24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul de transfuzii ramâne fara donatori

Centrul de transfuzii ramâne fara donatori

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova ar putea sa ramâna si fara putinii donatori pe care ii mai are. In prezent, se lucreaza la o prevedere legislativa care ar urma sa sisteze de la 1 februarie facilitatile materiale oferite donatorilor. Masura legislativa este necesara, in baza dispozitiilor venite din partea forurilor europene.


Donatorii fideli ai CRTS Craiova au strâmbat din nas la aflarea vestii, considerând ca eliminarea facilitatilor materiale nu va face decât sa micsoreze si mai mult numarul celor care ofera sânge pentru salvarea vietii semenilor lor.


Ion Vieriu, de 45 de ani, doneaza sânge din 1993. Prima oara a donat pentru fiica unui coleg de serviciu si de atunci a venit, periodic, la trei luni.


Fost cadru militar, barbatul recunoaste cu seninatate ca a donat sânge mai mult pentru avantajele materiale: „La inceput veneam atunci când aveam nevoie de câte o zi libera, ca sa-mi rezolv problemele familiale. Dupa ce m-am pensionat, am venit pentru bonul de masa de 300.000 de lei“. Vieriu sustine ca, daca vor fi eliminate facilitatile oferite donatorilor, spitalele vor ramâne cât de curând fara sânge, pentru ca donatori onorifici in adevaratul sens al cuvântului nu prea mai exista. „Hai sa fim seriosi, cine credeti ca mai doneaza sânge doar pentru a-si ajuta semenii?! La noi, cei care fac acte de caritate sunt considerati prosti“, a mai spus Vieriu.


De aceeasi parere este si Iulian Dinu, de 43 de ani, din satul Zanoaga, comuna Leu, care considera ca simtul civic si stomacul nu fac casa buna: „De 20 de ani de când vin sa donez nu am intâlnit un singur donator care sa dea benevol sânge, daca nu a avut un caz in familie care sa aiba nevoie de sânge“. Dinu sustine ca nici in momentul de fata oamenii nu sunt recompensati pe masura si in aceeasi masura: „300.000 de lei este prea putin. Iar donatorii din Craiova primesc in plus si abonamente la transportul in comun la jumatate de pret. Noi astia care venim de la tara de ce sa nu primim abonamente? Ca daca nu le folosim noi, avem copii la Craiova care pot sa le foloseasca!“.


Donarea face bine sanatatii


Printre cei mai vechi donatori ai CRTS Craiova se numara si Marin Vânt. Craioveanul sustine ca doneaza sânge din 1976 si ca de atunci practica periodic acest „ritual“ pentru ca este benefic pentru sanatate. „In tinerete faceam judo. Ca sa nu fie suprasolicitat sistemul cardiovascular am inceput sa donez sânge. Apoi s-a obisnuit organismul si când nu am mai venit m-am simtit foarte rau“.


Directorul CRTS Craiova, dr. Sevastiana Bran, a refuzat sa discute despre noua prevedere legislativa, care ar putea sa puna capat elanului donatorilor de a mai oferi sânge o data cu sistarea „stimulentelor“, dar a apreciat ca adevaratii donatori nu ar trebui sa solicite foloase materiale. „In Occident este o datorile civica si o onoare sa fii donator. Eu ma mândresc cu faptul ca sunt donator din 1985 si nu am avut niciodata pretentii materiale“, a spus Sevastiana Bran.


Daca in urma cu 10-15 ani numarul celor care se prezentau la CRTS Craiova sa doneze sânge se apropia de 100, acum in jur de 20 de persoane mai calca zilnic pragul unitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII