21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVinovata-i secretara

Vinovata-i secretara

Dupa cum ne-am obisnuit deja cu scandalurile provocate de politicieni, intâlnirea dintre Dinu Patriciu, Monica Macovei si Calin Popescu Tariceanu a avut si ieri ample reactii. In timp ce ministrul justitiei sustine ca s-a dus la Palatul Victoria fara sa stie cu cine avea sa se intâlneasca, premierul anunta ca ar fi fost informat atât asupra intâlnirii, cât si asupra temei de discutie. Una peste alta, Morar refuza sa comenteze „evenimentul“, dar s-ar mai gândi daca ar fi vorba despre o astfel de intâlnire la care ar participa o persoana anchetata de DNA, iar PSD, pus deja la zid de societatea civila, iese la rampa cerând fie demisia premierului, fie a Monicai Macovei, fie a amândurora.


Dispute sunt si in privinta temei intâlnirii, fiecare având o varianta proprie: premierul sustine ca era vorba de Rompetrol si de plângerile pe care aceasta companie vrea sa le faca in plan international la adresa României, iar Patriciu spune ca in prezenta ministrului s-a discutat doar despre reforma justitiei. De partea cealalta, Macovei anunta printr-un comunicat ca discutiile au fost purtate pe tema nemultumirilor presedintelui Rompetrol in legatura cu drepturile care i-au fost incalcate in timpul anchetei.


Intâlnire in trei


Desi dupa-amiaza a acuzat-o pe secretara ca nu i-a indeplinit intocmai dispozitiile in legatura cu informarea ministrului justitiei asupra intâlnirii, ieri-dimineata premierul Tariceanu sustinea ca Macovei stia despre subiectul intâlnirii care a avut loc in luna iunie a anului trecut la guvern cu presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. „Nu aveam de ce sa-i ascund acest lucru, din contra, am avertizat-o dinainte ca in contextul dat ar fi util sa facem o intâlnire si sa ascultam care este punctul de vedere al companiei“, a spus Tariceanu, precizând ca Monica Macovei „fusese instiintata“ despre continutul acestei intâlniri si „nu a fost nici o surpriza“.


El a precizat ca a fost vorba despre o intâlnire solicitata de cea mai mare companie privata româneasca (cel mai mare contributor la bugetul de stat prin plata taxelor si impozitelor) fata de care premierul si ministrul justitiei nu pot sa ramâna indiferenti. „Ţinând cont ca si eu si doamna Macovei, cel putin asa cred, suntem preocupati de modul in care functioneaza justitia, e normal ca atunci când o companie de talia aceasta are probleme sa fie ascultata“, a mai spus, citat de Mediafax, premierul Tariceanu.


Macovei n-a stiut


Pe de alta parte, Monica Macovei a sustinut, atât pentru posturi de televiziune si radio, cât si printr-un comunicat remis presei, ca „a fost invitata la inceputul lunii iunie 2005 la o intâlnire cu primul-ministru, fara sa i se precizeze motivul intrevederii si nici cine mai participa“. „Discutia dintre primul-ministru, ministrul justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu a durat câteva minute, timp in care dl. Patriciu a sustinut ca i s-au incalcat drepturile procedurale si a afirmat, de asemenea, ca in dosar sunt chestiuni economice complexe“.


„Nu stiu ce isi aminteste domnul Tariceanu, dar eu repet ca nu am fost informata despre prezenta domnului Patriciu la acea intâlnire la care am fost convocata la cabinetul premierului. Si pentru ca am auzit alegatii ca ar mai fi avut loc o intâlnire in noiembrie, in mod categoric eu nu m-am mai intâlnit – in aceasta formatie sau alta data – cu domnul Patriciu. Nu a mai existat o intâlnire, in noiembrie, cu mine“, anunta, ieri, intr-un al doilea comunicat, Monica Macovei.


Patriciu a vorbit despre reforma justitiei


La intâlnire, care a avut loc la solicitarea lui Dinu Patriciu, acesta si-a prezentat, potrivit unui comunicat al guvernului, punctul de vedere „referitor la investigatiile ce vizeaza Rompetrol si cu intentia de a da in judecata statul român la ICSID, considerând ca drepturile sale si ale companiei au fost incalcate de autoritatile române“.


Numai ca, potrivit declaratiilor date pentru Mediafax, Patriciu s-a dus la intâlnire pentru a discuta despre timpul in care se va realiza reforma justitiei si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra Rompetrol.


„Intâlnirea cu premierul si cu ministrul justitiei a avut loc la inceputul lunii iunie, inainte de prezentarea in Parlament a pachetului de legi privind reforma in justitie. Cu ceva timp inainte de acea intâlnire, eu i-am adresat premierului o cerere de a discuta inainte cu câteva zile de a depune la Ministerul Finantelor o notificare in care subliniam ca Rompetrol solicita arbitraj international“, a explicat Patriciu.


El a mai spus ca, la câteva zile dupa ce i-a cerut o intrevedere lui Tariceanu, premierul l-a primit la discutii. „Dupa câteva momente a venit si ministrul justitiei, Monica Macovei, si a fost o intâlnire de informare, pentru ca este normal ca atunci când este in litigiu o problema ce afecteaza interesele statului român sa existe o asemenea discutie“, a subliniat Patriciu.


Geoana le cere demisiile


Suparat pe ministru si premier, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca partidul sau este „absolut hotarât“ sa ceara demisia „fie a premierului Tariceanu, fie a ministrului Macovei, fie a amândurora“, având in vedere ca reforma anuntata de actuala putere la nivelul justitiei este „o mare minciuna“.


Morar s-ar mai gândi


Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a refuzat sa comenteze intâlnirea Patriciu-Macovei-Tariceanu, dar a sustinut ca n-ar fi fost influentat in nici un fel de vreo eventuala intâlnire intre un inculpat cercetat de DNA, ministrul justitiei si primul – ministru. Intrebat de ziaristi ce ar fi facut daca ar fi aflat despre o astfel de intâlnire intre un inculpat cercetat de procurorii anticoruptie, ministrul justitiei, Monica Macovei si premierul Calin Popescu Tariceanu, seful DNA a raspuns: „O sa ma gândesc“.


Basescu a preferat corespondenta scrisa cu Patriciu


Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a preferat „corespondenta scrisa“ cu omul de afaceri Dinu Patriciu, referindu-se la informatiile aparute in presa referitoare la intâlnirea dintre Tariceanu, Macovei si presedintele Rompetrol. „Guvernul are conduita lui. Si mie mi-a solicitat Dinu Patriciu public audienta. Am preferat corespondenta scrisa cu domnia sa. Fiecare institutie isi stabileste standardele“, a afirmat Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS