24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCauza scurgerii de gaze - o sudura rupta

Cauza scurgerii de gaze – o sudura rupta

Dupa ce au sapat 20 de ore incontinuu, in mai multe locuri, angajatii de la Distrigaz Sud Craiova au gasit ieri, in jurul orei 12.20, fisura din conducta de gaze. Este vorba de o ruptura de sudura, dupa cum a precizat chiar directorul Distrigaz, Petre Ciocanescu, care s-a produs la conducta de medie presiune, aceasta aflându-se chiar pe mijlocul strazii Calea Bucuresti. „Chiar daca am lucrat la minus 17 grade, am reusit azi (ieri – n.r.), la 12.20, sa descoperim locul unde conducta de gaze are scurgeri. Pâna acum am stabilit ca este vorba de o ruptura de sudura, ceea ce reprezinta un accident tehnic. Deocamdata am masurat o fisura de 15 centimetri a sudurii, dar urmeaza sa avansam cu sapaturile sub conducta, pentru a ne da seama cu exactitate despre ce este vorba. Conducta fisurata este printre primele date in folosinta in Craiova, in anii ’60. Se pare ca la ruperea sudurii au contribuit mai multi factori. In primul rând, peste conducta am gasit pietre care, din cauza traficului greu din zona, au produs vibratii. Al doilea factor ar fi temperaturile extrem de scazute din ultimul timp care au dus la contractii puternice ale conductei“, a declarat Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova.


Ancheta in desfasurare


In ceea ce priveste descoperirea unui eventual vinovat de producerea tragediei din cartierul Lapus, in viziunea directorului Distrigaz lucrurile sunt foarte clare. „In mod normal, verificarile conductelor de gaze se fac o data pe luna, insa noi facem doua verificari pe luna, tocmai pentru a preintâmpina astfel de accidente. La ultima verificare, cea de pe 18 ianuarie, nu am inregistrat nici o scurgere de gaz in acea zona. Asta inseamna ca ruptura s-a produs dupa acea data, iar gazul, din cauza presiunii mari, a avansat foarte repede. Ramâne ca anchetatorii sa stabileasca modul cum a ajuns gazul in canalizatia telefonica, de acolo in sistemul de canalizare, iar apoi sub centrala termica. Aici este vorba de un accident tehnic, fiind o ruptura de sudura, si consider ca nu Distrigaz se poate face vinovat de acesta“, a mentionat Ciocanescu.


Intrebat despre normele de amplasare a conductelor de gaze fata de cele de termoficare si canalizare, directorul Distrigaz a spus ca acestea trebuie sa fie amplasate la cel putin o jumatate de metru unele de altele, sustinând ca in Craiova se respecta aceste norme. De cealalta parte, directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, sustine ca in oras lucrurile nu stau chiar asa. „Conductele de termoficare, retelele de telefonie si cele de gaz din Craiova se intersecteaza in foarte multe locuri. Nu se respecta normele in vigoare, dar multe dintre retele sunt vechi si asa le-am mostenit. Se pare ca in cazul acestei tragedii a fost vorba de un astfel de caz, când reteaua de gaze este apropiata de cea de telefonie“, a declarat Tudorache.


Oamenii vor primi caldura in urmatoarele zile


Viceprimarul Gheorghe Nedelescu le-a cerut celor de la Recon, societatea care se ocupa cu reconstructia cladirii distruse, sa grabeasca inlaturarea darâmaturilor de la punctul termic pâna la ora 13.30, pentru ca in scurt timp sa se inceapa refacerea punctului termic. Si Tatian Tudorache, si directorul Recon, Marian Petcu, asteptau ieri, in jurul orei 13.00, finalizarea lucrarilor de degajare a locului, ca sa poata incepe reconstructia. Lânga ruinele punctului termic deja fusesera depozitate mai multe piese necesare refacerii instalatiei. „Lucram la indepartarea partilor deteriorate ale centralei, dupa care vom incerca sa o repunem in functiune in cel mai scurt timp“, a precizat Tatian Tudorache. La rândul sau, directorul Recon a spus ca ridicarea cladirii va dura intre sapte si zece zile. „Probabil vom alege o varianta rapida de reconstruire. Vom incerca sa ridicam cladirea in paralel cu refacerea instalatiei de termoficare. Asteptam ca angajatii de la Termoficare sa porneasca doua-trei schimbatoare de caldura, dupa care vom incepe ridicarea constructiei pe structura metalica“, a declarat Petcu.


Tot ieri, in jurul orei 13.00, dupa ce fisura conductei a fost localizata, cei de la Distrigaz Sud au dat drumul la gaze. Blocurile din vecinatatea punctului termic, cele afectate de explozie, au fost racordate la conducta de gaze.


Si-au luat adio de la vecina lor


Ieri a fost ziua in care Doina Trica, femeia care si-a pierdut viata in urma exploziei ce a avut loc joi, a fost adusa acasa.


De fapt, dricul a poposit pentru o ora in fata blocului in care aceasta a locuit, dupa care a trupul neinsufletit a fost dus la capela. In tot acest timp, familia si vecinii au plâns la capatâiul celei decedate.


Trecatorii si locuitorii din cartier, care o cunosteau, s-au rânduit sa o vada pentru ultima data pe cea care si-a pierdut viata in tragicul accident.


Cu lacrimi in ochi, tatal Doinei Trica striga sfâsiat de durere: „Ce-ai avut, Doamne, cu fata mea? De ce ai luat-o de lânga noi?“.


Masa calda


Muncitorii, jandarmii si locatarii apartamentelor din blocurile afectate au primit ieri, in jurul prânzului, sandvisuri si ceai din partea Bisericii Sf. Calinic. Preotul Marin Albu impreuna cu SC Genis au facut acest gest umanitar, venind in sprijinul semenilor lor. Totodata, si SC Parc Turism a adus locuitorilor din aceasta zona o masa calda. „Le-am adus oamenilor sarmale, ciorba, sos cu carne de pasare, pâine si apa plata. Am adus din partea membrilor sindicatului de la societatea noastra o suma de 15 milioane de lei pentru familia persoanei decedate in explozie“, a spus liderul de sindicat de la SC Parc Turism, Liviu Stana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII