescu si Nicolae Vasile, toti trei din partea PRM. Pe lista figureaza si deputatul independent Florea Voinea. Daca Irina Loghin a decontat cheltuieli doar cu benzina de 266 de milioane de lei si a primit diurna si o suma forfetara de 1,2 miliarde de lei, deputata Olguta Vasilescu s-a cazat de 761 de milioane de lei si a primit diurna de 502 milioane, semn ca s-a plimbat destul de mult in calitate de parlamentar. Parlamentarul Nicolae Vasilescu reprezinta un caz aparte. Conform studiului IPP, acesta si-a decontat doua telefoane mobile, un Siemens S45, la inceputul anului 2002, si un Nokia in valoare de aproape 28 de milioane de lei la sfârsitul aceluiasi an. Fostul deputat Neculai Grigoras, in prezent presedinte al PSD Craiova, considera ca sumele de care au beneficiat parlamentarii au fost destul de mici comparativ cu cele ale colegilor din alte tari. „Raportat la nivelul PIB sau la venitul din România sumele au fost nitel mai sus.


Comparativ cu sumele primite de parlamentari din alte tari, e putin. Eu, spre exemplu, nu mi-am permis sa angajez la biroul parlamentar oameni cu carte de munca, deoarece taxele erau prea mari, asa ca i-am angajat cu contracte de prestari servicii“, a declarat Grigoras. La o medie de doua miliarde de lei pe fiecare deputat, rezulta ca alesii din Dolj au primit din banii publici, in afara salariilor, peste 20 de miliarde de lei pentru cazare, birouri parlamentare, benzina, diurna si dotari birotice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII