10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOile Mariei Schutz, prea slabe pentru a fi sacrificate

Oile Mariei Schutz, prea slabe pentru a fi sacrificate

Dupa ce miercuri Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj a confirmat oficial un caz de scrapie la oi, inregistrat la ferma femeii de afaceri Maria Schutz, comisia desemnata sa evalueze efectivele de oi a ajuns ieri in localitatea Macesu de Jos. Specialistii veniti la fata locului au avut sarcina de a cântari fiecare animal pentru a stabili valoarea acestuia, urmând ca in zilele urmatoare oile sa fie duse la abator pentru a fi sacrificate.


Ieri-dimineata, aproximativ 15 persoane, medici veterinari, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, dar si ai politiei, se strânsesera la ferma de oi si capre a SC Agromixt SA, pentru a asista la prima etapa a evaluarii efectivului de oi, cântarirea animalelor.


Conform spuselor patroanei societatii Agromixt, Maria Schutz, prezenta politistilor a fost necesara pentru a asigura corectitudinea procesului de evaluare. „Noi nu avem de ascuns nimic. Prezenta atâtor persoane aici, dar si a politistilor garanteaza corectitudinea procesului de evaluare a animalelor. Daca s-a depistat aceasta boala aici nu avem ce face si ne vom supune legii“, a afirmat Maria Schutz.


80% dintre oile cântarite aveau sub 50 de kilograme


Conform actelor normative in vigoare, dupa cântarirea oilor si repartizarea lor pe categorii de greutate, animalele care au indeplinit conditiile de greutate vor fi duse spre sacrificare in abator, urmând ca medicii sa recolteze probe pentru analiza. Munca veterinarilor va fi insa mult usurata in acest caz de faptul ca foarte putine dintre oile Mariei Schutz sunt suficient de grase pentru a putea fi sacrificate in abator. „Dupa cântarirea a peste jumatate din efectivul de oi, adica aproximativ 400 de animale, numai 20% indeplinesc conditiile de greutate pentru sacrificare. Restul de 80%, care cântaresc sub 50 de kilograme, vor fi ucise si distruse fara a se preleva probe“, a declarat Catalin Mihai, inspector zonal al DSVSA Dolj. Ca oile de la ferma din Macesu de Jos nu sunt chiar in forma au putut constata membrii comisiei de evaluare chiar inainte de cântarire. In timp ce acestia se pregateau sa se apuce de lucru, patru animale trageau sa moara, dupa spusele medicilor, din cauza parazitilor intestinali.


Ferma nu indeplineste conditiile pentru despagubiri


Cu toate ca obiectivul evaluarii animalelor de la ferma societatii Agromixt SA Macesu de Jos este acela de a putea acorda despagubiri, specialistii sunt de parere ca firma nu va putea incasa banii pentru oile sacrificate. Conform Ordinului ministrului agriculturii nr. 144/2002, pentru a primi banii, ferma apartinând Mariei Schutz ar fi trebuit sa indeplineasca anumite conditii de biosecuritate. „In lege, exista anumite conditii pe care ar fi trebuit sa le asigure reprezentantii unitatii si nu le-au asigurat. Aici nu exista filtru auto, vestiar, grajduri speciale pentru ovine sau imprejmuire corespunzatoare, deci ma cam indoiesc de faptul ca se vor acorda despagubiri. Oricum, nu noi stabilim acest lucru“, a declarat Catalin Mihai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS