6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalManagerul nu poate fi si medic

Managerul nu poate fi si medic

Noua lege a spitalelor, aflata inca in faza de proiect, nu va mai permite directorilor spitalelor sa isi exercite profesia de baza pe perioada mandatului. Decizia ii atinge in primul rând pe medicii care va trebui sa renunte la activitatea din sectie pentru a se putea ocupa mai bine de munca manageriala. Actualii directori de spital din Craiova nu sunt deloc deranjati de aceasta decizie pe care o considera binevenita, mai ales ca la terminarea mandatului vor putea sa revina la locul de munca detinut anterior.


Alegere dificila


Recent numita in functia de director general al Spitalului de Urgenta Craiova, dr. Cristina Mariana Calangiu sustine ca a renuntat la profesia de medic endocrinolog la Spitalul CFR Craiova inca din luna decembrie, când a fost numita director interimar. „O data ajuns director nu prea mai ai timp sa faci si altceva. Pentru un medic pasionat de profesia sa alegerea va fi insa foarte dificila si la fel de dificila cred eu va fi si gasirea unui inlocuitor pentru medicul respectiv“, a explicat directoarea.


Dr. Alexandru Stoenescu, directorul general adjunct medical (cu atributii de director general) al Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, considera la rândul sau ca o prevedere legislativa care sa oblige medicul sa aleaga intre profesie si functie este binevenita: „Functia de manager de spital nu este usoara si necesita cea mai mare parte din timpul disponibil. De aceea consider ca este o idee buna ca managerul sa fie degrevat de alte sarcini pe perioada mandatului. Iar cel care are de gând sa candideze la postul de director trebuie sa socoteasca bine de la inceput daca este hotarât sa renunte la profesie pe o perioada de trei ani, cât dureaza mandatul“. Potrivit dr. Stoenescu, cei care nu doresc sa renunte la profesie ar putea sa opteze pentru un post de director adjunct medical pentru ca fisa postului, in acest caz, permite efectuarea unei jumatati de norma in profesia de baza.


Chiar daca nu este director de spital, prof. dr. Dan Gabriel Mogos a trebuit, la rândul sau, sa renunte la mai multe functii pentru postul de director executiv al Directiei de Sanatate Publica Dolj. „Am renuntat la postul de director al Spitalului CFR si a trebuit sa renunt la activitatea de chirurg. Nu am renuntat insa de tot la profesie. In calitate de cadru didactic universitar voi putea sa predau studentilor tehnicile chirurgicale“, a explicat Mogos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS